Çanakkale Fırıncılar Odası’nın, geçen süre içerisinde un, su, maya gibi maliyetlerin 2011 yılından günümüze kadar arttığı gerekçesiyle yaptığı zam talebi kabul edildi. Buna göre, Çanakkale’de 2011 yılından itibaren 1 liradan satılan 250 gram ekmeğin fiyatı, yüzde 25 zam ile 1 lira 25 kuruş oldu.
Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş zam ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Ekmeğe yüzde 25 zam geldi. 2011 yılından beri ekmek fiyatlarına zam getirilmedi. Aşağı yukarı 40 aydan beri aynı fiyatta devam ediyor. Burada fırıncıların talepleri giriş çıkışları, maliyetleri çıkarıp odamıza müracaat ettiler. En son talep ettikleri fiyatları, maliyetleri hepsini beraber gönderdiler. Biz de ekmek fiyatlarını odamızın birlik üst kuruluşunda kurulan komisyona havale ettik. Edirne, Balıkesir, Tekirdağ ve Bursa’dan fiyat istedik. Bursa’da ekmek 1lira 25 kuruş, Edirne’de de aynı şekilde. Tekirdağ’da talep var, bu ayın sonunda verilecek, diğer illerde de talepleri var. Çanakkale dahil Bursa, Edirne’de 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere ekmek fiyatları verildi. 2014 yılında talep ettikleri 1 çuval unun maliyeti 60 liraydı, şimdi olmuş 75-80 lira. Bir kol, maya 40 liradan şuan 50 lira olmuş. 1 ton odun 250 liradan olmuş 400 lira. Asgari ücret 2014 yılında 846 liradan bin 404 lira olmuş. 40 ayda gelen zamlar bunlar. Talep ettikleri 250 gram ekmeğe 1 lira 25 kuruş, fakat hesap yaptıktan sonra net maliyeti yüzde 51. Bizim onlara verdiğimiz fiyat yüzde 25, 40 ay içerisinde tüm mamüllere gelen zam da yüzde 51” dedi.
Belediye’nin İtirazına Açıklık Getirdi
Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Meclisi’nin odaya kayıtlı fırıncıların talebi üzerine 1 lira olan ekmek fiyatlarına yaptığı yüzde 25 kuruşluk zammın kriz haline dönüştürülerek Belediye Başkanı tarafından mahkemelik olmasına değinen Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı İş, zam oranı hakkındaki tepkilere cevap vererek, belediyenin daha önce yapmış olduğu itiraza açıklık getirdi.
İş, konuyla ilgili açıklamasında şunları dile getirdi; “Zam fiyatları verildi ancak çok aşırı bir fiyat verilmedi. Yüzde 51 genel zamlar, gelen zam ise yüzde 25. Ticaret Odası’na kayıtlı 8-10 tane fırıncı var. Bizim odamıza ise 38-40 tane kayıtlı fırıncı var. Bundan önce ortaklaşa müracaat edip fiyat veriyorduk. Fakat bizi dinlemeden, bizim haberimiz olmadan iş yaptılar. Bize zam talepleri geldi ancak oda olarak bunları beklettik, diğer illerden de fiyatlar gelsin diye. Ticaret Odası kayıtlı fırıncılara fiyat veriyor ama Ticaret Odası fiyat verdiği için Birlik tarafından verilmediği için Belediye başkanı bunlara itiraz ediyor. İtiraz ettikten sonra Çanakkale Valiliği’nce bir komisyon kuruldu. Esnaf Sanatkarlar Genel Sekreterimiz, Vali Yardımcımız, Ekmek Sanayi’den, Ticaret ve Sanayi Odası’ndan katılımcılarla bir komisyon kuruldu. Oradaki karardan çıkan ekmek fiyatı 1 lira 10 kuruştu. Tabi Belediye de buna itiraz etti. Sayın Valimizin ve Belediye Başkanının görüşleri alınarak en son fiyatı verdik. Komisyonda çıkan tarifeler hem Vali beye, hem de Belediye Başkanına onayına gidiyor. İkisi de onayladıktan sonra Birliğe geliyor, ondan sonra bizim odamıza geliyor. Biz de buradan yönetim kurulu kararıyla fırıncı esnafımıza bu tarifeyi veriyoruz”.
Merdiven Altı 15 Bin Ekmek
Köylerden kayıtdışı, merdiven altında yapılan 10 bin ile 15 bin civarı ekmeğin her gün Çanakkale’ye getirildiğini ifade eden ve bunlarla mücadele konusunda takipte olduklarını dile getiren Oda Başkanı İş, “Her gün Çanakkale’ye 10 bin ile 15 bin arasında ekmek geliyor. Bunların önünü kesmek gerek. Biz konuyla ilgili takibimizi yapıyoruz, hangi köyden, saat kaçta ekmek geliyor, hepsini tek tek tespit ettik, plakalarını yazdık, geliş saatlerini yazdık, hangi marketlere teslim ediliyor tespit edip Valiliğe, Tarım İl Müdürlüğü’ne ve Belediyeye yazılarımızı yazdık. Dürüstlükle, namusuyla çalışan esnafın hakkını yiyorlar. Esnaf devlete her türlü vergisini verirken bunlar hiçbir ücret ödemeden iş yapıyorlar. Her hizmetin bir bedeli vardır” diye konuştu.
Denetlemelerin daha da artacağını ifade ederek kayıtdışı üretimin önüne geçeceklerinin altını çizen İş, “Ama en mühim olan Çanakkale’den kayıtdışı üretilen ekmeklerin önünü kesmemiz gerekiyor. Köylerde üretilen ekmeklerin geçen sene 10 bin tane kayıtdışı, kaçak ekmek gelen Çanakkale’ye, bu sene en az 15 bin geldiğini görüyoruz. Merdiven altında üretilen ekmekleri, kayıtdışı, hijyen ortamı olmayan yerlerde üretilen ekmekleri kesinlikle kimse almasın. Fırınlarımız 24 saat açık. Tarım İl Müdürlüğü, Çanakkale Zabıtası, Çanakkale Belediyesi tarafında her zaman denetleniyor. Sağlık, hijyen sınavları yapılıyor, belgelendiriyoruz. Türkiye Fırıncılar Federasyonu önümüzdeki aylarda bir sınav düzenleyecek, tekrar çalışan işçilere belge verecek. Belgesi olmayan işçi çalıştırılmayacak.
Devlete vergi ödeyen esnafımızın her zaman yanındayız. Belediyeye vergi ödüyor, su parası, çevre, temizlik vergisi veriyor, emlak vergisi, tabela vergisi ödüyor. Bu esnafımıza her zaman oda olarak sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sinem Tetik
Kaynak: Haber Merkezi