Kırk yıl sonra yeniden açılan Gökçeada'nın Tepeköy'ünde bulunan Rum Ortaokulu ve Lisesi'ne destek devam ediyor. Daha önce Turkcell tarafından restore edilerek yeniden eğitim öğretime kazandırılan Gökçeada ilçesine bağlı Tepeköy’de bulunan Rum Ortaokulu ve Lisesine bilim ve spor alanları yapıldı. Turkcell’in desteği ile okula bir amfi tiyatro, basketbol sahası ve Turkcell tarafından dizayn edilentekno sınıf yapıldı.
Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi için gerçekleştirilen açılış törenine Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı LakiVingas, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Yunanistan İstanbul BaşkonsolosuGeorgiosGaıtanıs, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan’ın yanı sıra
İstanbul ve Yunanistan’dan gelen Rum Cemaatinin mensupları katıldı.
İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı LakiVingas, eğitim projelerine bugün yeni bir altın halka daha eklediklerini söyledi. Vingas:“ Yarım asırdır okulsuz kalan Gökçeada Rum Toplumunun eğitim hasretini gidermiş olmanın mutluluğu ve coşkusuyla hep birlikte buradayız. Hayata geçirilen bu proje devlet ve sivil insiyatifinin ortak çalışmasının en güzel örneklerinden biridir.Elli yıllık mahrumiyetin yarattığı kaybın yanı sıra zaman içerisinde diyalogsuzluktan oluşan tortuları gidermek ve yeni bir dönemi başlatabilmek için cesur ve kararlı insanların işbirliğine ihtiyaç vardı” dedi.
Patrik Bartholomeos’un 3 Haziran 1992 tarihinde yani tam 25 yıl önce Patrik unvanı ile İmbros’a ilk gelişinde yapmış olduğu duygu yüklü konuşmada geleceğe olan güvenini ve taşıdığı umudu ifade ettiğini vurgulayan Vingas:“ Sayıları çok azalmış ve yaş ortalaması çok yüksek olan Rum hemşerilerine güzel günlerin mutlaka geleceğine inanmalarını teşvik ederken, dünyanın dört bir yanına dağılmış olan İmrozlulara da kısa bir süreliğine de olsa gelin, evinize adanıza dönün, yeniden şarkılarımızı söyleyelim, çiçeklerimizi yeniden ekelim, üzümlerimiz yeniden eski tadına kavuşsun, birlikte yaşamanın ahengini yeniden hatırlayalım diye çağrıda bulunuyordu. 25 Yıl boyunca bir an bile tereddüt etmeden geleceğin hayalini yine bu topraklarda arayan İmrozlu Patrik Bartholomeos’un azmi ve inancı hepimize ilham kaynağı olmuştur. Huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Vingas, şu an okullarında 33 öğrencin olduğunu, ailelerin birçoğu Selanik, Girit ve Atina’dan göç ettiğini vegöç eden bu ailelerin aidiyetinin Gökçeada ile doğrudan bağlantılı olduğunu dile getirdi.
Bu projede ki asıl amacımız tabii ki okullarında yetiştirilen çocukların iyi ve kaliteli eğitim almaları olduğunun altını çizen Vingas:“ Ama bir bu kadar da önemli olan iyi insan olarak yetişmeleri, hem yaşadıkları topraklara hem de dünya halklarına kültür, bilim, ilim alanlarında katkı sağlayan nesiller olabilmeleridir. Elbirliği ile yapılan çalışmalar sonucu Gökçeada eskiden olduğu gibi çok kültürlü geleneğine tekrar kavuşuyor, yeniden ticari ivme kazanıyor. Hayvancılık, arıcılık, gastronomi ve ustalık meslekleri gelişiyor. Ümit ediyoruz ki turizm, su ve süt ürünleri konularında da yeni yatırımlar yapılsın, yeni iş sahaları açılsın.
Takdir edersiniz ki bu bir Gökçeada projesi olmanın ötesinde bir Türkiye projesidir. İçinde bulunduğumuz coğrafyada bunca acı yaşanılırken, savaşın ortasında kalan insanlar evlerinden, yurtlarından edilirken 50 yıl sonra Gökçeada ya, topraklarına geri dönen, okullarına tekrar kavuşan, ait oldukları kültürle tekrar buluşan insanları görmenin manevi hazzı ve gururu gerçekten çok büyük.
Bu haz ve gururumuzun en büyük ortağı olan TURKCELL in projemize kattığı maddi destek kuşkusuz ki maneviyatımızı, şevkimizi daha da arttırdı, yapabileceklerimizle ilgili çıtayı daha da yükseltti. Açık spor alanı, botanik bahçe, amfitiyatro, teknoloji sınıfı, spor ve sosyal tesislerini inşa ederek bir büyük sosyal sorumluluk projesine imza atan TURKCELL geleceğe olan güvenimizi perçinledi. Yarım asır sonra tekrar açılan okullarımızda eğitimin yanı sıra spor ve kültürel faaliyette bulunma imkanını sağlayan TURKCELL ailesine minnettarız. TURKCELL olarak vermiş oldukları destekle gençlerimiz, çocuklarımız bu tesislerde daha mutlu insanlar olarak yetişecek, ait oldukları bu topraklarda kalıcı hayatlar kurabileceklerdir. 1954 yılında çocuklarını okula gönderebilmek için imece usulüyle okulun ilk temeli atan ve emeği geçen adanın cefakar köylüsünü de şükran ve vefayla yad ediyoruz” dedi.
Vingas konuşmasını şu şekilde sürdürdü:“ Gökçeada Rum Toplumunu ve eğitim kurumlarını temsil eden İmroz Eğitim ve Kültür Derneği olarak bizler 2017/2018 döneminde gerçekleştireceğimiz ‘’TURKCELL-SANAT YOLUNDA İLETİŞİM SERGİSİ’’ni de bugün burada ilan etmek istiyoruz. Türkiye ve Yunanistan’dan 15’er sanatçının ‘’sanat yolu ile iletişim’’ temalı 30 eseri seçilerek İstanbul ve Atina’da sergilenmeye başlayacaktır. Sergimizin yolculuğu İzmir üzerinden Gökçeada ya devam ederek burada tamamlanacaktır. TURKCELL e şükran duyguları ile ithaf edeceğimiz bu yolculuktaki amacımız sanat yoluyla iletişimin önemini vurgulamak ve Türk Yunan toplumlarına da katkı sağlamaktır.
Konuşmamı sonlandırırken; mühendis ve mimarlarımıza, teknik ekibe, okulumuzun yönetici ve eğitmenlerine, yöre halkına, TURKCELL mensuplarına, emeği geçen, kattı sunan herkese kalbi teşekkürlerimizi sunar, gençlerimizin de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutlarız. Büyük emek ve uğraşılarla hayata geçirilen bu tesisler umarız uzun yıllar çocuklarımız, gençlerimiz için ilim ve irfan yuvası olur. Tüm çocuklarımızı da sevgiyle kucaklıyoruz. Bu vesile ile yaklaşmakta olan Ramazan ayının da tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diler, hepinize saygılarımızı sunarız”.
Bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise yaptığı konuşmada ise kendisinin de bir göçmen aileden olduğunu dile getirerek Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesindeki öğrencilerin şanlı olduklarını söyledi.
Terzioğlu:“ Birinci Dünya Savaşı sonrası mübadeleyle Türkiye’ye gelmiş bir aile mensubu olarak dünya göçten korkarken hedef olan insanların kendilerini görmek bir umut vesilesi. Burada o kadar güzel konuşmalar, videolar gördük ki bana, sizlere, Turkcell’e bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür etmekten başka bir şey kalmıyor” dedi.
Ne mutlu bizlere ki artık adamız da okullarımız mevcut
Fener Rum Patriği Bartholomeos ise yaptığı konuşmada Turkcell’in muhteşem sosyal sorumluluk projesinin açılışında bir İmroz’lu olarak bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi.
Bartholomeos:“ Ne mutlu bizlere ki artık adamız da okullarımız mevcut. Çocuklarımız ve aileleri okullarımıza güven duymakta. Devlet kurumlarımız ve Gökçeada halkı çabalarımıza destek vermekte ve de Turkcell gibi büyük bir şirket bu icra köyde eğitim çabası içinde olan okullarımızın gelişimine büyük çaba katmaktadır” dedi.
Bizim gibi olanlar bilirler, buradaki sade hayatımızda iki önemli yaşam kaynağımız var ifadelerini kullanan Patrik Bartholomeos onların kilise ve okul olduğunu dile getirdi. Kendilerinin yanlış uygulamalar sonucu en önemli ve değerli yaşam kaynakları olan eğitimden yarım asır mahrum bırakıldıklarını vurgulayan Patrik Bartholomeos:“ Eğitimsiz kalan bir toplum, kendisine, cemaatine, ülkesine fayda sağlayamayacağı için adadaki Rum toplumu göç etmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu.
Gökçeada’da ilk kurumsal eğitimin 19’ncu yüzyılın ilk yarısında ruhban adını aldıkları Aynorol’daki Kurtulmuş Manastırı Kilisesi’nin Bartholomeos’un önderliği ve katkılarıyla başladığını bilmekteyiz ifadelerini kullanan PatrkiBartholomeos sözlerini şöyle sürdürdü:“ 50 yıllık okul özlemini adım adım giderdiğimiz son yıllarda Turkcell’in desteği sayesinde açılışını yaptığımız spor ve kültür alanlarıyla Orta ve Lise Kurumlarımız taçlanmaktadır. Burada okuyan ve okuyacak olan gençlerimizin yaşam kalitesinin artacağından ve geleceklerine daha büyük bir heyecanla sahip çıkacaklarından eminim.
Hüseyin Emre Atalay