Mis gibi kokan sokakları zakkumlar, begonviller ve hanımelleri ile süslü olan, rengarenk duvarlarında tarih kokan evleriyle, sımsıcak insanlarıyla, yöresel şarabı, balıkçı tekneleri, tarihi kalesi, tertemiz denizi ve sımsıcak insanları ile sıra dışı bir cennet.
Ege Denizi’nin orta yerinde tarihi, doğayı keşfetmek ve altın renkli kumlarından masmavi denizine dalmak istiyorsanız tam size göre bir yer Bozcaada. Birbirinden güzel koylarında yüzebileceğiniz, derin suların gizemli dünyasına dalabileceğiniz, sualtının derinliklerini keşfedebileceğiniz, olta ya da zıpkınla balık avlayabileceğiniz Bozcaada…
Adaya mis gibi kokusunu salan sadece sokaklarındaki çiçekleri değil. Mis gibi üzüm bağları da adaya kokusunu verenlerden. Eşsiz güzellikteki ada üzümlerinden yapılan şarabın tadına da bakmadan geçmeyin derim.
Bozcaada, Türkiye'nin üçüncü büyük adası... Üzüm bağları, tertemiz denizi, tarihi ve kültürel yapısı ile Ege'nin en cazip tatil yörelerinden. Bildik tatil kentlerinin betona kesmiş soğuk yapısından uzak, ada sakinlerinin sıcak ve hoşgörülü ortamında, keyfinizce kafa dinleyip eğlenebileceğiniz sıra dışı bir ada.
Kışın 2 bin-2 bin 500 kişinin kaldığı adada, yaz aylarında nüfus 15 bine çıkıyor. Pansiyonlar, kamp ve piknik alanları ile ekonomik tatil vaad eden Bozcaada, Kumburnu Mevkiine 3, Geyikli- Odunluk İskelesi'ne 5 deniz mili uzaklıkta bulunuyor. Ada çevresi 14 mil, en yüksek noktası ise 192 metreyle Göztepe mevkii. Bu noktadan net havalarda Limni, Semendirek, Midilli ve Gökçeada'yı görebilirsiniz.
Balıkçı tekneleri, kayıklar, yatlar, lokantalar, kahveler, barlar, oteller, balıkçı hali yat limanın kenarına inci gibi dizilmiş. Yaşam gece ve gündüz limanda sürüyor. Denize girmek için de Ayazma'daki masmavi denizin ve altın gibi kumların keyfini sürebileceğiniz plajlara gidiliyor. Terzi, bakkal, eczane, berber, bürolar, şarap fabrikaları, pazar yeri, idari binalar, sanat galerisi limandan 50 metre yukarıda.
Adada alışveriş biraz sıkıntılı, zorunlu ihtiyaçlar dışında pek de bir şey bulunmuyor. Yani her tatil yöresinde alıştığımız şık butiklere, envai çeşit aksesuarlara, incik-boncuklara Bozcaada'da rastlayamayacaksınız. Buna da Bozcaada’nın farkı diyelim. O yüzden adaya doğru yola çıkmadan  gereksinim duyacağınız her şeyi önceden hazırlayıp yanınıza alın. Oradan bulabileceğinizi düşünüp sonradan keşke alsaydım demeyin.
Bozcaada tipik Akdeniz iklimine hakim bir ada. Akdeniz ikliminin etkilerini taşımakla beraber, Boğaz'ın tam çıkışında bulunması nedeniyle Kuzey rüzgarlarını fazlaca alıyor. Bu yüzden Temmuz sıcağında bile hafif esen rüzgar sayesinde bunaltıcı sıcaklardan uzak durursunuz. Ayrıca bu rüzgar Ada'daki yeldeğirmenleriyle elektriğe de dönüşüyor. Ada'nın bu iklim özelliği, kendine özgü ve dünyanın hiçbir yerinde yetiştirilemeyen "çavuşüzümü"ne ortam hazırlıyor.
Bozcaada çevresinde irili ufaklı 10 ada bulunuyor. Bunlar Tavşan, Piresa, Orak, Yılan, Fener, Taş, Kaşık, Gökçe ve Sıçancık adaları. Ada, kuzeydoğusunda Eskikale Burnu, Erenler Burnu; doğusunda Tabya Burnu, Nar Burnu, Sarıtaş Burnu; güneyinde Tuzburnu, Kocatarla, Mermer Burnu, Sulubahçe Burnu, Habbeli Burnu; Batısında Batı Burnu; kuzeyinde Killik Burnu olmak üzere oniki burna sahip.
Adanın en çok rağbet gören yerlerinden olan kıyı bandı ise eşsiz kumsalı, sığ ve ılık deniziyle, büyüleyici güzellikte. Bozcaada'nın arka yüzünde, Bozcaada Festivali'nin de yapıldığı Ayazma Koyu bulunuyor. Ayazma'da yer alan plaj, Bozcaada'da denize girmek için en popüler yerlerden. Sahil bandına sıralanmış kır lokantaları ve çay bahçeleri bölgeye canlılık kazandırıyor. Başta ilginç coğrafik yapısı ile Mermer Burnu, Ayana, Tuzburnu ve İğdelik Mevkii, denize girmek için daha sakin koylar arayanlara çeşitli alternatifler sunuyor. Adanın güney bölümünde yer alan çam ağaçları ile çevrili Sulubahçe mevkii ise piknikçilerin gözdesi.
Bozcaada, 1920'li yıllara kadar yoğun Rum nüfusunun hakim olduğu bir bölge iken, geçen yıllarla adadaki Türk-Rum dengesi bozulmuş. Rumların büyük çoğunluğu Yunanistan'a göçmüş. Rum okulları kapanmış. Bugün geriye, yapılış tarihleri 1800'lü yıllara kadar giden güzelim Rum evleri kalmış. Sokakların iki yanındaki zakkum, begonvil, gül, hanımeli ağaçları yolu kaplıyor. Bozcaada, son yıllarda yeni açılan ve genişletilen konaklama tesisleriyle daha yüksek yatak kapasitesine ulaşmış. Yaz-kış açık tesislerin çoğunu ise pansiyonlar oluşturuyor. Geçen yüzyıl başında yapılan Eski Rum ilkokulunun restorasyonuyla yenilenen otelde de kalabilirsiniz, sevimli pansiyonlarda da...
Ayazma Panayırı
Her yıl 26 Temmuz tarihinde Bozcaada'da Ayazma Panayırı kutlanıyor. Özellikle dünyanın dört bir yanına dağılmış (Yunanistan'dan, ABD'den) Bozcaadalı Rumların toplandığı gün olan Panayır, Ada halkınca coşkuyla kutlanıyor.
Masmavi Derinliklerde
Bozcaada, dalış ve sualtı fotoğrafçılığı için de son derece uygun. Görüş mesafesinin fazla olması dalış için adayı cazip hale getiriyor. Burada dalış için her tür malzemeyi bulabileceğiniz dükkanlar da mevcut. İsterseniz bir tekne kiralayıp, kaptanın rehberliğinde dalışlar da yapabilirsiniz

Haber: Mehmet Güler