Zeytin ağaçları ağaç da çam ağaçları ağaç değil mi ?
 
 
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, zeytin yasası ile ilgili yapılan eylemde tepkilerini argo kelimelerle dile getirirken, Radar Tepesi'ndeki kızılçam ağaçlarının kesilmesine ve kentin oksijen deposu olan çamlık alanın tarlaya çevrilmesine ise 'belediye sınırları dışında' diyerek sesiz kalmayı tercih etmişti. Başkanın çam ve zeytin ağaçları ile ilgili bu farklı iki açıklamada bulunması çelişkileri ortaya koyarken, tepki göstermesinin asıl sebebinin çevre ve ağaçlar olmadığını ortaya koyuyor.  
 
 
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, Başkanları olan Engin Kandemir'in katılmadığı ve onaylamadığı bir açıklama yapıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'nda zeytincilik yasasını değiştirmek istemesine tepki göstermek için Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına, Kent Konseyi Çevre Meclisi'nin yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü ve Çanakkaleli vatandaşların da geldiği basın toplantısına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı.
 
Gökhan: T..... Coşkun gibi oldu bunlar
 
Atatürk Anıtı önünde ellerinde ağaç fidanları ve üzerinde 'Zeytin ağacı kendisine yapılan ihaneti asla unutmaz', 'Zeytin idam yasasına hayır', 'Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki; yaşamı yetmişinde bile zeytin dikeceksin' yazılı pankartlar ile hükümeti protesto etti. Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Anıl Can tarafından okunan yazılı basın açıklamasında başlayan etkinlikte zeytin yasasındaki değişiklik ile ortaya çıkacak sorunlar anlatıldı.
 
Gündeme damga vuran olay ise Başkan Gökhan'ın argo cümleler kullanarak yasaya tepki göstermesi oldu.  Kullandığı argo kelimeleri nokta nokta olarak vermek zorunda kalındığı Gökhan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Zeytin Marmara'dan başlayıp, Karadeniz'e kadar devam eden bu bölgenin çok önemli bir tarım ürünüdür. Uzun yıllardan beri, yüzyıllardır, belki bin yıldır bu yörede var olan bir bitki. Bu yörenin tarımsal ekonomisi içinde çok önemli bir bitki. Dolayısıyla burada bir maden ocağı işletmesi için ya da sanayi kuruluşu için zeytinliklerin katledilecek olmasını anlamak mümkün değil. Diğer alanlar bitti de, zeytin alanları mı kaldı ortada, sanayi ya da madencilik yapılması için. Zeytin ağacına, zeytinliklere taciz bu hükümetin başlangıcından beri devam ediyor. İlk defa eylem yapmıyoruz. Her seferinde bu eylemler yapıldı. Ama bu sefer ki biliyorsunuz, olağanüstü halde yaşıyoruz. Bir kanun hükmünde kararname ile bunu çıkartmaya çalışıyorlar. Bunu geçirmeye çalışıyorlar. Biz bu mevcut alanları tahrip etmek suretiyle, buraları başka sanayi ve madencilik alanlarına açılmasına şiddetle karşıyız. Şimdi bir kandırmaca da yapmaya çalıştılar. Efendim konut ve turizm tesisi yapılmayacakmış. Ne yaparsan yap, ne yapmazsan yapma, sen zeytin ağacını kestikten sonra bunun hükmü yok. Kestikten sonra istediğini yap. Çanakkale'ye yönelik ve bu yöreye zeytinlik bölgelerine tacizden vazgeçmeleri lazım. Sadece zeytinle ilgili değil. Biliyorsunuz, burada altın işletmesiyle ilgili de bu sefer ormanlara da t.... var. Ya bunlar doğa t...... den başka bir şey bilmiyorlar. 'T.....cü Coşkun' gibi oldu bunlar. Doğa t........ Bunun kesinlikle sona ermesi lazım. Kesinlikle vazgeçilmesi lazım. Ben bu duyarlılığı göstermelerini bekliyorum."
 
 
Zeytin ağaçları belediye sınırları içinde mi?
Başkan Gökhan'ın zeytin ağaçları ile ilgili gösterdiği duyarlılığı Radar Tepesi'ndeki orman katliamında göstermedi.  2014 yılında Çanakkale'nin oksijen kaynağı olan en güzel ormanlarında katliam yapıldı.
 
Merkezin en güzel ormanını oluşturan Radar Tepesi mevkiinde, ülkenin odun hammaddesi ihtiyacını karşılayacak 'Endüstriyel Ağaçlandırma Çalışmaları' kapsamında 64.5 hektar kızılçam ormanı kesildi.
Sahanın yeniden ağaçlandırılacağı açıklansa da, Çanakkaleliler aynı ormana çok uzun yıllar sonra kavuşabilecekleri için bu duruma tepki göstermişti. Bu konunun ulusal basında geniş yer bulmuş ve birçok kesim tarafından da kentin oksijen deposunun katledildiği gerekçesi ile tepki göstermişti.
 
Birkaç gün sonra Başkan Gökhan'ın düzenlediği basın toplantısında kendisine "Siz çevre konusunda çok duyarlısınız. Radar tepesinde bir orman katliamı yaşanıyor. Bu konu ile ilgili ne diyeceksiniz." diye sormuştum. Başkan ise "Orası orman müdürlüğüne bağlı, belediye sınırları içinde değil" cevabını vermişti.
 
Şimdi Başkan Gökhan'ın zeytin ağaçları ile ilgili tepki göstermesi, aklıma o basın açıklamasında verdiği cevabı getirdi. Şimdi Başkan Gökhan'dan "Zeytin ağaçları belediye sınırları içinde mi ki eylemlere katılıp tepki gösteriyorsun" sorusunun cevabını vermesini bekliyorum.
 
 
Mehmet Güler
 


Kaynak: Haber Merkezi