Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, geçmiş Ramazan Bayramı'nı kutlayarak söze başladı. Kılıç "Allah tutulan oruçları, yapılan yardımları ve şehrimizin hayırsever şahısları tarafından verilen iftar yemeklerini kabul etsin. Bu hassasiyetinizden dolayı hepinize teşekkür ederim. 2017 yılının ilk yarısını geride bırakmak üzereyiz. 2017 son dönemde en hızlı gündem değişikliklerinin yaşandığı yıl diyebiliriz. Haziran ayının en büyüğü 6.3 şiddetinde olmak üzere birkaç depremle sarsıldık. Yunanistan dada kendini hissettiren sarsıntı, Midilli ve Sakızlı adalarındaki bazı binalarda da hasara yol açtı. Komşumuza da geçmiş olsun diyoruz. Bizim tek tesellimiz can ve mal kaybı yaşanmaması oldu. Her depremde aynı paniği yaşamaya ne yazık ki devam ediyoruz. Sadece risk taşıyan binaların yerine sağlam binalar yapılmasına yönelik bir fırsat değil, plansız ve sağlıksız meydana gelen kentlerimizin de yenilenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüme önem verilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesinin bu paniği minimuma indireceği inancındayım." dedi.
Cumhurbaşkanımızın Brüksel’de yapılan NATO toplantısında AB konseyi başkanı ve AB komisyonu başkanı ile görüştüğünü hatırlatan Kılıç şu açıklamalarda bulundu: "Görüşmeden sonra 12 aylık yeni takvim üzerinde çalışıldığı ve bu sürecin yılın sonunda başlatılacağı açıklaması yapıldı. O nedenle bir süredir yaşanan güven krizinin aşılması ve ilişkilerin yeniden canlanmasını olumlu karşılıyoruz.
RamazanBayramı ve okulların kapanması ile birlikte şehrimizde öncelikle Turizm olmak üzere birçok konuda yoğun hareket başlaması bizleri mutlu ederken bu yakalanan ivmenin kaybedilmemesi için hepimiz var gücümüz ile çaba göstermeliyiz. Ne yazık ki işsizlik ve enflasyon çift hanede devam ediyor. İşsizlik sorunumuz kronikleşti. İşsizlik oranı Mart ayında %11,7 oldu. Bunun yanı sıra hale Çanakkale’de vasıflı eleman bulmak konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun bir ironi yarattığı ortada. Enflasyon rakamları da parlak değil. Mayıs 2017’de yurt içi üretici fiyat endeksi %15,26, tüfe %11,72 arttı. Hükümetimiz bir yandan da bu illetle baş etmekle uğraşıyor. Yine turizm ve ulaştırma diyeceğim. Bu iki sektör kargaşadan hoşlanmaz. Turizm de iş hacminin düşmesi demek insanların tatil yapmaması dolayısı ile kendilerini tazeleyememeleri demektir.
İç turizm faaliyeti için yola çıkan yerli turist sayısı geçen sene Ülke genelinde 45 Milyon kişi idi. Fakat maalesef 45 Milyon kişiden çok azının tesislerde geceleme, düzenlenen turlara katılma alışkanlığı var. Bu kişilerin turizm sektörü tarafından organize turlarla otellere yönlendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kendi araçları ile yola çıkan yazlıkta karavanlarda kalan bu yerli turistler harcamalarını yalnızca yiyecek, içecek sektöründe yapar ve ne ulaştırma nede turizm sektörüne fayda sağlamaz. İç turizm elimizde olan bir pazardır. O nedenle daha fazla tanıtım ve pazarlama yapılmalı. Bu kitleye cazip imkanlar sunmalıyız. Birlik beraberlik içinde Çanakkale’miz için ÇTSO olarak birçok başarılı projeye imza atacağımızı umuyor hepinize saygılar sunuyorum."
 
ÇTSO'NUN ÇALIŞMALARI AKTARILDI
Yönetim Kurulu adına konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Murat Aydoğdu ise 2017 yılının yarısını geride bırakıldığını hatırlatarak, Ramazan ayında yaptıkları çalışmaları hatırlattı. Aydoğdu, "Mübarek Ramazan ayında yoğunlaşan hoşgörü, yardımlaşma, birlik ve beraberliğin tüm zamanlarımızda yaygınlaşması ve devam etmesini, başta terör olmak üzere hepimizi derinden üzen üzücü olayların son bulmasını temenni ediyorum.Ramazan ayında Merkez ve Odamıza bağlı ilçelerimizde iftar yemekleri düzenleyerek üyelerimiz ile birlikte olduk.
Haziran ayında 38 üyemiz aramıza katılırken, 10 üyemiz kaydını sildirdi ve bugün itibariyle ÇTSO 6650 üyeli bir meslek kuruluşu.
14 Haziran günü Sayın Valimizin de katılımları ile, Trakya ve Güney Marmara Bölgesinin ilk 'Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE)' projesi olan çalışmamızın bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdik. Ekonomi Bakanlığımızın kümelenmeyi destekleyerek ihracatta devlet yardımlarını politikalarına yansıtması ile neredeyse sınırsız destekleri mevcut. 11 milyon TL’ye varan desteklerin yüzde 75’i hibe olarak veriliyor. Bize düşen proje yapıp üyelerimizin azami ölçüde faydalanmasını sağlamak.  Bu ilk UR-GE projemiz ve inşallah hakkımızı doldurana kadar da yeni projeler ile firmalarımızın uluslararası olma sürecini, rekabet gücünü artırmaları için gereken tüm çalışmalarını proje ile destekleyeceğiz.
Aynı süreçte çalışmalarını takip ettiğimiz ve 2017 Yatırım Programına alınan dek tüm giderlerinin karşılanması Odamızca sağlanan Ezine Gıda İhtisas OSB’nin faaliyete geçmesi ile de gıda sektörümüzü hak ettiği yere taşıyacağına inanıyoruz.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizin, İlimizin ve Ülkemizin kalkınması için üzerimize düşen ne varsa fazlası ile yapmaya gayret ediyoruz. Gıda sanayinin gelişmiş olması gibi bir fırsatımız varken, Devletimiz bu fırsatların Ülke ekonomisine katkısını artırmak için destekler sağlarken bizler de ÇTSO olarak yerelden en fazla katkı veren Kurum olma iddiamızı sürdürüyoruz.
İnşallah UR-GE Projemizin 3 yıllık süreci sonunda Ülkemizin 2023 ihracat ve milli gelir hedeflerine Çanakkale’den bir adım daha yaklaşmış olacağız. Aynı şekilde turizm potansiyelimizin harekete geçirilmesi için çalışıyoruz. 2018 Troia Yılı ile ilgili çalışmalara proje desteği vereceğiz.
Avrupa Ralli Kupası kapsamında 30 Haziran – 02 Temmuz arasında Odamız organizasyonunda gerçekleştirilecek olan  Balkan Ralli Kupası'na ev sahipliği yapacağız. 30 Haziran 2017 Cuma günü 18.30’da Kordonda folklor gösterileri ve konserler ile seremonik start alacak,  01 Temmuz Cumartesi sabahı saat 10:15'te de ralli başlayacak.
 
Yakın tarihte başlaması planlanan Küçükkuyu-Midilli seferleri için gereken tüm alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Söz konusu hatta çalışacak tüm gemiler de teknik ve yasal olarak hazırdır. Gemilerin kapak atacağı iskele alanının GESTAŞ tarafından kiralanması ile ilgili resmi süreç devam etmektedir. Kamu menfaati açısından hattın haklarının korunması en önemli kriterdir. Hattın asıl sahibinin GESTAŞ olması, sefer yapacak aracı firmanın GESTAŞ’ın kiracısı olması ve uzun süreçte ticaretin adil, kaliteli ve sürdürülebilir olması gibi kriterler nedeni ile en doğru işletim yöntemi seçilmelidir. Tüm bu çerçevede yapılan işlemler doğrultusunda Küçükkuyu-Midilli seferlerinin yaz aylarında başlaması planlanmaktadır.
 
Denizlerimizden bahsederken, Odamızın girişimleri ile sosyal sorumluluk projeleri kapsamında kullanılmak üzere Çanakkale’ye kazandırılan 15 Temmuz Şehitleri gezi teknesinin tanıtımını da 30 Mayıs günü gerçekleştirdiğimizin bilgisini paylaşmak isterim.
Odamız aidat alacaklarını da kapsayan yapılandırma imkanından üyelerimizin faydalanması için duyurumuzu yinelemek istiyorum. 
Bu şekilde azami 6 taksitte ve gecikme faizleri silinerek ödeme imkanı sağlanıyor. Başvuru süresinin sonunda ödeme için müracaat etmeyenler, ayrıca bir öncekinde müracaat edip gereğini yerine getirmeyen üyelerimiz için hukuki işlemleri başlatmak durumundayız.” dedi.
Meclis ve Yönetim Kurulu adına yapılan konuşmalarından ardından ÇTSO Hesap İnceleme Komisyonu Üyesi İlker Altın 2017 Mayıs mizanı ile ilgili raporu okudu ve rapor Meclis hazirunu tarafından onaylandı.
Mayıs ayı Hesap inceleme raporunun okunmasından sonra meclis üyesi Armağan Aydeğer tarafından “2018 Troia” yılı çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Konuşmaların ardından Mayıs ayı toplantı tutanağı onaylandı. Azami fiyat tarifelerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konular görüşülerek Haziran ayı Meclis toplantısı sona erdi.
 


Kaynak: Haber Merkezi