Çanakkale Savaşları'nın tek subay şehitliği olan ve yıllarca kaderine terk edilen Zabitan (Subay) Şehitliği, 4 yıl önce onarılmıştı. Özel bir firma sponsorluğunda onarılan şehit mezarlarının taşlarının ters konulması dikkat çekiyor. Mezarlığı tanıtan mermer taşın bir mezar üzerinde arkasına taşlar konularak gelişi güzel bırakılması saygısızlık ve ihmalkarlık olarak algılandı.
Tarihimizden önemli bir yere sahip olan Çanakkale Savaşları'nın üzerinden102 yıl geçti. İhmalkarlık nedeniyle kaderine terk edilen ve harabeye dönen şehitlikler yeni yeni onarılıyor. Bu şehitliklerden biri de Eceabat İlçesi'ne bağlı Yalova Köyü'nün mezarlığı yanında bulunan Zabitan Meşhedi adı verilen Subay Şehitliği. 102 yıl önce çetin savaşın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda düşman ile cansiperane şekilde savaşan ve ardından da şehit olan subayların defnedildiği Subay Şehitliği, daha önce şehitliklere bakan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar sınırları dışında bırakıldığı için harabeye dönmüştü. Haberler yapılmasının ardından milli parklar sınırları dışında kaldığı için gerekli çalışma yapmayınca devreye dönemin Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna girdi.
MEZAR TAŞLARI DİK KONULMUŞ
Vali Tuna, kaynak arayışına çıkarak Opet firması ile anlaşmıştı. Firma Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyündeki Zabitan (Subay) Şehitliği ile Madam Erica'nın mezarı, "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında yenilendi.Çalışmalarla Yalova Zabitan Şehitliği'nde yer alan subay mezarlarının kırılan bölümleri ile mezar taşlarının kitabeleri ise yapıştırılıp, bir araya getirildi. Zeminin toprak tesviyesi yeniden düzenlendi. Zabitan Şehitliği'nde Binbaşı Zeynel Abidin, Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Ali Haydar Efendi, Kolağası Ahmet Hamdi Efendi, Mülazım-ı Evvel (Üsteğmen) Mustafa Efendi, Mülazım-ı Sani (Teğmen) Ali Efendi gibi Çanakkale Savaşları'na katılıp, kahramanlık gösteren Türk subaylarının öz geçmişlerinin yazdığı levhalar bulunuyor.
Onarım çalışmasının ardından mezarın baş ve ayak uçlarına konulan ve hece ismi verilen dik taşların konulma şekli eleştiri konusu oldu. Bir süredir tarihçiler ve vatandaşlar mezar taşlarının bir birine bakarak konulması yerine dik konulmasını eleştiriyor. Buradaki şehit mezarların baş ve ayak kısmındaki taşlar, daha eski mezarlıkların da bulunduğu Yalova Köyü Mezarlığı'ndaki tüm mezar taşların tersi olarak konulmuş.
Onarımın eleştiri alan yerlerinden biri de mezar taşlarının konulurken beton dökülüp üzerine yerleştirilmesi. Görüntü bakımında da kötü duran taşların gelişi güzel konulmasına şehitlere saygısızlık olarak algılandı.
Mezarlıktaki ihmalkarlıklar saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de mezarlığı tanıtan mermerden yapılmış levha. Levha normalde Subay Mezarlığı'nın çevresinde bulunan duvara monte edilmesi gerekiyor. Yoldan gelip giden vatandaşları görmesi gereken levha, bir şehit mezarın üzerine bırakılmış. Dik durması için de çevrede toplanan taşlar arkasına konularak durması sağlanmış.
Mehmet Güler