Çanakkale'de bir araya gelen her renkteki yüzlerce vatandaş, bahar havasında bir kutlama yaşattı. Salı Pazarı'nda yürüyüşe geçen vatandaşlar, şarkılar söyleyerek Cumhuriyet Meydanı'na kadar geldiler. Burada konuşmaların ardından şarkılar söylendi ve hayal çekilerek özlediğimiz görüntüler oluşturuldu.

Yüzlerce emekçinin katılımı ile gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için bir araya gelen işçiler, yürüyüş düzenledi. İşçi ve Emekçi Bayramı’nın kutlamaya gelen emekçiler, eski Salı Pazarı’nın bulunduğu alanda toplandı. Bir araya gelen sendikalar, sivil toplum kuruluşları (STK)’lar,  partiler, dernekler ve öğrenci grupları yürüyüş korteji oluşturdu. KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşların da destek verdiği yürüyüşte, yüzlerce ellerindeki pankartlarla sloganlar eşliğinde taleplerini haykırdı. 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı coşkuyla kutlandı. Toplanma alanında davul zurna ile halay çeken emekçiler renkli görüntülere sahne oldu.Saat 13.00’da toplanan emekçiler, sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş sonunda Cumhuriyet Meydanı’nda geniş önlemler alındı. Güvenlik aramalarında üst aramasının ardından STK temsilcileri ve üyeleri içeri girdi.
Mitinge saygı duruşu ve İşçi Marşı söylendi. Düzenlenen mitinge Türkiye Komünist Partisi, Emek Partisi, Çanakkale Kadın Dayanışması, CHP Çanakkale Gençlik Kolları, Çanakkale Tabip Odası, Çanakkale Eğitim-Sen ve diğer STK’lar katıldı.
İki milyonun üzerinde yeni işsiz yaratan, krizi fırsata çevirerek işçileri işten atan, zorunlu ücretsiz izinleri dayatan ekonomik krizin sorumlusu sermaye ve onun iktidarından hesap sormak için bir araya geldiklerini ifade eden DİSK Genel-İş BaşkanıMetin Ceylan, “Bu memleket bizim, bu cehennem, bu cennet bizim Bu davet bizim diyerek, bu meydanı dolduran işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, 1 Mayıs İççi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma günümüz, bayramımız kutlu olsun. 133 yıldır dünyanın tüm meydanlarını dolduran sınıf kardeşlerimizle, aynı anda çarpan yüreklerimiz, bu gün, bu meydanda, başta 1971 Mayısında katledilen 34 kardeşimizi ve işçi sınıfına adanan tüm kardeşlerimizi anıyor, anılan önünde saygı ile eğiliyorum. Hepinizi Tertip Komitesi adına saygı, sevgi ve kardeşlik duygularımla selamlıyorum. Bugün, bu meydanı dolduran, Çanakkaleli işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler; bu meydanda buluşmamızın nedenlerini, emek düşmanı, sermaye ve onun temsilcilerine hatırlatmak, bu taleplerimizden vazgeçmeyeceğimizi haykırmak için buluştuk. Niye mi buradayız? Niye mi 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Bayramını kutluyoruz? Halkın yüzde 99’una ekonomik krizin bedelini zamlarla, işsizlikle, zulümle, açlıkla ödetmek isteyen, bir avuç patronu besleyen bu yağma düzenine hayır demek için bu alandayız. İki milyonun üzerinde yeni işsiz yaratan, krizi fırsata çevirerek işçileri işten atan, zorunlu ücretsiz izinleri dayatan ekonomik krizin sorumlusu sermaye ve onun iktidarından hesap sormak için bu alandayız.Değerli Çanakkaleli işçiler emekçiler; Çanakkale'nin yağmaya açıldığı, verimli tarım arazilerinin, akıncılara, rantçılara peşkeş çekildiği, rant uğruna, turizm adı altında, kıyılarının yağmalanmak istendiği, yapımı süren otoyol ve köprü ile, sanayi havzasına dönüştürülmek istenen Güney Marmara ile, termik santrallerle donatılıp, yaşanılamaz hale getirilmek istenen Çanakkale'nin işçileri ve emekçileri, bizler, el ele kardeşçe şehrimize, toprağımıza, suyumuza, doğamıza, emeğimize sahip çıkacağız. Demokrasi, özgürlük, adalet ve laiklik için omuz omuza barışın kenti Çanakkale de hep birlikte barış türkülerini söylediğimiz bu 1 Mayısta, bu kenti yağmalatmayacağımızı, haykırıyoruz.Ülkenin her önemli sorunu içeride ve dışarıda savaş politikaları devreye sokularak çözülmek isteniyor. Irk, din, mezhep ve siyasi ayrımlar körüklenerek emekçilerin bölünmeye çalışıldığını, hükümetin ve onun küçük ortağının uygulamalarında, eylemlerinde görüyoruz. 31 Martta bitmesi gereken seçim sonuçları tartışması halen diri tutulmaya çalışılmakta, İstanbul seçimlerini kaybettiklerini içlerine sindiremeyen koalisyon, halen yeni entrikaların peşinde cirit atmaktadır” dedi.

Damla Şener