Doğal güzelliğiyle ve tarih dokusuyla tatilcilerin vazgeçilmezi olan Çanakkale, Ramazan Bayramında plajlarıyla tatilcilere güzel anlar yaşatıyor. Plaj deyince aklınıza Güney Ege ve Akdeniz gelmesin. Mitolojide Truva Savaşı, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Savaşı ile bilinen şehrin destanların, türkülerin dışında yaşanması gereken bir yüzü daha var. Tarihi, turistik ve kültürel açıdan oldukça zengin olan şehir deniz tatili için de oldukça uygun. Ülkemizin kuzeybatısında, Biga ve Gelibolu yarımadasında bulunan Çanakkale’nin topraklarının büyük bölümü Marmara Bölgesi’nde, bir kısmı ise Ege Bölgesi’nde. Bu durum sayesinde hem Marmara’da, hem de Ege’de mavi sularla buluşma imkanı yakalayabilirsiniz. Çanakkale Merkez’de denize girilebileceği gibi asıl güzel plajlar Çanakkale çevresinde yer alıyor. Kuzeyden esen rüzgar sayesinde bunaltıcı geçmeyen yazlar Çanakkale’yi daha cazip hale getiriyor. Çanakkale’nin vazgeçilmez plajlarını sizin için derledik.
UĞURLU GİZLİ LİMAN KOYU
Gökçeada’nın batı ucunda bulunan Uğurlu Gizli Liman Koyu 750 metrelik sahilinde hiçbir yapı yoktur ve bu Ege'deki ender bakir koylardan biridir. Gizli Liman iri çakıl taşlı plajı, masmavi denizi, ardında çam ormanları ile sizleri bekliyor.
ASSOS SOKAKAĞZI PLAJI
Sokakağzı, Koyunevi Köyü'nün sahil kısmına verilen isim. Eskiden Yalı denilen yere Sokakağzı ismi koyda yer alan Sokak Deresi’nin döküldüğü yerden dolayı verilmiş. Zeytin ağaçları arasından taş yığma evleri görebileceğiniz evleri ile şirin bir plaj. Sahil boyunca sıralanmış otel, pansiyon ve kamping alanları bulunuyor. Tahta masalı, çardaklı restoranlar samimi havalarını size sunmayı bekliyorlar.
BOZCADA AYAZMA PLAJI
Bozcaada’nın en kalabalık plajı. Turkuaz renginde denizi ve incecik kumu ilk defa gelenleri şaşırtacak güzellikte bir kumsal burası. Plajın en keyifli yanlarından biri tahta sandalyeli ekose örtülü plaj restoranları. Bölgede günübirlik tesislerin olduğu tek koy olan Ayazma Plajında su sporları adı altında; deniz bisikleti, banana, hamburger ve jet ski kiralayıp dalgalarla dans edebilirsiniz.
DARDANOS PLAJI
Ege ve Marmara'nın zarif maviliği ile İda'nın zümrüt yeşilinin buluştuğu Dardanos sizleri çağırıyor. Marmara'nın masmavi sularıyla, zengin bir bitki örtüsüyle çevrili Dardanos Yerleşkesi güzel bir tatil imkanı sunuyor. Spor ve eğlence aktiviteleriyle, yeme-içme alternatifleriyle ister aileniz ister arkadaş grubunuzla tatilinizi iyi geçirmeniz için konaklama seçeneklerinden tercihinizi yapmakta zorlanacaksınız.
ASSOS İSKELE
Küçük ve şirin Assos İskelesi'nde eski palamut depoları yeni otel ve restoranlar denize sıfır konumda. Otellerin hemen ön tarafında ahşap masalar bu huzur verici ortamda misafirlerini bekliyor. Kumsal olmadığı için limanda iskelelerin üzerine şezlong, şemsiye ve minderlerde güneşlenebilirsiniz. Küçük tekneler için güzel bir sığınak olan iskele manzarasında yemek yemeden dönmeyin.
KARABİGA KOCAKUM KOYU
Karabiga’nın yaklaşık 1 km kuzeyinde, kaleler ile Şahmelek arasında muhteşem güzellikte koylar ve bir o kadar güzel falezlerle karşılaşırsınız. Doğallığı bozulmamış bu koyların en ünlüsü Kocakum Koyu olmakla birlikte; Söğütlüyalı, Fırıncık, Mersin ve henüz adı konulmamış bir sürü koyu da görülmesi gerekenler listesine alın.
KUMBURUN TAŞKAPI KOYU
Çanakkale ili Ezine ilçesine bağlı Kumburun Köyünün bir koyu Taşkapı. Yol üstünde olmadığından çok fazla bilinmiyor burası. Kumburun Köyü'nden saptıktan sonra çam ağaçlarının gölgesinde yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz Taşkapı'ya. Sahilinde çevresi çam ormanları ile kaplı, denizi pırıl pırıl çok güzel bir koy. Çadır alanları, piknik masaları hatta küçük bir çocuk parkı da var burada. İrili ufaklı taşlar insanı hiç rahatsız etmiyor. Denizi ise masmavi, tertemiz, yosun neredeyse yok ve dibindeki kum ayaklarınıza masaj yapacak.
TAVAKLI SAHİLİ
İsmi pek çok kez değişen Tavaklı Köyü antik çağlarda adı Larissa olarak bilinmektedir. Köyün plaj alanı Tavaklı İskelesi adıyla anılır. Geçmişte meşe palamudu ihracatı yapılan iskele artık olmasa da şirin sahilinin kapıları hep açık.
AKVARYUM KOYU
Mermer Burnu olarak da geçen Akvaryum Koyu, Bozcaada müdavimlerinin yaz boyunca doldurduğu alanlardan biri. Koya günde tek bir minibüs seferi düzenleniyor ve poyraz zamanı tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Mermerlerin üzerinde yürüyerek en uca kadar yürümeyi deneyebilir ya da şnorkelinizi takıp denizin çeşitliliği karşısında hayrete düşebilirsiniz.
ASSOS KADIRGA KOYU
Küçükkuyu-Assos arasında bakirliğini korumuş harika bir koy. Tertemiz deniz suyu insanı etkiler. Kadırga Koyu’nda bugüne kadar irili ufaklı turistik tesislerinde konaklayabilirsiniz. Gürültülü şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen insanların aradıkları yer burası diyebiliriz. Kadırga Koyu’nda sizi rahatsız edebilecek tek gürültü kuş ve dalga sesi olacak.
BÜYÜK KEMİKLİ BURNU
Huzurlu, sakin bir tatil geçirmeyi düşünüyorsanız Saros'daki Büyük Kemikli Burnu'nu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tarih kokan toprakların aynı zamanda doğal güzellikler sunduğu bu nokta, Gelibolu Yarımadasında sizi bekliyor. Burada temiz havanın ılık esen rüzgarla muhteşem uyumuna şahit olacak taş olmayan kumsalında karmaşadan uzak birkaç gün geçireceksiniz.
ÇARDAK KUM ADASI
Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde "Kum Adası" olarak bilinen bölge, her yıl ağustos ayında Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen ve "şifa arayan" kişilerle doluyor. Genelde romatizma hastalıkları bulunan kişilerin yoğun ilgisini gören belde kıyıdan denize doğru yaklaşık 100 metre uzayan ve karayla bağlantısı küçük bir köprüyle sağlanan kumluk bölgeyle sahilde küçük bir gölet oluşturuyor.
GEYİKLİ SAHİLİ
Mis gibi kokan çam ormanları ve zeytin bahçeleri ile çevrili olan şirinlik muskası Geyikli, Bozcaada’ya ulaşımda önemli bir noktada yer alıyor. Yeşille mavinin kucaklaştığı Geyikli sahilleri eşsiz doğal güzelliği ile görülmeye değer bir tatil beldesi. Bozcada İlçesinin tam karşısında denizi selamlıyor. Kumkale önlerinden Behramkale-Assos önlerine kadar uzanan sahil boyunca doğanın el değmemiş güzelliğini fark etmemek mümkün değil. Ünlü Achilleus ve askerlerinin Truva şehrine doğru ilerleyişinde karaya ilk ayak bastıkları noktada denize girebilir, taze Zeytin ve Çam ağaçlarının kokusunu içinize çekebilirsiniz.
GÜNEYLİ SAHİLİ VE BAKLA BURNU
Bakla Koyu gizli bir cennet. Köy sakinleri geçimlerini çiftçilik ve balıkçılıkla sağlıyorlar. Yaz aylarında bunlara bir de pansiyonculuk ekleniyor. Gelibolu-Çanakkale istikametinde ilerlerken yolun sağında ve altında kalan Güneyli, balığı ve oksijeni bol, küçük, şirin bir köy. Akşam güneşinin denize batışını sahile 150-200 metre uzaklıktaki kayalıkların üzerinde, içecek yudumlayarak izleyebilirsiniz.
GÜZELYALI PLAJI
Çanakkale Merkeze 12 kilometre uzaklıkta, Çanakkale merkezinde denize girilebilecek plaj imkanı çok azdır olsa da Güzelyalı Plajı şehrin çevresinde denize girebileceğiniz en yakın plajdır. Şehir merkezinden Güzelyalı' ya sık aralıklarla şehir içi ulaşım mümkün. Çanakkale Boğazı'nda deniz ile ormanın buluştuğu, doğanın muhteşem özelliklerine sahip bir yerde kurulu bulunan Güzelyalı sizi çağırıyor.
KEFALOZ (AYDINCIK PLAJI)
Rüzgar sörfü ve uçurtma sörfü için ideal olan Kefaloz plajı bol kumlu plajı daha çok yabancı turistler tarafından tercih edilse de iyi rüzgar alan bir yer. Sırf sörf yapanları seyretmek için bile bu koya uğrayabilirsiniz. Sahile gelmeden önce adanın %1'ini kaplayan Tuz Gölü'nün sizi karşılayacağını unutmayın.
KÖMÜR LİMANI
Türkiye’nin en bakir koylarından olan Saros Körfezi’nde bulunan Kömür Limanı,her yaz su altı tutkunlarını ağırlıyor. Benekli deniz tavşanları dalgıçların koya gelmelerinin baş nedeni. Limanda, denizle ormanın kucaklaştığı doğa harikası bir koy, akvaryum gibi berrak bir deniz ve harika bir manzara sizleri karşılıyor. Bunun yanında dağlardan gelen doğal soğuk kaynak suları sahile akıyor. Limana inmeden önce yukarıdan kayalıkları, denizdeki büyük balıkları çıplak gözle seyredebilirsiniz.
Nazif Cemhan Şen