Ama ödeme imkanı olup da ödememe ahlaksızlığı varsa, zabıta ile tespit ediliyor.  Onunla ilgili yeni bir sistemde geliri düşük insanlara verdiğimiz halk kartın içinde 10 tonluk su bedeli de koyup, ona verip sende borcunu öde noktasına getireceğiz” dedi.
Çanakkale Belediyesi Meclisi tatile girmeden son toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında alının yoklamanın ardından değerlendirmelerde bulunana Ülgür Gökhan, su fiyatları ile ilgili konuştu. Gökhan, “2013’ten bugüne kadar Çanakkale’nin su fiyatlarında en ufak bir artış yapılmamıştır” dedi. Öte yandan Gökhan’ın konuşmasında dar gelirliye yapılacak su yardımı dikkat çekti.

KAYNAKLARI BULMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Toplantıda ilk olarak Güzelyalı’daki sinek salgınıyla ilgili konuşan Ülgür Gökhan, “ Karasinekle ilgili arkadaşlarımız mücadele yapıyor. Yıkama yapıldı. Hatta geçen gün biliyorsunuz sistemde değişti. Temizlik sistemi de değişti. Şimdi yıkama başladı. Ayrıca menşelerini bulmamız lazım. Çünkü sinekler kendi kendine üremiyor. Bir kaynak olması lazım. Bu kaynakları bulmak için çalışıyorlar. O konuda bende şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.

BİRAZ DAHA SABIR İSTİYORUZ
Daha sonra Güzelyalı’daki altyapı sorunlarına değinen Ülgür Gökhan, “Atık su arıtma tesisimiz bitti. Şimdi bir tek hatlar konusu var. Orada da maalesef zemin çok kötü olduğu için panpilaj yapmak süratiyle bazı yerler geçiyoruz.  Panpilaj kısmı da Dardanos’un bitti. 2 ay sonra bütün bağlantılarıyla beraber bitmesi planlanıyor.  Oradaki alt yapı inşaatı ile ilgili maalesef müteahhitten kaynaklı biraz gecikmeler oldu.  Şimdi normal gidiyor.  Şuan itibariyle bir sıkıntı yok. Terfiler yerleştiriliyor. Elektrik bağlantıları yapıldıktan sonra ev bağlantıları yapılıp, öteki tesisin çalışması için bu kanalizasyon hatlarının yapılması lazım. Bugünlerde bitmiş olması lazım ama yetişmedi. Sonuçta sonbaharda bitecek. Seneye insanlar yolları yapılmış, tozdan kurtulmuş olacak. Biraz daha sabır istiyoruz” dedi.
 BENDE TEPKİLİYİM
Demircioğlu Caddesi üzerindeki kapatılan yaya geçitlerine tepkili olduğunu söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Şehir merkezinde İl Trafik Komisyonu kararı gereği yaya geçitleri kapatıldı. Bende tepkiliyim. Bende karşıyım şiddetle. Ama böyle bir karar alınmış. Fen işleri de bunu kapatmak zorunda.  Çünkü yarın orada ufacık bir kaza olduğunda  sorumlu biz oluyoruz. Çok sık aralıklarla yaya geçidi olmayacağı gerekçesiyle kapatıldı.  Trafiği aksatıyormuş. Sanki şimdi aksamıyormuş gibi. İnsanlar üstünden atlamaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
 
2013’TEN BUGÜNE KADAR ÇANAKKALE’NİN SU FİYATLARINDA EN UFAK BİR ARTIŞ YAPILMAMIŞTIR
Ülgür Gökhan,  Çanakkale’de su fiyatlarının pahalı olmasıyla ilgili gelen soruları yanıtladı. Gökhan, “Bilgi vereyim. 2013’ten bugüne kadar Çanakkale’nin su fiyatlarında en ufak bir artış yapılmamıştır. 6 yıldır maliyet unsurlara baktığımızda; alüminyum sülfattan tutunda, elektriğinden tutunda, işçiliğinden tutunda birçok konuda artış var. Bunu biliyoruz hepimiz. Dolar artışıyla beraber ithal olan malzemeler; laboratuar ve arıtma malzemeleri çok yükseldi. Peki diyeceksiniz ki; ‘niye yapmadın zam, zarar mı ediyoruz’ Zarar etmiyoruz.  Çünkü olabildiğince mekanik sayaçtan, akıllı sayaca geçiyoruz. Akıllı sayaca geçtiğimiz zaman bizim maliyetimiz azalmış oluyor. O durumu öyle sübvansiyon ediyoruz. İnşallah bütün şehir akıllı sayaca geçer. Bu arada kayıp kaçaklarımızı önledik. Baya bir çalışma yaptık. Şu fiyatımızın içinde neler var başka? Su fiyatımız sabit. KDV, atık su bedeli, çevre vergisi ve katı atık bedeli  hepsi bu su fiyatın içerisinde tahsil ediliyor. Bu sadece su fiyatı değil. İnsanlar baktığı zaman bölüyor tona, ‘tonu bu kadarmış diyor.’Tonu aynı. Hiçbir şey değişmiyor. Fatura fiyatının yüksek olması,  suyun dışında başka unsurlarda var. Bunları topladığınızda suyun birim fiyatından daha yüksek. Yeni su artıma tesisimiz yapıldığı zaman umuyorum daha uygun maliyetlerle üreteceğiz.

HALK KARTTAN ÖDEMEK İÇİN BİR SİSTEM KURACAĞIZ
Dar gelirli vatandaşlara halk karttan su yardımı yapılacağını söyleyen Ülgür Gökhan, “Biz şunu yapıyoruz. Biz dar gelirli insanlarla ilgili eğer ödemeli zorluyu çekiyorsa, evlerin suyun bir kerede kesmiyoruz. Ama ödeme imkanı olup da ödememe ahlaksızlığı varsa, zabıta ile tespit ediliyor.  Onunla ilgili yeni bir sistemde halk karttan ödemek için bir sistem kuracağız. Geliri düşük insanlara verdiğimiz halk kartın içinde  10 tonluk su bedeli de koyup, ona verip sende borcunu öde noktasına getireceğiz. Su konusunda şuanda pozitif bir cevap veremem. Su arıtma tesisi bittikten sonra bir ümit var” dedi.

GÜZELYALI’DAKİ ŞEZLONGLAR FİYATLARI DÜŞÜRÜLDÜ          
Güzelyalı Halk Plajında şezlongların yüksek olduğu dile getirilmesi üzerine konuşan Başkan Gökhan, “Kum bedava, çim bedava gölge paralı. Havlunuzu götürebilirsiniz şemsiyenizi de  götürebilirsiniz. Bunu dikkate alacağız. 5 TL yapalım. O zaman şezlonglarımız 5 TL’ye inmiş farz edelim.  Şezlongdan zengin olacak halimiz yok” dedi.

ÇÖZEMİYORSAK TAVSİYE OLACAK
Yeni belediye binasındaki çalışmalar hakkında konuşan Ülgür Gökhan, “Bugün müteahhitimiz geldi. Saat 14.30’da toplandık. Hem Güzelyalı, Dardonos’un altyapı çalışmalarının hızlandırılmasıyla ilgili, bu belediye binamızla ilgili. Orada tabii müteahhite  destek olmaya çalışıyoruz. Yasa çıktı. Yasanın uygulanmasıyla ilgili sıkıntılar var. Hatta sayın Bülent Turan’a bu konuda önerimiz olacak. Bir cümlelik yasaya ilave isteyeceğiz  sürenin uzatılmasıyla ilgili. Cezalara kalmadan. Çünkü cezalar ciddi maliyetler yaratıyor.  Müteahhitede söyledim; bu binanın finansman sorunu yok. Kredisi hazır. Hatta Güzelyalı, Dardonos’unda hazır. Müteahhitinde fiyat farkından ve süreyle ilgili sıkıntısı var. Bunu çözmek için arkadaşlarımız çalışıyor. Bugün konuştuk. Çözemiyorsak tavsiye olacak. Yeniden inşaat başlayacak” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Meclis Üyesi Alaaddin Burak Kunt,  Çanakkale Boğazı’ndaki batıkların turizme açılmasıyla ilgili konuştu. Kunt, “Birazdan anlatacağımız konu, Çanakkale’ye çok faydalı olacak bir proje. Son günlerde hepinizin bildiği bir haber aldık. Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan Beyin verdiği haber ile öğrendik ki; Çanakkale Boğazı’ndaki 60’tan fazla tarihi batığa dalış izni çıktı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaştı. Öncelikle parti olarak bu çabayı çok takdir ediyor ve sonuna kadarda destekliyoruz. Kimlerin emeği varsa eline sağlık. Biz bu şehrin geleceği için bu gelişmeyi çok önemsiyoruz. Dalış turizminde Çanakkale için bu potansiyele acilen katkı sunmamız gerektiğine inanıyoruz.  Peki niye dalış turizmi? diye dediğinizi duyuyorum. Bu konuda biraz bilgi vermek isterim. 75 bin kişilik Amerika’nın Florida Keys Adaları, 2012 yılında sadece dalış turizminden 75 milyon Amerikan Doları gelir elde etmiş. 25 bin nüfusa sahip Ekvator’un Galapakos Adaları, yılda 60 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Bu 60 bin kişi ülkenin gelirlerine 100 milyon gelir elde ediyor.  Kostarika’yı ziyaret eden eko turistler, turist başına bu iş için en az bin dolar harcıyor. 230 bin nüfusa sahip Hollanda Antilleri sadece dalış turizminde yılda 30 milyon Dolar para kazanıyor. Bu işin hangi büyüklükte olduğunu görmeniz açısından; dünya mirası listesinde bulunan Avusturalya’daki büyük set resifi yılda 1.6 milyon  ziyaretçi geliyor. 1 milyar Dolar gelir sağlıyorlar” dedi.

DALIŞ TURİZMİ KALİTELİ BİR  TURİZM ŞEKLİ OLMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR

İYİ Parti Meclis Üyesi Alaaddin Burak Kunt, dalış turizmin Çanakkale’ye katkıda bulunacağını söyleyerek, yatırımlarla artan Çanakkale nüfusu için önlem alınması gerektiğini vurguladı. Kunt, “Çanakkale yapılmakta olan köprüsüyle  ciddi bir büyüme potansiyeliyle. Biz istesek de istemesek de bu büyüme beraberinde nüfus artışını da getirecek. İşte burada hükümet ver yerel yönetim olarak bizde doğru büyüme ve kalite anlamında bir planlama yapmak düşüyor. Dalış turizminde bu konuda kaliteli bir  turizm şekli olması açısından çok önemlidir.  Dalış yapan ziyaretçiler sosyoekonomik açısından yüksek ziyaretçilerdir. Dalış yapan ziyaretçilere eğer imkanları sağlarsanız, neredeyse bütün ekipmanlarını  buradaki dalış okullarından ve esnaftan sağlarlar. Tüplü dalış yapan bir kişi sağlık sebebiyle vurgun yememesi için önerilen tablolar sebebiyle dalış yapan bir kişiye 24 saat uçmaması önerilir. Bu şu demektir dalış yapan bir ziyaretçi bir gün daha Çanakkale’de konaklayacak demektir.Bu işin nasıl olabileceğini hayal ediyorum .Doğru bir sunum şekliyle düzgün rehberlerle, gündüz teknelerde  1’inci Dünya Savaşı’ndan kalan batıklara dalan ziyaretçi bir gün sonra kara savaşlarının yaşandığı Gelibolu’yu geziyor. Doğru rehberlerle, doğru tarihle kendini adete savaşın içinde zannediyor. Beni çok heyecanlandırıyor. Yetmiyor; gelmişken Truva antik kentini, Assos’u, Karabiga’yı, Kazdağlarını görmek istiyor. Sadece Çanakkale merkezine değil aynı zamanda çevre illere de fayda sağlıyor. Batıkların yağmalanmasına engel olmak amacıyla ciddi fayda sağlayacak, bu farkındalığı yaratacak bir proje” dedi.                                               
 
Muzaffer Cirtel