Borçlanama ve kefalet yetkisi isteği İl Genel Meclisi’nden 2 sefer RED cevabı alan GESTAŞ dosyası Muğla’ya tayini çıkan Eski Çanakkale Valisi Orhan Tavlı tarafından bir kez daha il genel meclisine gönderildi.

Üçüncü kez il genel meclisine gelen GESTAŞ dosyasının kaderi ne olacağı bilinmezken, şirketin bu isteğinde ısrar etmesinin altında işlerin yolunda gitmediği ifade ediliyor. Şirketin ekonomik olarak zor durumda olmasına rağmen yönetim kurulunun olaya müdahale etmediği de konuşuluyor. Kentin gündeminden düşmeyen GESTAŞ’a bugün göreve başlaması beklenen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın el atması bekleniyor.

Kısa süre öncesine kadar kasasında 16 milyon TL bulunan GESTAŞ, genel müdürün değişmesinin üzerine yaklaşık 5 ay geçtikten sonra İl Genel Meclisi’ne borç para başvurusunda bulunması ile dikkat çekmişti. Yüzde 99 hissesi Çanakkale Özel İdaresi’ne ait olan ve tamamı Çanakkale halkının malı olan GESTAŞ, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Balıkesir’in Marmara adasına seferler düzenliyor. Türkiye’nin önemli deniz şirketlerinden biri olan GESTAŞ’ta işlerin yolunda gitmediği belirtiliyor. GESTAŞ’ın içinde bulunduğu ekonomik sorun borçlanma ve kefalet yetkisi için İl Genel Meclisi’ne başvurması ile ortaya çıktı. Adeta para basan şirket, şimdi ısrarla il genel meclisinden yetki istiyor.

ÜÇÜNCÜ KEZ MECLİSE GELİYOR
GESTAŞ ilk olarak il genel meclisine başvurarak yetki istemişti. Bu yetki, çoğunluğu elinde bulunduran CHP’li il genel meclis üyeleri tarafından reddedildi. Dosya bu sefer Muğla’ya tayini çıkan Çanakkale Eski Valisi Orhan Tavlı tarafından tekrar meclise gönderildi. Komisyona havale edilen GESTAŞ dosyası, komisyonda kabul görmedi ve bu şekli ile il genel meclisi gündemine geldi. İl genel meclisinde ikinci sefer RED cevabı aldı. Meclis üyelerinin çoğunluğunun vize vermediği GESTAŞ dosyası, eski vali Tavlı tarafından tekrar il genel meclisine gönderildiği öğrenildi.

TEMMUZ’DA KARARA BAĞLANACAK
Geçen Pazartesi il genel meclisi gündemine gelen dosya tekrar komisyona havale edildi. Dosya komisyonda ele alınacak ve gerekli evraklar istenecek. GESTAŞ’tan istenen evrakların gelmesi durumunda komisyon üyeleri tekrar dosya üzerinde görüşerek oylamaya sunacak. Komisyonun verdiği karar bu sefer Temmuz ayında yine il genel meclisi üyelerinin oyuna sunulacak. İl genel meclis üyeleri üçüncü kez GESTAŞ’ın isteğine cevap verecek.

YENİ VALİ İLE GÖRÜŞÜLECEK
Giden Vali Tavlı’nın ısrarla il genel meclisine gönderdiği GESTAŞ dosyası, reddedildi. Bugün görev başlaması beklenen yeni Vali İlhami Aktaş bu sefer devreye girmesi bekleniyor. Alınan bilgiye göre; Vali Aktaş’ın meclis üyeleri ile yapacağı görüşme dosyanın kaderini belirleyeceği ifade ediliyor. Giden Vali Tavlı’nın GESTAŞ yönetimine il genel meclisinden yaptığı atama çok tartışılmıştı ve RED kararının budan etkili olduğu ifade edilmişti. Yeni Vali Aktaş’ın tavrının bu konuda belirleyici olacağı ifade ediliyor.

YÖNETİM KURULU SESİZ KALIYOR
Kasasında 16 milyon TL ile GESTAŞ’ı devralan yeni genel müdürün, yaklaşık 5 ay sonra borçlanmak için İl Genel Meclisi’ne başvurması dikkat çekmişti. Geçen süre içinde bu konuda ısrarcı oldu. GESTAŞ’ta çelişen bir diğer konu ise bir yandan borçlanma yetkisi isterken, diğer taraftan yeni gemi kiralanması da tartışma konusu olmuştu. Koronavirsün olduğu dönemde vatandaşlar evlerinde çıkmazken, ulaşımın durduğu dönemde gemi kiralanmasının doğru tercih olmadığı da belirtiliyor. İl genel meclis üyelerinin üzerinde durduğu bu konu ve başka konular hep tartışma konusu oldu. Kentin gündeminden düşmeyen şirkete GESTAŞ Yönetim Kurulu’nun pasif kaldığı da konuşuluyor.

Cemhan Şen