2018’de kapılarını ziyaretçilerine açan Çanakkale Barbaros Mahallesi'nde bulunan Anadolu Hamidiye Tabyasında, Çanakkale Savaşları'nı konu alan ve Gelibolu Yarımadası'nda çekilen "Son Mektup" filminde kullanılan uçaklar sergileniyor. Tabyadaki maket uçaklara vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Sultan II. Abdülhamid tarafından 1892'de Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabyası, restorasyon çalışmaları tamamlanarak 9 Kasım 2018’de ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 40 milyon TL ödenek ayırarak 2014 yılı Şubat ayında başladığı "Anadolu Hamidiye Tabyası ve Gelibolu Minia Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi" projesi 2017 yılında tamamlandı.

BİREBİR AYNI MAKET UÇAKLAR
Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Tabyası'nda 10 tescilli bonet mevcut. Restorasyon kapsamında, denize paralel bölümdeki 10 bonet müze haline getirilerek, Çanakkale Savaşları'nın burada ziyaretçilere farklı bir konseptle anlatılması için yeniden tasarlandı. Yaklaşık 100 dönümü kapsayan tabyanın boş alanlarına da ziyaretçiler için yaya ve bisiklet yolları yapıldı, çocuk oyun parkları kuruldu. Mescit, tuvalet, seyir terası, amfi tiyatro, tören alanı ve kafeterya yapıldı. Ayrıca bu alana sonradan Kurtuluş savaşında kullanılan gerçeğiyle birebir aynı uçak maketler de yerleştirildi.

Çanakkale Savaşları'nı konu alan, "Son Mektup"  filminin çekimleri Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleşmişti. Filminde kullanılan uçaklar, tarihi Hamidiye Tabyaları'nda vatandaşlardan ilgi görmeye devam ediyor. Pek çok vatandaş maket uçakların önünde fotoğraf çekiyor. Gelen yerli yabancı turistler de uçakları görmeden gitmiyor.

18 Mart 2015’te vizyona giren ve yönetmenliğini Özhan Eren'in yaptığı Son Mektup filminde baş rolleri Tansel Öngel ve Nesrin Cavadzade oynadı. Filmde, Öngel'in canlandırdığı "Pilot Yüzbaşı Salih Ekrem" ile Cavadzade'nin oynadığı "Nihal Hemşire"nin hikayesi anlatıldı. 
Muzaffer Cirtel