Türkiye ilçe bazında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi hazırlandı. Araştırmaya 81 ilin 234 ilçesi katılırken Çanakkale 4’ncü sırada yer aldı.

Türkiye’de ilk kez ilçe bazında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi hazırlandı. Yanındayız Derneği, Kanada Büyükelçiliği ve İstanbul Üniversitesi’nin beraber çalışması doğrultusunda nüfusu 100 binin üzerinde olan 234 ilçe baz alınarak hazırlanan endekse göre cinsiyet eşitliğinde İzmir’in Karşıyaka ilçesi birinci sırada yer aldı. Çanakkale ise ana endeks skoruna göre 4’ncü sırada yer aldı. Araştırmaya göre, Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin toplumsal gelişimi engellediği ortaya atıldı.

MARMARA EGE VE AKDENİZ’DE ARTIŞ
Yanındayız Derneği’nin paylaştığı araştırma sonuçlarına göre, kadınların güçlenmesinin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde artış olduğu kaydedildi.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise cinsiyet eşitliği verilerinin düşük olduğu ortaya çıktı.
Politik katılım ve karar alma, eğitim, ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim ile sağlık ve spor olmak üzere dört ana kategori üzerinde kurulan ve 27 alt göstergeye göre hazırlanan endekste ana endeks skoruna göre birinci sırayı İzmir’in Karşıyaka ilçesi, ikinci sırayı İstanbul’un Kadıköy ilçesi, üçüncü sırayı İstanbul’un Bakırköy ilçesi, dördüncü sırayı Çanakkale merkez, beşinci sırayı Ankara’nın Çankaya ilçesi aldı. Dikkat çeken bir diğer nokta ise ilk 5’e giren yeler büyükşehir ilçeleri iken Çanakkale’nin de bu listede yer alması gurur verdi.

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI SAYISI SKORUNDA 2
Çanakkale merkez, ana kategoriler arasında politik katılım ve karar alma skoruna göre beşinci sırada yer aldı. Alt kategoriler arasında ise; okuma yazma bilme skorunda Çanakkale yine 4’ncü sırada yer aldı. Lise mezun oranında 4’üncü sırada yer alırken, İşyeri Büyüklüğüne Göre (Çalışan Sayısına Göre) İş Yeri Sahipliğinde ilk 7’de yer aldı. En önemli sıralaması ise alt kategorilerden biri olan Belediye Başkan Yardımcısı Sayısı skorunda 2 sırayı alarak politik katılımda kadın ve erkek eşitliğini ortaya koydu.
Araştırmada genel olarak ana kategori bazında sırasıyla; Politik katılım ve karar alma boyutunda  Kadıköy, Karşıyaka, Bakırköy, Beylikdüzü ve Çanakkale Merkez. Eğitim boyutunda Beşiktaş, Bornova, Bahçelievler, Karşıyaka ve Menteşe (Muğla). Ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim boyutunda Karşıyaka, Çukurova, Konyaaltı (Antalya), Yenişehir (Mersin) ve Beşiktaş. Sağlık boyutunda ise; Şahinbey (Gaziantep), Yalova Merkez ve Bolu Merkez yüksek puan alan ilçeler oldu.
Araştırma bulgularına göre eğitim, sağlık, sporda ilçelerin büyük kısmı yüksek puan alırken, politik katılım ve karar alma ile ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim açısından iyi durumdaki ilçelerin bile eşitlikten düşük puan aldığı ortaya çıktı.

GÖKHAN AÇIKLAMA YAPTI
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, araştırma sonuçları hakkında, ‘’Teşekkürler, Çanakkale bu sonuca ulaşmak adına tüm varlığıyla çok emek verdi, vermeye devam ediyor’’ açıklamasında bulundu.
 
Bünyamin Nami Tonka