Elektrikli scooterların önümüzdeki günlerde Çanakkale Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (ÇABİS)’ne dahil edilmesi planlanıyor. Elektrikli scooterların fiyatının ne olacağı ise en çok merak edilen konulardan.

Vatandaşlar Türkiye’de birçok şehirde kullanılan elektrikli scooterların Çanakkale’ye de getirilmesini uzun süredir bekliyordu. Tüm dünyada kullanışlı ve çevreci olmasından kaynaklı elektrikli scooterların kullanımı her geçen gün artıyor. Büyük bir hızla yayılan, ülkemizde de yavaş yavaş kullanılmaya başlanan elektrikli scooterlar İstanbul başta olmak üzere, Ankara, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Yalova, Hatay, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla, Kahramanmaraş ve Kocaeli şehirlerinde kullanılmaya devam ediyor.

Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 2016 yılında hizmete sunulan ÇABİS’e önümüzdeki günlerde elektrikli scooterların dahil edilmesi planlanıyor. Planlamalar doğrultusunda kent içi ulaşıma eklenmesi planlanan elektrikli scooterlar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a tanıtıldı. Başkan Gökhan planlanan sisteme ve elektrikli scooterlara ilişkin teknik ekipten bilgi aldı. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce, bundan sonraki süreçte elektrikli scooterların sisteme dahil edilmesi için gerekli incelemeler başlatıldı.

DİĞER ŞEHİRLERDE SAATİ 49,4 LİRA
Tüm bu gelişmelerin ardından vatandaşlar elektrikli scooterların fiyatının ne olacağını merak ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Yalova, Hatay, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla, Kahramanmaraş ve Kocaeli’de bir süredir kullanılan paylaşımlı elektrikli scooterlar 1,99 lira açılış ücretiyle birlikte kullanılıyor. Açılış ücretinden sonra dakika başı ücretlendirme yapılıyor. Elektrikli scooterların dakikası ilk olarak 39 kuruş idi. Ardından gelen zamla dakika ücreti 59 kuruşa çıkartıldı. 2021’den önce yeni bir zam daha alarak dakika ücreti 79 kuruşa çıktı. Birçok şehirde kullanılan elektrikli scooterların saati 49,4 liraya denk geliyor. Bu bilgiler ışığında ilimizde kullanılmaya başlanacak olan elektrikli scooterların fiyat tarifesinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

BELEDİYENİN ÜCRET TARİFESİ MERAK KONUSU
ÇABİS bisikletleri, uygun fiyatıyla diğer şehirlere de örnek olarak Çanakkaleliler tarafından sıklıkla kullanılan ulaşım araçlarından. ÇABİS’in saatlik ücretlendirmesi 1,5 lira iken diğer şehirlerde kullanılan elektrikli scooterların saatlik ücretlendirmesi bu fiyatın yaklaşık 30 katı kadar. ÇABİS bisikletleri diğer pek çok şehirdeki bisiklet kiralamaları ile karşılaştırıldığında daha uygun fiyata vatandaşların kullanımına sunuluyor. Bu doğrultuda belediyenin diğer şehirleri de göz önüne alarak, ücretlendirme konusunda bisiklette olduğu gibi daha uygun fiyata sunup sunmayacağı belediyenin nasıl bir ücret tarifesi belirleyeceği  merak ediliyor. Fakat elektrikli scooterların saati yaklaşık 50 liradan kiralanırsa vatandaşın cebini oldukça yakacak gibi görünüyor.

NEDEN ELEKTRİKLİ SCOOTER?
Çevre dostu barış kenti olarak bilinen Çanakkale’de benzinli araç kullanımını azaltmak ve daha sağlıklı bir yaşam için ÇABİS uygulaması hayata geçirilmişti. Çanakkale halkı tarafından ÇABİS’e büyük ilgi gösteriliyor.
Dünya genelinde tüm araba yolculuklarının  yüzde 40 kadarı 5 km altı mesafeler için yapılıyor. Araba ile yapılan yolculuklarda harcanan yakıtın ortalamada sadece  yüzde 2'si yolcuları taşımak için kullanılıyor. Ancak Scooterlar tamamen çevreci bir taşıt olarak karşımıza çıkıyor. Çanakkale, bu tip elektrikli araçların kullanımına yokuşlar az olduğu için oldukça uygun. 
Paylaşımlı elektrikli scooterların ÇABİS’ten artı bir yönü ise istediğiniz yere park edebilmeniz. Cep telefonuna indirilen bir uygulamayla, en yakındaki scootera ulaşacak olan kullanıcılar, araçları bir istasyona bağlı kalmadan yine istedikleri yerde uygulama üzerinden kayıt ederek bırakabilecek. Bu araçların oldukça küçük bir alan kaplaması da diğer artısı.

KOLAY KULLANIM
Diğer şehirlerde kullanılan paylaşımlı elektrikli scooterların kullanımı ise çok basit herhangi bir abonman karta bağlı kalmadan telefon uygulamasını indirmek yeterli. Scooter üzerindeki QR kodunu okutarak, scooterın kilidini açmanız, sürüşe başlamak için ise ayağınızla iterek hızlandırmanız ve gaz tuşuna basmanız gerekiyor. Gideceğiniz yere vardıktan ya da sürüşünüzü tamamladıktan sonra scooterı uygun koşullarda kilitleyip, fotoğrafını çekmeniz yeterli.
 
Hülya Öz