Tamamı Çanakkalelilerin malı olan GESTAŞ’ın içinde bulunduğu süreç ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Kısa süre önce gemilerin alınması ve beraberinde gelen eleştirilerle ilgili GESTAŞ yönetiminden kimse açıklama yapmazken AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz’ın açıklamalarda bulunması dikkat çekti. Korkmaz’ın GESTAŞ Genel Müdürü’nün açıklamalarını paylaşıp “hayırlı olsun” temennisini sosyal medya hesabında ilettikten sonra yine aynı sosyal medya hesabında il genel meclisinde alınan kararı eleştirip GESTAŞ’ta alınan kararları övdü.
 
 Türkiye’de deniz ulaşımının en önemli şirketlerinden biri konumunda GESTAŞ. Tamamı Çanakkalelilerin malı olan GESTAŞ, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, ,Bozcaada ve Balıkesir’in adalarına ulaşımı sağlayan tek şirket konumunda. Boğazda Çardak ile Gelibolu arasında faaliyet gösteren özel şirkete ait feribotların bazılarını da yine GESTAŞ alarak bu alanda tekelleşti. Çok büyük paraların döndüğü GESTAŞ il gündeminden hiç düşmemeye başlandı.
 
Şirket son olarak bazı personelin maaşlarına yüksek zam yapılıp ve gizlilik anlaşması imzaladığı iddiaları ile çalkalandı. GESTAŞ’ta üst düzey personele yüzde 50 civarında zam yapılarak gizlilik anlaşması imzalandığı öğrenildi. Yanlış yönetim nedeniyle borç batağına düşen GESTAŞ’taki gizlilik anlaşması ile şirkette olup bitenlerin kimsenin duymaması için özel çaba harcandığı belirtiliyor. Şirketin ayrıca uzun süredir vergi borçlarını da ödememesi nedeniyle borç listesinin kabardığı belirtiliyor. 

GELİR GELMEZ BORÇ İSTEDİ
Görevi devreden Volkan Uslu GESTAŞ’ın kasasında 16 milyon TL bıraktı. Bu yıl Ocak ayında GESTAŞ Genel Müdürlüğü’ne AKP Manisa Milletvekili Aday Adayı da olan Mahir Sevinç’in gelmesi ile şirkette sıkıntılı günler başladı. Sevinç’in gelmesinin üzerinden yaklaşık 5 ay geçtikten sonra İl Genel Meclisi’ne borç para başvurusunda bulunması ile dikkat çekmişti.  GESTAŞ’ın içinde bulunduğu ekonomik sorun borçlanma ve kefalet yetkisi için İl Genel Meclisi’ne başvurması ile ortaya çıkmıştı. Adeta para basan şirket, ısrarla il genel meclisinden borçlanmak için yetki istedi.
  
CHP’DEN GESTAŞ’A ŞEFFAFLIK ELEŞTİRİSİ
GESTAŞ ile ilgili tartışmalar devam ederken bir eleştiri de CHP İl Genel Meclisi Grubu’ndan geldi.  İl Genel Meclisi 2021 bütçesi ile ilgili açıklama yapan Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan,  GESTAŞ’ı şeffaf davranmamakla eleştiren Pehlivan, halkın malı olan şirketle ilgili şu eleştirileri yaptı, “2021 mali yılında mevcut bütçenin yaklaşık %10’uyla ifade edilebilecek ek hizmetler yapma önerimiz çeşitli karalamalarla engellenmek istenirken soruyoruz; Gestaş şirketi gemi adedini ve borç miktarını dahi belirtmeksizin İl Özel İdaresinden gemi alımı için borca kefalet talep ettiğinde bu küçük hesaplar neredeydi?
6 ay süresince 5 defa “gemi alımını desteklediğimizi ancak yeterli bilgi ve belge ibraz edilmeksizin İl Özel İdaresini vadesini ve miktarını bilmediğimiz bir borç yükü altına sokarak mali sorumluluk alamayacağımızı” ifade ederek reddettiğimiz kefalet talebine karşılık bizler siyasi tehditleri göğüslemekten kaçınmadık ve İl Özel İdaresini Gestaş’ın miktarını hala bilmediğimiz borcuna ortak/kefil etmedik. Bunun üzerine Gestaş’ın kendi öz kaynaklarıyla gemi alabildiğine, İl Özel İdaresinin borç yükü altına girmesine aslında ihtiyaç bulunmadığına hep birlikte şahit olduk.
2021 mali yılında köylere yapılmak istenen yolları, su depolarını, çocuk parklarını çok görenler, ne alınacak gemi sayısı ne de borç miktarıyla ilgili resmi belge bulunmaksızın bir borca İl Özel İdaresi tarafından gözü kapalı kefil olma ısrarını nasıl izah edecek?
Sayın Gestaş Genel Müdürünün, her ne kadar bahsi geçen yöntemlerin ne olduğuna açıklık getirilmese ve kamuoyunda bu yöntemlerin haksız rekabet yaratan, diğer hat sahibi şirketlerin hat izni yenileme başvurusunu kasıtlı olarak sürüncemede bırakan, siyasi baskıya konu olan yöntemler olup olmadığına dair bazı tartışmalar yaratsa da, basın tanıtımında “Kendi yöntemlerimizle çözdük” şeklindeki ifadesinden anlaşıldığı üzere, İl Özel İdaresini borca kefalet sorumluluğu altına sokmaksızın gemi satın alınmasının olanaklı olduğu ortaya çıkmıştır.
Aynı şekilde 2021 mali yılı bütçesi ve performans programında tarafımızdan önerilen ek hizmetlerin her türlü siyasi tehdit ve karalamaya rağmen İl Özel İdaremizin ilgili birimlerinin başarılı çalışmasıyla altından kalkabileceği, hayata geçirilebileceği ve bu çalışmaların köylerimize artı değerler katacağı da görülecektir. “
 
GESTAŞ YÖNETİMİ SUSTU O KONUŞTU
Ekonomik sorunlarla boğuşan GESTAŞ kısa süre önce yeni gemiler satınaldı. Daha sonra ise personelin bir kısmına yüzde 50 civarında zam yapıldığı ve şirketle ilgili konuşmamaları için gizlilik sözleşmesi imzalandığı iddiaları ortalıkta dolaşmaya başladı. Tüm bu gelişmelerle ilgili ne GESTAŞ yönetimi nede AK Parti’nin ileri gelenlerinden bir açıklama gelmedi.
Açıklamanın AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz’dan gelmesi dikkat çekti. Gelişmelerden sonra sosyal medya hesabında GESTAŞ genel müdürünün açıklamalarını “hayırlı olsun” notu ile paylaşan Korkmaz, daha sonra gemilerin alınması ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada yine GESTAŞ genel müdürünü öven Korkmaz, il genel meclisindeki meslektaşlarını ise eleştirdi. Korkmaz’ın açıklaması şu şekilde:
“Çanakkale İl Özel idaremizin %99,87 oranında sahibi olduğu Deniz ulaşım şirketimiz Gestaş'ın 3'ü filosunda kiralık, 3'ü Çardak Gelibolu hattında çalışan toplamda 6 adet gemiyi tamamen kendi özkaynaklarıyla satın alarak şirket bünyesine katması bizleri ve Çanakkaleli hemsehrilerimizi fazlasıyla memnun etmiştir.
Gönül isterdi ki Gestaşımıza Çanakkale ilgenel meclisi olarak bizlerde destek olabilseydik de Çanakkalemize 6 değil de 10 adet gemi kazandırabilseydik.
Bu gemilerin satın alınma sürecinde Gestaş'ın Çanakkale İl genel meclisine yapmış olduğu başvuruları defalarca reddederek onay vermeyen mecliste çoğunluğu elinde bulunduran CHP'li İl genel meclis üyelerinin bu tavırlarını Çanakkale halkının takdirine bırakıyorum.
Bu gemilerin Gestaşımıza ve Çanakkalemize kazandırılmasında büyük pay sahibi olan Gestaş Genel Müdürümüz sn.Mahir SEVİNÇ ve ekibine teşekkür ediyoruz.
Gestaşımız bu gemileri bünyesine katarak şirket aleyhinde algı yaratanlara da en güzel cevabı vermiştir...”       
 
Mehmet Kuzey