Gelibolu Belediyesi’nin yeni yılın ilk meclis toplantısında açıklama yapan Başkan Özacar, “En doğru bilgiler kulaktan dolma değil, kurumlar arasında yapılan bilgilerdir.” diyerek Gelibolu’da doğal gaz çalışmalarının 2022 yılında başlayacağını ifade etti.
Gelibolu Belediye Meclisi, 2021 yılının ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın başkanlığında pandemi kurallarına uyularak nikah salonunda gerçekleşen Ocak ayı olağan toplantısında gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
Belediye Başkanı Özacar, toplantının açılışında meclis üyelerinin yeni yılını kutlayarak, “Hiç hoşumuza gitmeyen bir yıl oldu. Dilerdik ki güzel bir yıl geçirelim. 2020 yılına o umutlarla başlamıştık. Ama bizler gibi tüm dünya da çok kötü bir sürprizle karşılaştı, zorlu bir yıl yaşadık. 2021 yılı da çok hoş başlamadı. İyi temennilerle girdik, diliyoruz ki 2021 yılında, 2020 yılına göre daha rahat, daha huzurlu bir yıl geçirelim” temennisinde bulundu.
Özacar, açılış ve yoklamanın ardından gündem gereği meclis üyelerini Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ülkeye ve ilçeye hizmet etmiş ebediyete intikal edenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.
Gündemin ikinci maddesinde genel konularda değerlendirmelerde bulunan Başkan Özacar, sözlerine şöyle başladı: “Biz göreve gelirken ‘bütün her şeyi açık ve şeffaf olarak ortaya koyacağız, hepimizin bilgi ve deneyimlerinden yararlanacağız, her şey Gelibolu için diyeceğiz’ dedik. Zaman zaman yanlış anlaşıldığımızdan ya da çok iyi anlatamadığımızdan dolayı farklı anlaşılmalara neden olduk!”
GÜNEYLİ’DE BÜYÜK EMEKLER VERDİK!
Genel değerlendirmede birinci konu olarak Gelibolu Belediyesi’nin mücavir alanından çıkarılan Güneyli konusuna değinen Başkan Özacar, şöyle devam etti: “Güneyli konusunu geçen ayki mecliste anlattık. Güneyli Köyü Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan 01.12.2020 tarihinde gelen yazıya kadar Gelibolu Belediyesi’ne ait bir alandı. Buralarda ne gerekçe ile su bağlandığını anlattık, bir kez daha anlatalım. 2010 yılında ÖÇK bölgesi ilan edildiğinden bu yana bizim denetimimiz kısıtlandı ve 2019 yılına kadar bu bölgede herhangi bir faaliyette bulunulmadı. Nedeni de, bize dendi ki; ‘Biz bu bölgede yeniden imar planı düzenlemesi yapacağız. Bu imar planları dolayısıyla tüm yetkiler geçici olarak durdurulmuştur’ denildi. Herhangi bir faaliyette bulunmak istersek, ÖÇK kurulundan izin almamız gerektiği belirtildi. Özel Çevre Koruma Kurulu, bu bölgenin imar planlarını yaptı. Daha önceki meclislerde de belirttiğimiz gibi sadece ‘Mahmutpaşalılar bölgesi’ olarak bilinen bölgenin haricinde diğerlerinin planları onaylanmıştı. Biz de Haziran ayında bu onaylanan yerlerde ÖÇK Kurulu’ndan ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alarak su bağlama işine giriştik. 5-5,5 ay gibi bir süre içerisinde bin 726 haneye su bağlantısını yapmış olduk. Bu süreçte orada kendine ait olmayan yerde Güneyli Köyü Muhtarlığı bir takım çalışmalar yapmış. Daha sonra biz de gerekli şikâyetlerde bulunduk. Yasal süreç devam ediyor. Çıkan kararları hep birlikte göreceğiz. Daha sonra da Güneyli Köyü sahilinde su bağlantısı ile ilgili çok farklı rakamlar belirtildi. Bunların hiç biri doğru değil” dedi.
YENİ FERİBOT İSKELESİ
Genel değerlendirme konularında yeni feribot iskelesine de değinen Başkan Özacar; “Daha önce defalarca belirttik. Bu alan Gelibolu Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. Deniz kiralama işleri Gelibolu Belediyesi tarafından yapıldı. Dolayısıyla bizim 23 Aralık 2016’dan beri ulaşamadığımız protokole halen ulaşabilmiş değiliz. Neler olduğunu anlatacağız ama o protokol bizde yok. Biz bununla ilgili ilk yazıyı 06.09.2017 tarihinde yazdık. Henüz bir cevap verilmedi. Sonra 20.03.2019 tarihinde bir yazı daha yazdık, ona da bir cevap alamadık. Sonra 05.06.2020’de bir yazı daha yazdık, yine cevap alamadık. Daha sonra 10.09.2020’de bir daha yazı yazdık. Protokol bizim elimize inşallah ulaşır. Protokolün bir örneğini resmi olarak bize vermeleri gerekiyor ama bizim elimize ulaşan bir şey yok.
Yaklaşık 4 yıl önce mevcut iskeleden Üç Köprüler deresine kadar yapılmış bir proje vardı. Bu proje yeni feribot iskelesinin oraya kadar uzatıldı. Yılbaşından önce Çevre Bakanlığı Mekansal Planlama Daire Başkanlığı’nda bütün yazılar toplandı. Onlar tamam derlerse Çanakkale Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderecekler. Diliyorum ki 2021 yılı sonunda ihale edilirse 2022 yılı içinde sahil rıhtımı yapılacak. Daha sonra bizim sahilin düzenlenmesi de devam edecek. Proje sonuçlanma aşamasında, umut ediyorum ki, 2022 yılı içinde inşaat faaliyetine başlar. Yetkili arkadaşlar bu konuda çalışıyorlar” dedi.
DOĞAL GAZ 2022’DE GELECEK
“En doğru bilgiler kulaktan dolma değil, kurumlar arasında yapılan bilgilerdir.” diyen Başkan Özacar, Gelibolu’da doğal gaz çalışmalarının 2022 yılında başlayacağını ifade etti.
Özacar, doğal gaz konusunda şu ifadeleri kullandı: “Biz doğal gaz konusunda ne söylediysek hepsini bilgi ve belgeye dayanarak anlatıyor ve bütün gelişmeleri de zamanında aktararak herkesi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ancak zaman zaman mesnetsiz iddialar ortaya atılıyor. Bunlar doğru bilgiler değil, doğru bilgiler resmi kurumlar arasındaki bilgilerdir. Kulaktan dolma bilgiler iyi niyetli yapılmış olsa bile, yanlış ve yanıltıcı olabilir. Bu nedenle yanlış bilgilendirmeye meydan vermemek adına bir kez daha ilçemize doğal gaz getirilmesi konusunda geldiğimiz son durumu anlatmak istiyoruz.
02.10.2013 tarihinde doğal gazla ilgili kurumumuza tebliğ edilen bir yazı vardı. Bunu halkımıza ilan ettik, ama başvuru anlamında süreç kısa olduğu için pek karşılık bulmadı. Bu konuyu ne yazık ki halen farklı şekilde yansıtmaya çalışan bir güruh var. Bunlar çok doğru şeyler değil. Daha sonra kurumumuza gelen 13.07.2017 tarihli yazıda ‘bize başvurun, hazırlık yapın’ denildi. Ardından EPDK’dan 08.12.2017 tarihinde gelen yeni bir yazı daha tarafımıza ulaştı. Ondan sonra gerekli çalışmaları başlattık, onların istediği şekilde bir meclis kararı alarak ilgili kuruma başvurumuzu yaptık. Ve yine belirtmeliyim ki 03.05.2018’de Doğalgaz Piyasası Daire Başkanlığı’na başvuruda bulunduk. Daha sonra 13.02.2019 yılında biz Çanakkale Gaz’a bir yazı yazdık. Onlar da bize ‘doğalgaz altyapı yatırımımız bulunmamaktadır’ cevabını verdiler.
Biz bu süreçte ilgili kuruluşlarla çeşitli görüş alışverişlerine devam ettik. Bundan yaklaşık bir ay önce ve bu sabah bir kez daha görüştük. Sorunun ne olduğunu bir kez daha söyleyeyim. Sorun; Evreşe’den geçen Avrupa’ya giden doğal gaz boru hattının Gelibolu’ya en yakın konumuna kadar olan uzaklık 32 km. BOTAŞ’ın aldığı kurallar gereği, 40 km’nin altındaki yerlerde BOTAŞ kendi müdahil olmuyor, dolayısıyla şirketler yapmak durumunda kalıyor. Bunu Aksa Dağıtım A.Ş.’ye yüklemek istemişler. Kendi aralarında sorun çıkmış, dolayısıyla uzlaşma yoluna gitmişler. Sanıyorum, Ocak ayı içerisinde kendi aralarında bir protokol yapacaklar ve 2022 yılında da doğal gaz çalışmasına başlayacaklar. Protokol imzalandıktan sonra çok büyük bir ihtimalle 2022 yılında Gelibolu’da doğal gaz çalışmaları başlamış olacak. Biz de kendi altyapı ve üstyapı yatırımlarımızı sizlerin vereceği cevaba göre yapalım dedik. Diliyorum hayırlı olacaktır”
Gündemde daha sonra 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 25.maddesi gereğince Denetim Komisyonu oluşturulması görüşüldü. Grupların önerileri ile denetim komisyonu üyeliklerine nispi temsil oranında CHP grubundan Kemal Tarım, Engin Balcı, Koray Akkuş ve Mustafa Çoban, Ak Parti’den Hakan Durav üyelerin oy birliğiyle seçildiler.
Bu seçimin ardından toplantıda, Zabıta ve İtfaiye memurlarının maktu fazla mesai ücreti konusu görüşüldü. 2021 yılı için aylık maktu fazla çalışma ücretinin nüfus oranı doğrultusunda 344,00 TL olmasına oybirliği ile karar verildi.
Yeni yılın ilk mesaisinde Belediye Meclis Başkanı ve Belediye Meclis üyelerine 2021 yılında ödenecek huzur hakları belirlenirken, Belediyede sözleşmeli olarak çalışan dokuz personelin ücretleri Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün genelgesi doğrultusunda net ücret tavanını aşmamak üzere oy birliği ile kabul edildi.
Gündemin dokuzuncu maddesinde, belediyenin taşınmazlarında kiracı olarak hizmet veren esnaflar ile ilgili plan bütçe komisyon raporu görüşüldü. Rapor doğrultusunda belediyeye ait taşınmazlarda koronavirüs nedeni ile kapanan ya da hizmetleri kısıtlanan işyerlerinden kira bedellerinin açılış tarihi belirlenene kadar tahsil edilmemesi yine meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
Plan Bütçe Komisyonunda Zabıta Müdürlüğü’nün ticari taksi ve durakları yönetmeliği ile ilgili taleplerinin değerlendirildiği rapor gündemde ilave madde olarak yerini alırken, konu ile ilgili üyeler Plan ve Bütçe Komisyonunun raporunu oy birliğiyle kabul ettiler.
ÜÇ YENİ MÜDÜRLÜK
Gündemin tamamlanmasının ardından yeniden söz alan Belediye Başkanı Mustafa Özacar, görülen lüzum ve ihtiyaç üzerine kanunun kendilerine tanıdığı müdürlük ihdas haklarından yararlanarak, büyüyen şehrin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için belediye bünyesinde üç yeni müdürlük oluşturduklarını açıkladı. Bu müdürlüklerden İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ne vekaleten Özgür Yaşar’ın, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne Müge Emine Özkan Göksel’in ve Muhtarlıklar Müdürlüğü’ne aynı zamanda asaleten Yazı İşleri Müdürü olan Mevlüt Can’ın yine vekaleten atandığı meclis üyeleri ile paylaşıldı.
Dilek ve temennilerin ardından Şubat ayı olağan toplantısının 04 Şubat 2021 Perşembe günü saat 15.00’de yapılması kararlaştırıldı.