19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 102’nci yıl dönümü tüm ülkede olduğu gibi Pandemi kuralları çerçevesinde Çanakkale’de de Sosyal Mesafe, Maske ve az katılımcı sayısı ile kutlandı.

Yurdumuzu İşgal eden itilaf devletlerine karşılık Vatan savunmasını başlatmak için 19 Mayıs 1919’da  Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkan  Gazi Mustafa Kemal Atatürk Anadolu’yu İtilaf Devletlerinden kurtarılması için sefer başlatmıştı. Bu tarih Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşunda önemli bir yere sahip olurken, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk Bu tarihi “Gençlik ve Spor Bayramı olarak gençlere armağan etmişti”. Bu nedenle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyordu ancak 2020 yılında Başlayan Coronavirüs salgının nedeni ile 2020 ve 2021 yıl 19 Mayıslarında daha önce kutlamalar çerçevesinde yapılan etkinliklerin hiç biri gerçekleştirilmedi. Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi törenine Çanakkale  Vali Yardımcısı Abdullah Köklü, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, siyasi parti temsilcileri ve sporcular katıldı. Sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirilen tören, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan’ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.    

ATATÜRK’ÜN SAMSUNA ÇIKMASI ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZİN BAŞLANGICI OLMUŞTUR
Günün Anlam ve Önemini belirten bir konuşma yapan Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan “Özgürlük ve bağımsızlık uğruna 250 bin vatan evladının şehit verildiği manevi başkentimiz Çanakkale’mizden çıkılan yolda milli birlik ve beraberlik temellerinin atıldığı tarihten 102 yıl sonra, bir 19 Mayıs Sabahı sizlere seslenmekten onur duymaktayım.  Sevgili gençler, Ulusumuzun bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğundan ne denli kararlı bir duruş sergilendiğini tüm dünya  Çanakkale savaşlarında bir kez daha görmüştür. İşgal altında bir vatanın umutları tükenmeye başladığında ise  Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘böyle bir millet esir yaşamaktansa mahvolsun daha iyidir. Öyleyse ya İstiklal ya ölüm’  söylemiyle  stratejik yaklaşımları sayesinde  Samsuna çıkması Özgürlük ve bağımsızlık mücadelemizin başlangıcı olmuştur.  Milletimizin tüm onur ve asaleti ile  Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde  tarih sahnesinin karşısında bir kez daha şaha kalkışının başlangıcıdır 19 Mayıs 1919. Bu tarihle Türk Milleti, Makus tarihini tersine çevirerek, esaret altında var olunmayacağını  ve vatan topraklarımızın işgal edilemeyeceğini  tüm dünyaya haykırmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23 Nisan 1920’de Ankara Hacı Bayramı Veli Camiinde kılınan Cuma Namazından sonrasında açılması ile  Milli Egemenliğe dayalı bir Türk devletinin kurulması Kurtuluş Mücadelesinin dönüm noktası olmuştur. Zafere giden yolda İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık  Meydan muharebeleri kazanmış 9 Eylül 1922de  Türk Ordusu İzmir’e  girmiştir. Mustafa Kemal Paşa 28 Aralık 1919’de  Ankara’da yaptığı konuşmasında ‘ Vatanı düşman işgali altından mutlaka kurtaracağız.  Fakat Vazifemiz bununla bitmeyecektir.  Yeni Milletler arasında yerimizi alacağız’ demişti.  Kurtuluş savaşı sona erdiğinde milletimiz tam anlamıyla yorgun ve yoksul durumdaydı.  Var olan kaynaklarını da savaş esnasında tüketmiştir. 17 Şubat 1923 Tarihinde  İktisat kongresi yapılmış, kısa sürede tarımda, sanayide ve ekonomide gelişmeler yaşanmıştır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan Mücadeleye, Muasır Medeniyetler seviyesine çıkmaya çalışan ruhunu, coşkusunu ve heyecanını bugün de genç nesilde görmekteyiz.  Dinamik ve genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde fiziki ve teknolojik alt yapının daha da güçlendirildiği tesislerimizde her bir kişiye fırsat eşitliğinin sağlanması,  ilke edinmiş gençliğimizin ruhen, bedenen desteklenmesi  hedeflenmiştir” dedi.

Bünyamin Nami Tonka