Bayramiç ilçesinde, Kazdağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini ’Bayramiç beyazı’, 7 bin dönüm alanda yetiştiriliyor.
2013 yılında ’Bayramiç beyazı’ adıyla Türkiye’de coğrafi işaret tescili yapılan ürün rengi, tadı, kokusu ve aroması ile tüketici tarafından beğeniliyor ve diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor. Büyük kentlerde yaşayanların lezzeti nedeniyle vazgeçmediği Bayramiç beyazı, üreticisinin de yüzünü güldürüyor.
Bayramiç beyazı, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor. Ürün, yurt dışına ihraç edildiği gibi Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlere gönderiliyor.

ÜRÜN ABD’DE DE TESCİLLENDİ
 Dünyada sadece Bayramiç ilçesi Kazdağları eteklerinde yetiştirilen Bayramiç Beyazı, Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7. ürünü oldu.
Bayramiç bölgesinde 7 bin 25 dekar alanda 10 bin ton üretilen meyvenin en son tamamlanan fidan tescilinin ardından bu yılın başında da Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline kavuştu. Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 16 Aralık’ta yayımlanan ilana 3 aylık sürede itiraz olmadı ve Bayramiç Beyazı Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7. ürünü oldu. AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bu tescil ile Bayramiç Beyazı her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alındı.

 Bayramiç’in en önemli ürünlerinden biri olan ve tadı aroması ile dikkat çeken Bayramiç Beyazı’nın ne zaman çıkacağı merak ediliyordu. Bayramiç Beyazı’nın ilk etabı dallardan toplanarak kasa kasa toptancılara satılmaya başladı. Merakla beklenen Bayramiç Beyazı bu hafta tezgahlarda yerini alması bekleniyor. Bayramiç beyazının kilosunun toptancılarda 15 TL’yi bulduğu belirtildi.

Bünyamin Nami Tonka