Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu yapıldı. YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) cumartesi günü yapılırken İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise Pazar günü tamamlanacak. Kentteki öğrenciler sınav heyecanı yaşarken aileleri ise okul önünde çocuklarını bekledi.

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi dün yapıldı. Pandemi kuralları gereği öğrenciler, maske, mesafe kurallarına uygun bir şekilde sınav salonlarına alındı. Çocuklarıyla birlikte sınav heyecanı yaşayan veliler, okul içerisine alınmazken, okul dışından çocuklarını beklediler.  Yüzbinlerce öğrencinin girdiği üniversite sınavı 10.15’te başlayıp 12.30’da son buldu. Hem Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ana kampüsü hem de Eğitim Fakültesi kampüsü sınava giren öğrencilerle ve aileleriyle doldu taştı.  Öğrenciler hafta sonu boyunca sınav heyecanı yaşadı.

COVID-19 ÖNLEMLERİ ALINDI
Covid-19 salgınına karşı sınav öncesinde okullarda çeşitli tedbirler aldı. Sınav öncesinde sınav binalarında detaylı temizlik yapılıp dezenfekte edildi.  Sınava giren adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtımı yapıldı. Sınav salonuna girişler sosyal mesafeye uygun bir şekilde yapıldı.

BELEDİYE EK OTOBÜS SEFERİ KOYDU
Çanakkale Belediyesi ise öğrencilerin sınav yerlerine kolaylıkla ulaşabilmeleri için otobüs sefer saatlerinde düzenleme yaptı. Belediyeden yapılan açıklamada, ‘’2021 yılı Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) 26 Haziran 2021 Cumartesi günü 10.15-12.30 saatlerinde, 27 Haziran 2021 Pazar günü 10.15-13.15 ile öğleden sonra 15.45-17.45 saatlerinde olmak üzere 3 oturum şeklinde gerçekleşecektir. Tüm öğrencilerin, sınavlarını rahat ve sakin bir ortamda geçirebilmeleri için Belediyemizce gerekli önlemler alınmış olup, adayların sınav yerlerine sorunsuz bir şekilde ulaşmaları adına gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bununla ilgili olarak, sefer saatleri ve hat güzergahları hakkında detaylı bilgiye http://ulasim.canakkale.bel.tr/ internet sitesinden erişebilirsiniz. Sınava girecek tüm adaylara başarılar diliyor, sınav saatleri süresince kentlilerimizin de özellikle sessizlik konusunda hassasiyet göstermelerini diliyoruz’’ denildi.

POLİS SINAVA YETİŞTİRDİ
Kentte birçok öğrenci sınav yerlerine dakikalar önce giderken yaşanan aksaklıklar nedeniyle geç kalan öğrenciler bu sınavda da oldu. Polis ekipleri geç kalan öğrencileri sınav yerlerine yetiştirerek sınava girmelerini sağladı. Öte yandan sınav nüfus cüzdanını kaybedenlere geçici kimlik belgesi vermek için nüfus müdürlükleri açık tutuldu.

AYT’YE GİRECEKLER KISITLAMADAN MUAF
İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise bugün  (27 Haziran Pazar günü) saat 10.15'te başlayacak.  180 dakika sürecek olan sınavda,  tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı güne denk geldiği için sınav görevlileri ve sınava girecek adaylar ile beraberindeki refakatçiler 05.00-19.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

Son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) de bugün AYT sınavının ardından 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak sınavda toplam 80 soru yer alıyor.

Arzu Baladur