Yasakların büyük bir kısmı bu hafta kalkıyor. Esnaflar bugünlerde gelmesini beklediği turist sayısı denizlerdeki salya nedeniyle çok düştü. Kent ekonomisinin lokomotifi öğrenciler ise zaten yok. Pandemi nedeniyle zaten zor durumda olan esnaflar için bu yaz çok daha çetin geçecek. Zor durumda olan esnaflar yardım bekliyor.
 
Son yıllarda Çanakkale esnafı üst üste gelen sorunlar nedeniyle zor duruma. Esnaflara ilk darbe öğrencilerden geldi. Dünyayı etkisi altına alan korona belasından sonra ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi de eğitime ara verdi.

Çanakkale esnafının en büyük gelir kaynağı olan öğrencilerin gitmesi ile zor durumda olan esnaflar, geçen yaz normalleşme adımları ile tatile gelen turistlerle ayakta durmaya çalıştı. Geçen yıl Eylül ayında açılması beklenen üniversite, vakaların hızla artması ve Türkiye genelinde ilk sırada yer alacak konuma geldi. Artan vakalar nedeniyle üniversiteler uzaktan eğitim kararı aldı. Bu karar adeta esnafın belini kıran darbe oldu.

ŞİMDİ MÜSİLAJ VURDU
Kış boyunca bir çok esnaf alınan kararlar nedeniyle işletmelerin kapılarına kilit vurdu. Esnaflar, ellerinde avuçlarında ne varsa kapalı olduğu süre içinde veya kısmen açık olduğu zamanda bitirdi. Esnaflar, “yazın toparlanırız” ümidiyle bekledi. Esnafların umudunu bu sefer deniz aldı salya ile beraber boğaza gömdü.

Çanakkale’de başlayıp tüm Marmara Bölgesi’ne yayılan ve şimdi hem Karadeniz hem de Ege’ye doğru ilerleyen salya plajları da kapladı. Yaz aylarında Çanakkale’ye gelen turistlerin tamamına yakını deniz turizmi için geliyor. Sayısız plajı olan ve dünyanın en güze iki adası olan Çanakkale’de yazın çok sayıda turist geliyor. Bu da kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyordu.

Denizdeki salya plajların tamamına yakınını kaplayınca deniz turizmi de hayal oldu. Bırakın dışarından turistlerin gelmesi, Çanakkaleliler bile başka illerde denize girme planları yapmaya başladı.
Müsilaj sadece deniz turizmini değil aynı zamanda deniz ürünlerini de çok etkiledi. Vatandaşlar şimdi ne balık tüketiyor ne de denize giriyor.

ESNAFLAR ZOR DURUMDA
Tüm bu olumsuz gelişmeler nedeniyle Çanakkale esnafı bitmiş durumda. Esnaflar, yetkililerin bu sorunları göz önünde bulundurarak yetkililerden esnaflar için paketler açıklamasını istiyor. Gerekli girişimlerin yapılmaması durumunda esnafların iflas bayrağını çekeceğini ifade ediliyor. Bu soruna bir de kuraklığın eklemesi ile Çanakkale ekonomisi için bu yaz çok çetin geçeceği ifade ediliyor.

Damla Şener Okdaş