12 Eylül darbesinin ardından ünlü siyasetçilerin 4 ay zorunlu olarak tutulduğu yer olduğu için demokrasi tarihimizde önemli bir yere sahip olan Lapseki’deki Zincirbozan eski askeri tesislerin durumu içler acısı. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk’un gezdiği yerlerde şimdi koyunlar, kuzular, inekler dolaşıyor. Askeryenin buradan çıkmasının ardından kaderine terkedilen alan harabeye dönerken, demokrasi tarihimizde önemli bir yere sahip olan bölge de göz göre göre yok olup gidiyor.
 
Lapseki ilçesi Çardak beldesi yakınlarındaki sahil kesiminde kalan ve 12 Eylül’den sonra Süleyman Demirel ve eşi Nazmiye Demirel, Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi siyasetçilerle devlet adamlarının tutulduğu Zincirbozan Mevkii’ndeki askeri tesis, 10 yıl önce boşaltıldı. 30’uncu Deniz Hava Savunma Batarya Komutanlığı’nın çekilmesi ile kapısına zincir sarılıp kilit vuruldu. Askeri tesisin ne olacağı ile ilgili şimdiye kadar birçok proje dile getirildi ama hiç biri hayata geçirilmedi.
 
HAYVANLARA OTLAK OLDU
Lapseki-Biga karayolundan ayrılan bir yolla ulaşılan, Çardak beldesi yakınında deniz kıyısında bulunan, etrafı tellerle çevrili tesis, şimdilerde bölgede çiftçilik yapanların besi hayvanlarının mekanı haline geldi. Kapısına 2011'de kilit vurulan tesise hayvanlar girerek otluyor.  Kaderine terkedilen tesis, geçen süre içinde sahiplenen olmayınca bir bir çürüyor. 

DEMOKRASİ TARİHİNİN İZLERİ YOK OLUYOR
Milli Savunma Bakanlığı mülkiyetinde olduğu öğrenilen tesis, deniz kenarında ve 100 dönüm civarı bir arazi. Deniz kenarında da bulunan bu arazinin içinde bulunduğu tesisler ise demokrasi tarihimizde önemli bir yere sahip olduğu için değeri daha büyük. Bölge şimdilerde hayvanlara otlak yeri olduğu gibi tesisler de çürüyor.  Tesisin çevresindeki tel örgülerinin bir kısmı kesilerek içeri girilmiş. Siyasetçilerin kaldığı binaların duvarları çatlamış ve sıvaları dökülmüş. Demirler pas tutmuş ve dökülmüş.

Bunu görenler ise gözlerine inanamıyor. Bir dönem ünlü siyasetçilerin zorla tutulduğu yer olduğu için demokrasi tarihinin izlerini taşıyor. Adına film bile çekilen bu alanın çürümeye terkedilmesi de tepki çekiyor.

DEMOKRASİ MÜZESİ OLMASI İSTENMİŞTİ
Burası boşaltıldıktan sonra bölgeye ilk talip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çıkmıştı. Üniversite, burayı hem demokrasi müzesi hem de siyasetle ilgili bir bölümün burada hayata geçirilmesini istemişti. Bu öneriye Dönemin Lapseki, Çardak ve Umurbey belediyeleri de destek vermişti. Geçen süre içinde burası ile ilgili hiçbir girişimde bulunmayınca çiftçiler kullanmaya başladı. Bir dönem ünlü siyasetçilerin kaldığı yerlerde şimdi koyunlar, inekler geziyor.
 
4 AY KALDILAR
12 Eylül askeri darbesinden sonra, Milli Güvenlik Konseyi’nin yayınladığı 31 Mayıs 1983 tarih ve 79 sayılı kararıyla, Adalet Partisi’nden Süleyman Demirel, Ali Naili Erdem, Ekrem Ceyhun, Saadettin Bilgiç, Nahit Menteşe, Yiğit Köker, İhsan Sabri Çağlayangil, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Sırrı Atalay, Metin Tüzün, Celal Doğan, Deniz Baykal, Ferhat Aslantaş, Süleyman Genç, Yüksel Çakmur, Büyük Türkiye Partisi’nden Hüsamettin Cindoruk ve Mehmet Gölhan olmak üzere 16 eski siyasetçi, 121 gün süreyle Zincirbozan’da mecburi ikamete tabi tutulmuştu.
 
Mehmet Kuzey