Üniversite tercihlerinin 5 Ağustos'ta başlaması ile beraber milyonlarca adayı tercih heyecanı sardı. Tercihlerle beraber üniversiteler de kontenjanlarını açıklamaya başladı. Kentimizin bacasız sanayisi olan ÇOMÜ de bu yıl 10 binden fazla öğrenci alacağını açıkladı. Pandemi döneminde zor durumda olan esnaflar, bir an önce üniversite öğrencilerinin gelmesini bekliyor.

Koronavirüs pozitif vakaların  ve buna bağlı ölümlerin devam etmesiyle 1,5 yıldır online eğitim yapan okulların yüz yüze açılıp açılmayacağı konuşulurken, tercih döneminin gelmesiyle okulların kontenjan durumu konuşulmaya başlandı. Lise mezunları üniversite sınavının stresini atlattı. Geriye ise öğrencilerin tercihleri ile kayıtları kaldı. Milyonlarca üniversite adayını ilgilendiren okulların kontenjanları ise belirlenmeye başladı.

2021-YKS'nin 20 Ağustos'ta bitecek merkezi yerleştirme tercih işlemlerine, TYT puanı en az 150, AYT/YDT puanı en az 180 olan adaylar başvuru yapabilecek. 2021 YKS üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı tarih henüz belli olmadı. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 4-8 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak.

5-20 Ağustos tarihleri arasında süren tercih döneminde en çok merak edilen konulardan biri, okulların kontenjan durumu oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) de genel kontenjanını açıkladı. ÇOMÜ’nün açıkladığı rakamlara göre tüm bölümler dahil olmak üzere bu yıl üniversiteye 10 bin 692 kişi alınacak.

YENİ BÖLÜMLER AÇILACAK
2021-2022 eğitim döneminde 10 bin 692 kişi alınacağını açıklayan ÇOMÜ, ayrıca bu sene yeni bölümlerin açılacağını da duyurdu. Açılacak bölümler arasında; Psikoloji, İş Sağlığı ve Güvenliği, İç Mekân Tasarımı, Laborant ve Veteriner Sağlık bulunuyor. Akademik takvime göre 11 Ekim 2021’de derslerin başlayacağını yayınlayan okulun hala yüz yüze mi online mı olacağı bilinmiyor.

ESNAF ÖĞRENCİLERİ BEKLİYOR
Emekli nüfusu en fazla olan illerden biri olan kentimizin ekonomisi; çiftçilik, turizm ve üniversite öğrencileri üzerinde yürüyor. 1 Buçuk yılı aşkın süredir uzaktan eğitim sürecinin devam etmesi  ile nüfusun neredeyse yarısını oluşturan üniversite öğrencilerin kente gelemeyişi esnafı önemli oranda etkiledi. Kent için 'bacasız sanayi' olarak kabul edilen üniversiteye öğrenciler gelemeyince, kentteki esnafın kazancı büyük oranda düştü. Nüfusun yüzde 50’sini öğrencilerin oluşturduğu Çanakkale’de öğrencilerin online eğitimde olmaları esnafı olumsuz etkilerken esnaf üniversitenin açılmasını dört gözle bekliyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLECEK Mİ?
Üniversitelerin açılma günü yaklaştıkça, okulların uzaktan mı yüz yüze mi olacağı merakı da artıyor. Uzun bir süredir online eğitimle sürdürülen okulların yeni dönemde yüz yüze olması bekleniyor. Yeni dönem hazırlıklarına başlamak için kesin bir açıklama bekleyen öğrencilere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yükseköğrenimlerde yüz yüze eğitimin başlayacağı mesajını verdi. Kritik Bilim Kurulu Toplantısı sonrası herkesi aşı olmaya davet eden Koca, Bilim Kurulu’nun eğitimde uygulanabilir tüm kuralları belirlediğini ve alınması gereken tedbirlerle ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirterek; ‘’Yükseköğrenimde öğrencilerimizi ve ailelerini koruyacak tedbirleri alarak, tüm hazırlıklarımızı yaparak eğitime ara vermeden gelecek eğitim öğretim dönemini karşılayacağız.’’ diyerek merakları biraz olsun giderdi.

Arzu Baladur