Dünyada sadece Bayramiç ilçesinde, Kazdağları eteklerinde yetiştirilen Bayramiç beyazında hasat mevsimi başladı. Bölgede 7 bin 25 dekar alanda üretilen meyvenin dış pazarda marka haline gelmesi için de çalışmalar sürüyor.
Ekimine 95 yıl önce başlanan Bayramiç beyazının ticari üretimi ise 35 yıldır yapılıyor. Erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönemde yetiştirilen ürünün ayırt edici bir özelliği de tamamen çekirdekten yetiştiriliyor olması.
Bayramiç beyazı kuru madde içeriği yönünden en sert şeftali çeşitleri ile aynı grupta yer alıyor. Bu özelliği sayesinde uzun süre depolanabiliyor ve uzun mesafelere taşınabiliyor. Kuraklığa karşı dayanıklılığı sayesinde az suyla yüksek verim elde etmede de avantaj sağlıyor.
Bayramiç Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Bayramiç beyazının ilk hasadının başladığını söyledi. Çobanoğlu, “Erkenci 1 Numara çeşitte bazı bahçelerde hasat olumuna gelen meyveler toplanarak ya doğrudan manav ve marketlere ya da toptancılar vasıtasıyla pazarlanıyor. Bayramiç Meyve ve Sebze Halinden Bursa ve İstanbul’a sevkiyat başladı. Üreticilerimize hayırlı bereketli olsun. Bahtı açık olsun. Tüketicilerimize afiyet olsun.” dedi.
Bayramiç beyazı artık Çanakkale başta olmak üzere Türkiye geneli pazarlarda ve marketlerde yerini aldı.
Nazif Cemhan Şen