Çanakkale Belediyesi tarafından Esenler Mahallesi’nde  “Atalık Buğday Hasadı” etkinliğine gerçekleştirildi.  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Yıllardır temiz toprak, temiz su için mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin öznesi yaşamdır. Sağlıklı gıdaya erişim için sağlıklı topraklarda, atalık tohumlar yetiştirmek gerekir. Atalık buğday hasadımız başladı, orağımıza el veren herkese, ürünlerin ilk tadımcısı leyleğe teşekkürler” ifadelerine yer verdi.

Çanakkale Belediyesi, atalık tohumların gelecek kuşaklara taşınabilmesi ve tarımsal üretimde atalık tohumların yaygınlaştırılması amacı ile gerçekleştirdiği çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Çanakkale Belediyesinin atalık tohumlardan ve tamamen iyi tarım uygulamaları ile yetiştirdiği buğdayların hasadı gerçekleştirildi. Hasat etkinliğine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya,  Ziraat Mühendisleri Odası Hicri Nalbant, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural,  Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve Rebiye Ünivar, Çanakkale Onsekiz Mart Ziraat Fakültesi Dekanı Murat Şeker ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Yıllardır temiz toprak, temiz su için mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin öznesi yaşamdır. Sağlıklı gıdaya erişim için sağlıklı topraklarda, atalık tohumlar yetiştirmek gerekir. Atalık buğday hasadımız başladı, orağımıza el veren herkese, ürünlerin ilk tadımcısı leyleğe teşekkürler” ifadelerine yer verdi.
Çanakkale Belediyesi, tarımsal üretimin gözbebeği olarak nitelendirilen atalık tohumları, üç yıldır iyi tarım uygulamalarıyla yetiştiriyor.
“147 DEKAR ALANDA ATALIK BUĞDAY EKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
2019 yılından itibaren ilk iki üretim sezonunda toplam 147 dekar alanda Atalık buğday ekimi gerçekleştirildi ve toplam 23 bin 140 kilo verim elde edildi. Ata tohumlarının daha fazla alana ekilerek yaygınlaşması ve çoğalması adına 8429 kilo tohumluk vasıflı buğday tohumu 70 üretici ile paylaşıldı.
“BU YIL 98 DEKAR ALANDA ATALIK BUĞDAY ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
2021-2022 üretim sezonunda 57 dekar karakılçık, 23 dekar sarı buğday, 18 dekar Akbaşak olmak üzere toplamda 98 dekar alanda atalık buğday üretimi gerçekleştirildi.  Bu sezonda da atalık buğdaylar üreticiler ile paylaşılacak, çiftçilere ücretsiz verilecek. Üretimden hasada kadar bütün yetiştirme aşamalarında, üreticilere, Tohum Sandığı Birimi tarafından teknik destek verilecek.
Mine Yel