27’nci Ahilik Haftası kapsamında kutlamalar, mehter takımı ile valilik binası önünde Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın ziyaret edilmesiyle başladı. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası adına oda Genel Sekreteri Sema Sandal ve Oda Yönetim Kurulu üyesi Semih Toprak, Çanakkale esnaf ve kredi ve kefalet kooperatifi temsilcileri,  Esnaf Odası Başkanları hazır bulundu. Valilik mönüne gelen kutlama komitesini Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından karşıladı.
 
Valilik önünden hareket eden kutlama komitesi, bir sonraki ziyaretini Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a gerçekleştirdi. Başkan Gökhan, ziyaretçilerini belediye meclis salonunda ağırladı. Meclis salonundaki buluşmada, Başkan Gökhan günün anlam ve önemine binaen ‘Esnaf toplumun sigortasıdır’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
 
Başkan ziyaretinin ardından kutlama komitesi, açtıkları Türk bayrağı ve mehteran takımı eşliğinde, açılış töreninin, konuşmaların ve ödül töreninin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.
 
Meydandaki tören, Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ünal Özcan, haftanın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Özcan, Ahilik haftasının yurt genelinde 35’incisi, Çanakkale’de ise 27’ncisi kutlandığını belirterek, “Ahilik Haftamızın aynı zamanda Türkiyemizi dünya devletleri arasında her zaman ileriye taşıyacak olan genç nesillerimiz içinde eğitimin başlangıç günü. Ahilik, temelleri 12'nci yüzyıla dayanan Hacı Bektaşi Veli'nin tavsiyesi ve önerileriyle pirimiz üstadımız Ahi Evran tarafından Anadolu'da Rum ve Ermeni esnaf ve sanatkârlara karşı Türk esnaf ve sanatkârların dayanışması için kurulan bir sistemdir. O dönemde siyasi, sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı oluşmuş ve bu şekilde meydana gelmiş bir teşkilatlanmadır. Son 2,5 yıldır dünyayı sarsan her ülkeye ekonomik açıdan büyük darbeler vuran salgın hastalık dönemi en çok kendi sermayesiyle esnaf ve sanatkârlık yapan bizleri etkilemiştir. Bu süreçte ticaret yapan kesim çok zorlanmış, büyük sıkıntılar yaşamıştır. Aylarca iş yerlerimiz kapalı kaldı. Alınan tedbirler ile yine aylarca kısıtlamalar kapsamında faaliyetlerini kısıtlı bir şekilde sürdürmeye çalıştılar. Bu zorlu ve çok sıkıntılı süreçte esnaf ve sanatkârlar teşkilatları olarak belirli kurallar yetkilerimiz ve saygı çerçevesinde esnaf ve sanatkârlarımızın sıkıntılarını yaşamış oldukları zorluklarını, isteklerini ve beklentilerini, taleplerini yerelde başta Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanlarımıza, genelde Sayın Milletvekillerimize, üst kuruluşlarımıza, Bakanlıklarımıza, devletin tüm yetkililerine iletmeye çalıştık. Camiamızın sorunlarını anlatabilmek, çözüm bulabilmek için mücadele ettik ve sürekli mücadele ediyoruz” dedi.
 
“İŞ HACİMLERİ DÜŞTÜ”
Başkan Özcan, pandemi döneminde devlet tarafından esnaf ve sanatkârlara verilen desteklerden dolayı devlete teşekkürlerini ileterek, “Salgın hastalığın etkisini azaltmasıyla birlikte gelir kaybı yaşayan birçok zorunlu ödemeleri ileri tarihe uzatılan esnaf ve sanatkârlarımız dünya ve ülkemizde yaşanılan enerji, doğalgaz, akaryakıt ve gıda ürünlerindeki birçok sektördeki günlük fiyat artışları ve döviz fiyatlarının yüksekliğinden dolayı büyük bir sıkıntıya girmiş bulunmaktadır. İş hacimleri düştü ve olumsuz bir tabloyla karşı karşıya kalındı. Kapanma zorlukları yaşayan esnaf ve sanatkârlarımızın devletimizden ilave acil tedbirler alınması isteği ve talepleri bulunmaktadır. Bunlar yalnızca Çanakkale esnaf ve sanatkârın değil ülke esnaf ve sanatkârının, devletimizden beklentileri. Yapılanlara teşekkür ederken bugünkü hacimle sıkıntıyı ifade ederken, taleplerimizi saygı kuralları içerisinde arz edeceğiz. Akaryakıtta uygulanan ÖTV ve KDV'nin ticari araç işletmelerinden alınmaması gerek. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışlarından dolayı esnaf işletmelerine yeni bir esnaf tarifesi uygulanmalı. Esnaf ve sanatkâr elektrik ve doğalgazı ödemekle ilgili büyük sıkıntılar yaşıyor” şeklinde konuştu.
 
DİN KÜLTÜRÜ DERSİNE ‘AHİLİK’ İÇERİĞİ ÖNERİSİ
Başkan Özcan’ın ardından bir konuşma da Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan gerçekleştirdi. Ahiliğin ders olarak okutulması gerektiğini söyleyen Gökhan, “Ahilik Anadolu’muzun kadim bir kültürüdür. Söyle bir anımsamakta fayda var. Anadolu da aydınlanma yaşanırken 13-14 yüzyıllarda bugünkü çağdaş ülkeler dediğimiz ülkelerde karanlık çağ, orta çağ yaşanıyordu. O günleri tarih kitaplarından okumuşsunuzdur ve biliyorsunuzdur. Engizisyon mahkemeleri, dini baskılar, kavgalar, biz bu noktada Anadolu’da Ahilik gibi temel bir insanlık adalet kavramı buluşmuştuk ve büyüklerimiz Ahi Evran Veli’nin sayesinde Anadolu’da yayılmıştır. Geçmişimizi unutmamız lazım. Özellikle ahilik kavramı ve kültüründe temel olan ahlak, adap, halk, adalet ve eşitlik. Bu kavramlar çok önemli. Bu dedenle ahiliği okullarımızda çocuklarımıza, gençlerimize mutlaka daha geniş bir perspektifte okutmamız, öğretmemiz lazım. Açıkçası şunu öneriyorum. Okullarımızda din ve kültür dersimiz var. Ahilik, bu dersin bir içeriği olarak konabilir. Çünkü zaten dinimizin temelinde de hak, adalet, eşitlik, ahlak vardır. Çocuklarımıza ve gençlerimizi Anadolu’nun bu kültürünü öğretmemiz lazım” şeklinde konuştu.
 
“YEREL YÖNETİMLER OLARAK ESNAFLARIMIZIN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ”
Sözlerine devam eden Gökhan, bir kentin olmazsa olmazının esnaflar olduğu söyleyerek, “Şöyle bir düşünelim, yarın sabah tüm esnaflar işyerlerini açmama karası alsa hayat durur. Dolayısı ile bu noktada bizde yerel yönetimler olarak esnaflarımızın önemini biliyoruz, bu konuyu çok dikkate alıyoruz. Esnaflarımızın özellikle hem pandemi döneminde, hem ekonomik sıkıntılar döneminde olabildiğince yanında olmaya yasaların bize verdiği sorumluluk ve yetkiler ile onlara destek olmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Bizimde yerel yönetim olarak esnafla birçok işbirliğimiz var. Bu noktada esnafımızın özellikle son iki yıldır esnafımızın sıkıntılarını olabildiğince gidermek için meclis kararları aldık, onlar ile iş birliği içerisinde olduk” dedi.
 
ORTAK AKIL ÖNERİSİ
Gökhan konuşmasının sonunda bir önerisinin olduğunu ifade ederek, “Esnaflarımızla, oda başkanlarımızla her ay toplanıyoruz. Bu toplantılarda esnafın ilgili konularını konuşuyoruz, sorunları ve çözüm önerilerini konuşuyoruz. Bu toplantılardan çok önemli sonuçlar aldık. Benim önerim şu: Belediye yasasının içerisine bir hüküm konmasını öneriyorum. Mutlaka belediyeler yönettikleri yerlerdeki esnaflar ile bu toplantıları yapmalılar. Nasıl kurullar var, İl Hıfzıssıhha kurulu, hayvan hakları kurulu gibi burada da esnaflarım yerel yönetimler ile toplanmasını sağlamamız lazım. Çünkü bu toplantıların şu faydası oluyor örneğin ulaşım konusunda Şoförler odasının bir sorunu var. Toplantıda hep beraberiz. Ortak akıl ortaya çıkıyor konu konuşuluyor herkes destekliyor böylece ortak aklı bulmuş oluyoruz. Benim önerim katılımcı demokrasinin bir unsuru olarak bu toplantıların yapılmasının karara bağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
YILIN AHİSİ ÖDÜLLERİ
Diğer yandan; Ahilik Haftası kapsamında ‘İl Ahisi’ ödülleri verildi. Çanakkale’de faaliyet gösteren 3 esnaf ve sanatkâr, yılın ahisi olarak belirlendi.  1985 yılında meslek hayatına başlayan ve Ezine ilçesinde 37 yıldır faaliyete devam eden Halil Çelik, İl Ahilik Kutlama Komitesi tarafından yılın ahisi seçildi. Çelik’e plaketini Vali İlhami Aktaş takdim etti. Biga'da pandemi döneminde el işi ürünlerin ve takıların ticaretini yapmaya başlayan bir diğer yılın ahisi ise, İsa Kır olarak seçildi. Esnaf Kır’a plaketini Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu takdim etti. Çan’da mobilya ve ev döşemelerinin onarımını yapan Sami Bulut da yılın ahileri arasında seçildi. Esnaf Bulut’a plaketini İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz takdim etti. Yılın ahilerinin açıklanmasının ardından, yılın kalfasına ve yılın çırağına da ödüller verildi. 27’nci Ahilik Haftası açılış töreni, halk oyunları ve mehteran gösterisi ile sona erdi.
 
27’nci Ahilik Haftası, çeşitli etkinlikler ile hafta boyunca devam ediyor.
 
Arzu Baladur