13 Eylül’de TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin detaylarının açıklanmasının ardından başvurular başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım töreninde, başvuruların proje illerindeki Ziraat Bankası, Halk Bankası veya e-Devlet üzerinden yapılabileceğini aktardı. Bahsi geçen sosyal konut, sanayi tipi işyeri ve arsa satışlarına 500 TL katılım ücreti ile Ekim ayı sonuna kadar başvurulabilecek. Konut tipi 2+1 ve 3+1 ayrımı olmadan, proje bazında başvuru yapılacak. Hak sahiplerinin konut tipleri, ihale yapıldıktan sonra ‘konut belirleme kurası’ ile belirlenecek. Konut projesi hakkında açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Peşinatın finansmanı için bankalardan destek isteyeceğiz" şeklinde konuştu. Geçtiğimiz gün itibariyle konut başvuru sayısı, ilk gününde 300 bini geçti. Konut projesinin temellerinin yılbaşında atılacağı aktarılırken; ilk etap konutlarının 2 yıl içerisinde bitmesi planlanıyor. Projenin ise, 5 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.
 
‘İLK EVİM’
 
“Projelerimizi mahalle kültürünü, komşuluk ilişkilerini gözetecek, yeşili hâkim kılacak bir anlayışla hayata geçiriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Her şeyden önce bu gerçeğin altını özellikle çizmek istiyorum: Bu kampanya, sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılına böyle küresel ve tarihî önemde bir kampanyayla girmekten gurur duyuyoruz. Şimdi kampanyamızla ilgili bazı ayrıntıları sizlerle paylaşmak istiyorum:  Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan beş yıllık süreçte; 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır. Böylece, 2003 başından itibaren ürettiğimiz sosyal konut sayısını 2 milyona, diğer projelerle birlikte bunların içerisinde oturan vatandaş sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız. Projemizin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini de, ‘İlk Evim’, ‘İlk İş Yerim’ olarak belirledik.”
 
TOPLAM BEDELİN YÜZDE 10’U PEŞİNAT OLARAK ALINACAK
İlk etap konutlarının 50 bini İstanbul, 18 bini Ankara, 12 bin 500’ü İzmir, 10 bin Gaziantep, 8 bin 650’si Bursa, 7 bin 500’ü Kayseri inşa edilecek. Maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yaparak fiyat belirlemesi yaptıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle vatandaşların ev sahibi olabileceğini söyledi. Başvuru şartlarından biri de, İstanbul’da hane geliri 18 bin liranın, diğer illerde 16 bin liranın altında olması olarak belirtildi. Ayrıca, belirlenen toplam bedelin yüzde 10’u peşin olarak tahsil edilecek ve geri kalan taksit ödemeleri, sözleşmenin imzalanmasının ardından başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamunun ciddi kaynak ayırarak önemli fedakârlıklarda bulunarak yürüttüğü bu projeleri ticari kazanç kaynağı hâline getirmek isteyenlere de fırsat vermeyeceklerini aktardı.
 
 
SANAYİ TİPİ İŞYERİ PROJESİ
İşyerleri ile ilgili ayrıntıları da paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlihazırda 12 ilde 3 bin 930 inşaatın tamamlandığını ve toplamda 10 bini aşan sanayi tipi iş yeri projesinin bulunduğunu söyleyerek, “Kampanyanın ilk etabı kapsamında, 10 bin yeni iş yerini daha, küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin hizmetine sunuyoruz.  İnşa edeceğimiz iş yerlerinin ülkemizin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına hatırı sayılır bir katkı sağlayacağından şüphemiz yoktur. Onlarca farklı sektöre yayılan tamir ve imalat kollarında yoğunlaşan küçük işletmelere hitap eden sanayi tipi iş yerlerimiz 100 bine yakın ek istihdam sağlayacaktır.  Bu iş yerlerini, 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vadeyle emekçi kardeşlerimize, genç girişimcilerimize sunacağız” dedi.
 
ÇANAKKALE’DE KONUT İNŞA EDİLECEK?
Projenin internet sitesinde yer alan bilgiler ışığında, Çanakkale’de toplamda bin 290 konut inşa edileceği öğrenilerek, ilçelere dağılım oranı şu şekilde aktarıldı: Çanakkale merkez 370, Ayvacık ilçesi 188, Biga ilçesi (Karabiga) 104, Ezine ilçesi 388, Gelibolu ilçesi 80, Gökçeada ilçesi Çınarlı Mahallesi 160. 28 ilde yapılacak olan sanayi tipi işyerleri ise Çanakkale’de inşa edilmeyecek. Çanakkale merkezde inşa edilecek olan konutların nerede yapılacağı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.
 
BAŞVURU ŞARTLARI
Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

  1. T.C. vatandaşı olması,
  2. Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmesi veya proje il nüfusuna kayıtlı olması,
  3. Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ’den daha önce ev sahibi olmama,
  4. İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)
  5. Bir hane halkı adına tek başvuru yapılması,
  6. Başvuruları yapacak vatandaşların; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
  7. Genç kategorisine 14.09.1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecek.
 
SOSYAL KONUT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Vatandaşlar gerekli şartları karşılayıp karşılamadıklarını kontrol ettikten sonra e-Devlet üzerinden TOKİ ucuz konut başvurusu yapabilecek. E-devlet üzerinden arama sekmesine TOKİ konut yazılarak, başvuru ekranına ulaşılabiliyor.
E DEVLET BAŞVURUSU TC KİMLİK NUMARISINA GÖRE ALINACAK
Çevrim içi başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun önüne geçebilmek için e-devlet üzerinden başvurular kademeli olarak alınacak.
Buna göre T.C. Kimlik numarasının son hanesi;
  • 0 olan vatandaşlar 14 Eylül 2022 Çarşamba,
  • 2 olan vatandaşlar 15 Eylül 2022 Perşembe,
  • 4 olan vatandaşlar 16 Eylül 2022 Cuma,
  • 6 olan vatandaşlar 17 Eylül 2022 Cumartesi,
  • 8 olan vatandaşlar 18 Eylül 2022 Pazar gününden itibaren başvurabilecekler.
    19 Eylül 2022 Pazartesi gününden itibaren ise herhangi bir sınırlama olmaksızın tüm vatandaşlar başvurularını iletebilecek.
AYRILAN KONTENJAN AYRINTILARI
Emekliler yüzde 20: 50 bin konut
Gençler yüzde 20: 50 bin konut
Şehit yakınları - gaziler yüzde 5: 12 bin 500 konut
Engelliler yüzde 5: 12 bin 500 konut
Diğer Vatandaşlar yüzde 50: 125 bin konut
 
PROJE EVLERİN DETAYLARI
Yöresel mimariye uygun olarak inşa edilecek evler, 5 katı geçmeyecek. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemeler kullanılacak olan evlerde, yenilebilir sistem olması gözetilecek.
 
DAİRELERİN FİYATLARI
2+1 dairelerin fiyatı 608 bin TL olarak açıklandı. Toplam 850 bin TL fiyata sahip 3+1 dairelerin ödemesi ise 3.187 TL'den başlayan taksitler şeklinde olacak. Daireler için 240 ay vade olacak.
 
Mine Yel