Toplantıda Aronya ile ilgili bilgi verilirken, Çanakkale’de Aronya’nın 50 dönümden 150 dönüme çıktığı belirtildi.
 
Eğitime Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz, Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan,  Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Fatih Gökhan Erbaş, Köy Muhtarları,  Teknik Personel ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, "Ülkemizde aronya yetiştiriciliği ile ilgili ilk çalışmalar 2012 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde başlamış olup, 2017  yılı Şubat ayında 'Viking',  2018 yılı Ekim ayında ise 'Nero' aronya çeşitleri tescil edilmiştir. Aronya meyvesi çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavonoidler içermekte, aynı zamanda antioksidanlar, fenoller, mineraller ve vitaminler yönünden de zengindir. Meyvesinin düzenli olarak tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Kadın Çiftçiler Yeniliklerle Buluşuyor projesi kapsamında ''Aronya Dikiyor Şifa Topluyorum'' projesi ile Kilitbahir köyümüzde bir kadın çiftçimize 1200 fidandan oluşan bahçe tesis edeceğiz. Bu yıl içerisinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün destekleri ile "Siyah İnciden Gelen Şifa Aronya" projesi kapsamında %75 hibeli olarak Alçıtepe ve Yalova Köylerimizde 600 adet fidandan oluşan iki bahçe tesis ettik. Üreticilerimize, ilimize hayırlı olsun" dedi.
Toplantıda katılımcılara Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Fatih Gökhan Erbaş tarafından ayrıntılı bir şekilde aronya yetiştiriciliği, toprak hazırlığı, dikimi, bakım, budama, hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar, aronya meyvesinin insan sağlığı açısından önemi konusunda sunum yapıldı. Üreticilerin soruları cevaplandırıldı.

Haber Merkezi