Yıllık GSYH'nin, zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yıla göre %11,4 artışına en fazla katkı veren il %3,96 ile İstanbul oldu. İstanbul'u %0,95 ile Ankara ve %0,85 ile İzmir izledi. Yıllık GSYH büyümesine 2021 yılında negatif yönlü katkı veren illerin başında %0,007 ile Ordu, %0,008 ile Rize, %0,009 ile Çanakkale yer aldı.
 
Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) Nedir?
 
Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), belirli bir zaman aralığında üretilen tüm nihai ürünlerin, piyasa değerindeki ekonomik ölçüsüdür. Kişi başına düşen GSYİH (nominal) ise, ülkelerin yaşam maliyetleri ve enflasyon oranlarındaki farklılıkları yansıtmamaktadır; bu nedenle, satın alma gücü paritesinde (SAGP) kişi başına GSYİH bazının kullanılması, uluslararasındaki yaşam standartlarını karşılaştırırken, tartışmalı olarak daha yararlı olurken, nominal GSYİH, uluslararası pazardaki ulusal ekonomileri karşılaştırmak için daha yararlıdır.[Bu tanımda belli bir zaman; bir ay, üç ay ya da bir yıl olabilir. GSYİH genellikle bir yıl için ele alınır. Nihai mal ve hizmetler ise, üretilen toplam mal ve hizmetlerden üretim için kullanılan ara mallar düşüldükten sonra geriye kalan değerdir. GSYİH verilerini bulmak için şu formül uygulanır: GSYİH = Tüketim + Yatırım + devlet harcamaları + (ihracat – ithalat)
 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının soyal medya paylaşımına göre, Çanakkale Kasım ayı ihracaat rakamlarına göre, bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 29 artarken, geçtiğimiz Ekim ayında 152 milyon TL oldu. En çok ihracaat yapılan ilk 3 sektör, yüzde 56, su ürünleri ve hayvansal mamülleri, yüzde 12, Mobilya Kağıt  ve Orman ürünleri yüzde 12, Çimento Cam seramik, Kasım ayında Çanakkale’nin yaptığı ihracaat ülkeleri, Irak, İtalya, Almanya, KKTC,ispanya oldu. Son dönemde bu verilerin ışığında 1915 Çanakkale köprüsünün hizmete girmesi ile birlikte ulaşım sorununu aşan kentte dış ticaretin kara yolu bağlantısı ile daha da artması bekleniyor.
 
Turgut Engin