Bu yıl kuraklığın hakim olduğu Çanakkale’de barajlar adeta kurudu. Bölgedeki tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan Bayramiç barajı, Çanakkale merkezin içme suyu ve tarım suyunu karşılayan Atikhisar barajı ve Biga ilçesindeki tarım arazisinin suyunu karşılayan Taşoluk Barajı’nda su seviyesi kritik noktalara geldi. Diğer barajlarda da durum aynı.
 
Türkiye'de özellikle son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle barajlardaki doluluk oranları hızla azaldı. Çanakkale’de de bu yaz yok denecek kadar az yağdı. Kış mevsiminin ortasında olmasına rağmen halen yağışlı havanın etkisine girilmedi. Çanakkale son yılların en kurak yılını yaşıyor. Kuraklığın en belirgin gösteresi ise barajlar.
 
BAYRAMİÇ BARAJI
Çanakkale genelinde hem içime hem de sulama suyu olarak kullanılan çok sayıda baraj bulunuyor. Birçoğu kuruma noktasına geldi. kuraklığın en belirgin yaşandığı barajların başında ise mitolojide 'Bin pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı oldu. Yağışların az olması nedeniyle 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajda yaklaşık 10 milyon metreküpten daha az su kaldı. Baraj, Bayramiç’ten başlayıp Ezine ve Çanakkale merkeze bağlı batak ovası bölgesine kadarki tarım arazisinin su ihtiyacını karşılıyor. Bu yüzden bu baraj Çanakkale’nin büyük bölümü için çok büyük önem taşıyor.
Yılın son günlerinin yaşandığı ve yağışın çok olması gerektiği bu dönemde barajdaki su seviyesi hızla düşüyor. Tarımın sulanacağı zamana kadarda baraj tam dolmaması durumunda tarım için tehlike çanları çalacak.
 
ATİKHİSAR BARAJI
Bayramiç barajı tarım için ne kadar hayati önem taşıyorsa, Çanakkale merkezdeki vatandaşlar ve tarım için Atikhisar barajı o kadar büyük önem taşıyor.  Baraj, Çanakkale merkez ve çevredeki tarım arazisinin su ihtiyacını karşılıyor. Çanakkale'de merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda ise yaklaşık 20 milyon metreküp civarında su kaldı. Şuanda içme suyu konusunda bir sıkıntı yaşanmasa da havaların böyle yağışsız devam etmesi durumunda tehlike kendini göstermiş olacak. Çanakkale belediyesi su seviyesinin daha da azalması durumunda gerekli tedbirleri alacağını açıklamıştı.
TAŞOLUK BARAJI
Kuraklıktan nasibini alan barajlardan biri de Biga’da bulunan Taşoluk barajı. Çınarcık çayı üzerine sulama amaçlı inşa edilen baraj, bölgedeki tarım arazisi için büyük önem taşıyor. 88 milyon metreküp kapasiteli baraj havzasında boşalmış durumda. Barajdaki suyun iyice azalması bölgedeki çiftçileri de endişelendiriyor. Kış aylarında yeterince yağış yağmaması durumunda bölgedeki tarım arazisi susuz kalacak. Aynı şekilde, Biga bAkacak barajı, Ayvacık barajı, Lapseki Bayramdere barajı, Umurbey barajı, Gelibolu Tayfur barajı ve Gökçeada Zeytinliköy barajında da su seviyeleri iyice duşmuş durumda. Su ananında tehlike çanları çalıyor Çanakkale için.
 
Mehmet Güler