. İzinsiz yer değişikliği yapıldığı için kimsenin sahip çıkmadığı tarihi top, önceki gün yerinden kaldırılarak götürüldü.
Çanakkale'nin Kumkale beldesi ile Halileli köyü yakınlarında Çanakkale savaşlarında faaliyet gösterdikten sonra 1918'deki Mondros Mütarekesi'nin ardından kullanılmaması için tahrip edilip parçalanan ve üzerlerinde bulundukları arazinin tahsisi sırasında arazinin tarıma elverişli olabilmesi için üzerleri toprakla kapatılan tarihi toplar 2012 yılında toprak altından çıkartılarak gün ışığıyla buluşturuldu. Çanakkale Valiliği, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Kumkale Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında, toprak altında kalan 9 tarihi top gün yüzüne çıkarıldı.
 
KİMİN GETİRDİĞİ BELİ OLMADI
97 yıl sonra gün yüzüne çıkartılan 9 toptan 1 tanesi ÇOMÜ Kavşağı'na getirildi. Çanakkale Savaşı’nda da kullanılan tarihi topun çıkarıldığı yerden alınarak karayolu kenarındaki boş alan konulmasına birçok kesim tarafından tepki ile karşılanmıştı. Ayrıca Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izinler alınmadan bu topun Kumkale’den alınarak Çanakkale’ye nakledildiğini iddia edildi. İddia da doğru çıktı. Topun kaçak getirildiği anlaşılınca, kimin getirildiği açıklanmadı.
KADERİNE TERKEDİLDİ
İzinsiz  yerinden alınıp kavşağa getirilmesi üzerine kimse de topa sahip çıkmadı. Top kaderine terkedildi. Etrafındaki otlar bile topun boyunu aştı. Hatta etrafı çöplerle dolmuştu.  Daha sonra bölgede Karayolu tarafından kavşak çalışma başlatıldı. Aylarca süren kavşak çalışması sırasında bu sefer tarihi top inşaat malzemeleri arasında kaldı ve bu da eleştiri sebebi olmuştu. Kavşaktaki çalışmanın bitmesi ile birlikte çevre düzenlenmesi sırasında tarihi topun çevresi de yeniden yapıldı ve normal bir görünüme kavuştu.
 
HAMİDİYE TABYASINA GÖTÜRÜLDÜĞÜ İDDİASI
Önceki gün tarihi top vinçle yerinden kaldırıldı. Bunu gören vatandaşlar ise fotoğraflarını çekerek sosyal medya paylaşıp teki gösterdi. Yetkili kurumlarla yaptığımız görüşmeler sonucu topun kaderi hakkında bir bilgi alamadık. Topun nereye götürüldüğü bilinmezken, aldığım bilgiye göre Anadolu Hamidiye Tabyası'nda sergileneceği yönünde. ÇOMÜ Kavşağı'na getirilirken izin alınmadığı için tartışma konusu olan topun, buraya taşınırken izin alınıp alınmadığı ise bilinmiyor.
 
ÇANAKKALE ADD TEPKİ GÖSTERDİ
Tarihi topun bulunduğu yerden kaldırılmasına çok sayıda kişi tepki gösterdi. Tepki gösterenler arasında ADD Çanakkale Şube Başkanı Necmi Akyalçın da yer aldı. Bir açıklama yapan Akyalçın, "Biz Atatürkçüler olarak , Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda ki Tarihi Topun kadırılmasına karşı çıkmıştık. ÇOMÜ'de ki topunda kaldırılmasına karşıyız ve bu işin takipçisiyiz. Bu topun kaldırılması emrini kim verdi ? Bu olayın peşine bırakmayacağız. Ulu Önderimiz Atatürk'ün Çanakkale Savaşlarında Cumhuriyetimizin Önsüzünü yazdığını bir kez daha anımsatarak bu tarihi topu kaldıranları protesto ediyorum." dedi.

Hüseyin Emre Atalay
 


Kaynak: Haber Merkezi