22-24 Ocak tarihleri arasında Atina Technopolis'te gerçekleşen Zirveye, B40 Balkan Şehirleri Ağı'nın Kurucu Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ev sahibi Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın yanı sıra, çok sayıda Balkan ülke ve şehrinden Belediye Başkanı ve yetkililer katıldı. Zirvede Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Turan Ünüvar ile Başkan Gökhan'ın eşi Hale Gökhan da yer aldı.
 
Gündemde Ortak Vizyon ve İşbirlikleri Var
 
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kurucu başkanlığını yaptığı B40 Balkan Şehirleri Ağı dönem başkanlığını, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis'e devrettiği B40 Zirvesinde, Balkanların zengin tarihinin birleştiriciliğinden yola çıkarak, bu ruhun dünyaya yayılması, iklim krizi, göç gibi konular başta olmak üzere ortak sorunlara ortak çözümler üretilmesi ve ortak bir vizyon belirlenmesi, maddi işbirliklerinin ötesinde dostluk ilişkilerinin kurulması, gençlerin desteklenmesi, akıllı kalkınma ve sürdürülebilir kentler yaratılması gibi konu başlıkları üzerinde duruldu.
 
“Dostluk ve Barış İçinde Yaşamak Ödevimizdir”
 
Zirvede Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da bir konuşma yaptı. Başkan Gökhan, “Sizleri Troia'nın rüzgarlarıyla zenginleşen, Assos'un bilgeliğiyle gelişen, Barışın ve Özgürlüklerin Kenti Çanakkale'den antik adıyla Dardanel'den sevgi ve saygıyla selamlıyorum… Benim geldiğim ve Belediye Başkanı olduğum şehrin hemen karşı kıyısında Gökçeada (İmroz) vardır, halen Rum hemşerilerimizin yaşam sürdüğü, kültürlerini, dillerini, dinlerini yaşattıkları… Yine Çanakkale'de Erenköy vardır, O köy ki 1923 yılından önce Türklerin yer almadığı, yalnızca Rumların yaşadığı 8 bin nüfuslu bir köy, o dönem Rumların verdiği isimle “Renköy”… Düşünün o yıllarda bölgenin en büyük Metropolitan Kilisesi Erenköy'de kurulmuş… Bugün Erenköy'ün Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşırken, hala eski Rum Evlerini, Rumların bizlere, kentlerimize, kültürlerimize bıraktıkları derin hatıralarının izlerini sürersiniz. Bu yakınlık, bu iç içe geçmişlik, bu komşuluk bizleri derin ve sarsılmaz bağlarla bağlamıştır… Bu bağ çok uzun yıllar evvel halklar arasında kurulduğu için onu yok etmeye hiçbir güç yetmez… Çanakkale'de bu örneğin dışında Balkan coğrafyasından göçmüş gelmiş ama kalbini doğduğu topraklarda bırakmış binlerce muhacir yurttaşımız bulunmaktadır. Çanakkale'de Pomaklar, Romanlar, Tatarlar, Giritliler, Makedonyalılar, Arnavutlar ve daha pek çok halk varlıklarını barış ve dostluk içerisinde sürdürüp, Atalarının kültürlerini yaşatmak için de yoğun çalışmalar üretmektedirler. Bizler de bu çalışmalarda yerel yönetim olarak, Balkan göçmeni hemşerilerimizin kurdukları sivil toplum kuruluşları ile daima iyi ilişkiler kurmakta, çalışmalarını desteklemekteyiz. “Daha İyi İş Birliği, Daha İyi Gelecek” mottosuyla kurulan B40 Balkan Şehirleri Ağı içinde bulunmak ve Balkan coğrafyasındaki Belediye Başkanları ile ekonomik, kültürel pek çok konuda işbirliği yapmak bize ortak geçmişimizin yüklediği kıymetli bir misyondur. Çünkü kültürel ve tarihsel bağlarımız bize sonsuza dek dostluk ve barış içerinde yaşama ödevi vermiştir…” dedi.
 
Başkan Gökhan, “Başka bir coğrafya yoktur ki; aynı türkülerle dertlenen, aynı adlı yemeklerle doyan, aynı kahveyi, aynı içkiyi içen… Doğduğumuz, doyduğumuz, yaşadığımız bu toprakların geçmişini bilmiyorsak hem toplumun hem bu toprakların yabancısıyız demektir. Hele ki Balkan coğrafyasının bize armağan ettiği 1881'de Selanik'ten doğan güneşimiz, laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bize bu toprakların en büyük armağanıdır. Bizde Ata'mızın adını andıktan sonra artık söylenecek sözlerin sonuna gelinmiş demektir. B40 Balkan Şehirleri Ağı Belediye Başkanları Zirvesi için bizleri Atina'ya davet eden ve ağırlayan Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis'e çok teşekkür ediyor, B40 Balkan Şehirleri Ağı dönem başkanlığını tebrik ediyor, tüm mevkidaşlarımı ve kıymetli konukları sevgi ve saygıyla selamlıyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
 
Haber Merkezi