Cumhur İttifakı’nda AK Parti, MHP ile Millet İttifakı’nda ise CHP’nin DEVA, GELECEK, Saadet ve DP ile Çanakkale’de ortak liste ile seçime gireceği konuşuluyor. İYİ Parti ise kendi adayı ile Çanakkale’de seçime girmesi kesin gibi.  
 
Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağı kesin gözü ile bakılıyor. Seçim tarihinin dillendirilmesinin ardından gözler ilk olarak Cumhur İttifakı’nın çıkartacağı adaya çevrildi. Burada da oklar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu’nu gösteriyor. Bir yandan adaylar konuşulurken diğer tarafta partilerin yapacağı işbirliği ihtimalleri üzerinde konuşuluyor.
Kulislerde bu konuyla ilgili yeni bilgiler gelmeye başladı. Millet İttifakı’nın ortaklarında MHP’nin AK parti ile ortak seçime girmek istediği ve bunun karşılığında ilk etapta 45 daha sonra 40 milletvekili istediği yönünde kulis bilgileri gelmeye başladı. Benzer bir bilgi ise Millet İttifakı’ndan geldi. Millet İttifakı’nda İYİ Parti’nin seçime ayrı girmek istediği biliniyor. Geri kalan DEVA, GELECEK, Saadet ve DP’nin barajı aşma ihtimalleri düşük olduğu için CHP listesinde seçimlere girmek istediği konuşulan konular arasında. CHP’nin bu partilere de 25 milletvekili kontenjanı ayıracağı ifade ediliyor.

AK PARTİ–MHP ÇANAKKALE ORTAK LİSTESİ NASIL OLUR?
Genel merkezlerde bu ittifaklar konuşulurken gözler Çanakkale’ye de çevrildi. Bilindiği gibi Çanakkale’nin 4 milletvekili var, şuanda 2 tanesi AK Parti’de 2 tanesi CHP’de. Önümüzdeki seçimde ise yine 2-2 veya 2-1-1 dağılım olması bekleniyor. Bu çerçevede bakıldığında AK Parti’nin MHP ile ortak liste çıkarması durumunda Çanakkale’de MHP’ye ya 3’üncü sıra ya da 4’uncu sırada yer vereceği belirtiliyor. Kısacası seçilme ihtimali olan ilk ikide yer vermeyeceği tahmin ediliyor.
 
CHP ve DİĞER PARTİLERİN ÇANAKKALE’DE ORTAK LİSTESİ NE OLUR?
Millet İttifakı’nda DEVA, GELECEK, Saadet ve DP’nin barajı aşma şansı yok denecek kadar az. Bu yüzden bu partilerin CHP’nin listesinde seçime girmesi bekleniyor. Böyle bir durumda CHP’nin Çanakkale aday listesinin nasıl olacağı merak ediliyor. AK Parti’de olduğu gibi CHP’de 2 milletvekili var. Ortak listeyi de bu şekilde yapması bekleniyor. CHP’nin de ilk 2 sırada kendi adayını göstermesi kesin gibi. 3 ve 4’uncu sırayı ise diğer partilere yer verme olasılığı var. Bu da 3 veya 4’uncu sıra DEVA’ya ayrılabilir. Geri kalan diğer sırayı da GELECEK, Saadet veya DP’nin adaylarından birisini ekleyebilir.
 
Mehmet Güler