Yarın arife günü ve Ramazan ayı bitiyor. Bayram için tam bir telaş hakim çarşı pazarda. Bayram hazırlıkları için çarşıya çıkan vatandaşlar karşılaştığı fiyatlar karşısında şoke oluyor. Birçok üründe fiyatlar almış başını giderken, özelikle baklava gibi ürünleri alamayan vatandaşlar eski usul evlerinde yapmak zorunda kalıyor.
Ramazan ayı boyunca en çok gıda ürünlerinde artış oldu. Özelikle başta et olmak üzere birçok üründe fiyatlar aldı başını gitti. Ramazan boyunca et ve et ürünlerine çok zam geldi. Diğer ürünler de aynı şekilde zamlandı. Ramazan’da istedikleri yiyeceği alamayan vatandaşlar bayramda güzel bir sofra hazırlamak ve çocuklarına bayramlık almak için çıktığı çarşı pazarda eli boş döndü.
Normal şartlar altında bayramda pişen yemekler de bol çeşitli ve etli oluyor. Artık normal bir bayram sofrası kurmak çok daha zorlaştı. Hemen her ürüne gün gün zam geliyor. Son zamanlarda ete gele zamlar bayram sofrasını da vurdu. Etin kilosu ise 400-600 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar da bütçeyi zorluyor.
Aynı şekilde gelen misafirlere de baklava börek ikram ediliyor. Daha önce evlerde hazırlanan baklava ve börekler, son yıllarda hazır olarak alınıyordu. Bu bayramda baklavanın ve böreğin kilosu çok arttı. Bunun üzerine vatandaşlar tatlıları daha ucuza mal edebilmek amacıyla, satın alma yerine kendileri yapma yoluna gittikleri belirtildi. Özellikle ceviz, susam, badem gibi tatlıların içine girecek olan kuru meyvelerin satışının arttığı belirtildi.
Vatandaşlar geçen yıla göre baklava, kadayıf, saraylı gibi tatlıların fiyatlarının iki katın üzerinde çıktı. Bazı yerlerde baklavanın kilosu 400 TL civarında. Vatandaşlar bu alandan kısmak için oklavayı kilerden çıkartarak kendisi hazırlıyor. Ya marketten hazır baklava yufkası alıyor ya da kendisi evinde hazırlıyor. Evlerinde hazırlayanlar ise maliyeti yarıya kadar indiriyor. Aynı şekilde börekleri de evlerinde yapıyor. Fiyat artışları, dışarıda yapılan alışverişlerin yerini evlerdeki hazırlıklara bıraktırdı.
 
Mine Yel