Son yılların en kurak yazına hazırlanan Çanakkale’de su  tedbirlerinin de süresi uzatılıyor. Yeterli yağış alamayan Atikhisar Barajına destek olarak su kuyuları açılsa da  su seviyesi her geçen gün düşen barajdaki suyu kurumak için önlemler de devreye girmişti. Encümen kararı ile alınan bazı su tasarruflarının süresi  Haziran sonunda sona ermesi beklenirken, kuraklık riski nedeni ile    tedbirler bir ay daha uzatıldı.
Haziran ayı Belediye Meclisinde su sıkıntısı sinyalleri veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Barajdaki Su seviyesinin %58’lerde olduğunu belirtmişti. Susuz yaza yaklaşan Çanakkale için alarm veren barajların su seviyesini korumak için  tedbirler 31 Ağustos’a kadar devrede olacak.  Alınan kararlar kapsamında bahçe sulama, araç yıkama, halı yıkama gibi yüksek su tüketimine neden olacak bir çok tedbir Ağustos sonuna kadar devrede olacak.

Yeraltı Su Kuyusu Açıldı
Çanakkale diğer yıllara göre daha kurak geçen üç mevsimde de istediği yağışları alamadı. Özellikle Atikhisar Barajını besleyen kar yağışları azalırken  bütün umutlar bahar aylarında yağacak yağmurlara bağlanmıştı. Yağışlar yetersiz seviyede kalırken  Atikhisar Barajının su seviyesi de beklenen seviyeye ulaşmadı. Beklenen yağışların düşmemesi üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi baraja takviye yapabilmek için su kuyusu çalışmaları başlatmıştı. Çanakkale Belediyesi tarafından Atikhisar Barajı'nın dışında rezerv su kaynakları arama çalışmaları yürütülmesi sonucunda 4 tane yeraltı sondajı açıldı.

Encümen Kararları Ağustos Sonuna Kadar Uzatıldı
Bir yandan alternatif çözüm üretmeye çalışan Çanakkale Belediyesi bir yandan da su kısıtlamaları getirdi.  Tarımsal sulamanın yapılmadığı barajdan  içme suyu sağlanırken getirilen kısıtlamalarla da kent genelinde tedbirler alınmıştı. Haziran sonunda kısıtlamaların kaldırılması beklenirken, barajın alarm seviyesine yakın olması dolayısı ile tedbirler ve  kısıtlamaların süresi  31 Ağustos’a kadar uzatıldı.  Konu İle ilgili Çanakkale Belediyesinden yapılan açıklamada “Kentin tek içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajının sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyumuzu korumak adına Belediye Encümenince alınan tasarrufa yönelik kararların geçerliliği 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldı. Atikhisar Barajının özellikle kuraklık riskine karşı korunması, bu doğrultuda suyun tasarruflu kullanımına yönelik farkındalık ve bilinç yaratılmasına ilişkin Belediye Encümenince bir dizi karar alınmıştı.
Bu kapsamda; Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması, Yüksek su tüketimi olan Sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi, Halı ve Kilim yıkamalarının yasaklanması, Şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması, Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin max. 20 m3/Ay olarak uygulanmasına, Oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılmasına, Bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması, Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesine oy birliği ile karar verildi.
Tüm dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azalması yönünde yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak kentimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajındaki suyumuzun en yüksek verimi sağlayacak şekilde kullanılabilmesi ve sürdürülebilir su yönetiminin sağlanabilmesi için Belediyemizce önlem alınması adına; daha önce 31 Mayıs 2023 tarihine kadar geçerli olan Encümen kararlarının, son toplantı kapsamında 31 Ağustos 2023 tarihine kadar geçerli olması kararlaştırıldı. Kentlilerimizin bilgisine sunarız” ifadelerine yer verildi.

Turgut Engin