Dünyanın dev eserlerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsünün bir ayağına sahip Lapseki’nin Avrupa kapısı sonuna kadar aralarken,  coğrafi işaretli ürünler Avrupa pazarına ulaştı.  Yıldır bölgede üretilen, tadı, aroması ve  çay bardağından geçemeyecek kadar büyüklüğü ile  namı ülke sınırlarını aşan Lapseki Kirazının tanıtılması ve üretimin arttırılması için 38 yıldır düzenlenen Geleneksel Lapseki Kiraz Festivali kapsamında bu yıl da kiraz yarışmaları gerçekleştirildi.    Ziraat-900 VE Diğer kategorilerde  başvuru yapan 37 çiftçinin  kirazları uzman jüri tarafından değerlendirildi.  Yarışmaya Lapseki Belediye Başkanı  Eyüp Yılmaz, Siyasi Parti temsilcileri, daire müdürleri, üretici ve vatandaşlar katıldı.

37 Çiftçinin Kirazları Yarıştı
Lapseki Belediyesi Kiraz Festivali çerçevesinde ‘Ziraat-900' kategorisinde 18 ve ‘Diğerleri' kategorisinde 19 olmak üzere toplam 37 çiftçi tarafından hasadı gerçekleştirilen kirazlar yarışmaya katıldı. Belediye hizmet binasında kurulan standa üreticiler tarafından kasalarla getirilen kirazların ambalajları da beğeni gördü. Çiçekler ve yapraklarla süslenen kirazlar,  jüri üyesi tarafından  2 ayrı kategoride, 15 ayrı kritere göre değerlendirildi. Jüride yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Murat Şeker, Lapseki Meslek Yüksekokulu (MYO) Prof. Dr. Gıyasettin Çiçek, Doç. Dr. Neslihan Ekinci, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Sakaldaş, Dr. Öğretim Üyesi Sefa Polatöz, Ögretim Görevlisi Mustafa Onur Ünal, Neşe Yılmaz, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, İlçe Tarım Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Kaçan ambalaj, meyve ağırlığı, şeker oranı, sap kalitesi ve tat kriterlerine göre puanlama yaptı. Çay bardağının boğumundan girmeyen irilikteki kirazlar, jüriyi seçim yapmakta zorladı.
 
Lapseki’nin En İyi Kirazı Belirlendi

Kiraz Yarışmasında konuşan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, "İki kategori de kiraz yarışmalarımız var. Ziraat 900 ve diğer çeşitlerimiz. Ziraat-900'de 18 üreticimiz, diğer çeşitlerde ise 19 üreticimiz katılıyor. Ben bütün üreticilerimize yarışmaya katıldıkları için teşekkür ederim. Jüri üyelerimiz en iyi, en güzel kirazı seçecekler. Onların işlemleri bittiğinde Lapseki'nin en iyisi, en iri kirazı ortaya çıkmış olacak. Bu kirazlar Lapseki'nin özel kirazları gerçekten bardağa sığmıyorlar. Bu kirazları Lapseki çiftçilerimiz, üreticilerimiz üretiyorlar. Onlara buradan teşekkür ederim" dedi.
Kirazlar Cumhurbaşkanına da Gönderildi
Dereceye giren kirazların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da gönderileceğini dile getiren Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz “Lapseki Kiraz Festivali sadece kiraz yarışmalarından ibaret değil.  Pazartesi günü itibari ile başladığımız festivalimizde  kiraz yarışmalarımızın yanında yelken yarışları, yemek yarışmaları ve çocuk oyunları ile programlarımız devam ediyor. Yarışmamızda dereceye giren kirazlarımızı her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhurbaşkanımız sayın  Recep Tayyip Erdoğan’a yolladık. Sağ olsun o da her zaman Lapseki kirazını överek bize ve kiraz üreticilerine destek oluyor” dedi.
 
 Dereceye Girenler Jüri Tarafından Belirlendi
Uzman jüri üyeleri Aroması, gramajı ve sap kalitesi gibi 15 farklı kriterde değerlendirme yaptılar. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Ziraat-900 kategorisinde birinciliği Hasan Doğan kazanırken, ikinci Ahmet Aksoy, üçüncü Ahmet Öncü, dördüncü Mehmet Turgut ve beşinci Mehmet Şen oldu. Diğerleri kategorisinde ise birinci İsmail Okutucu, ikinci Nagihan Kolkoparan, üçüncü Samet Şen, dördüncü Mehmet Oktay ve beşinci Yasemin Güney oldu. Ödül töreninde, Ziraat-900'de birinciye 7 bin 500, ikinciye 5 bin, üçüncüye 3 bin, dördüncü 2 bin, beşinciye 1500, diğer çeşitlerde ise, birinciye 7 bin 500, ikinciye 5 bin, üçüncüye 3 bin, dördüncü 2 bin, beşinciye 1500 TL para ödülü dağıtılacak. Ödüller, yarın akşam saat 21.00'de Yeni Kordon'da düzenlenecek olan Cengiz Kurtoğlu konserinde dereceye giren üreticilere takdim edilecek.
 
Tuba Demirtaş