Çanakkale şehir merkezinde en büyük yeşil alana sahip yer Halk Bahçesi. Bahçeye gelen vatandaşlar hem doğa ile iç içe vakit geçirip, her türlü faaliyeti burada yapma imkanı bulabiliyor. Kapıdan içeriye girdiğinizde sizi ilk olarak minik dostlar ve bol yeşillikli alan karşılıyor. Halkın genel olarak burayı tercih etmesinin sebebi herkese istediğini sunması ve sıcak havalarda daha serin alan oluşturuyor olması. Buraya gelen kişiler kitap okuyabilir, piknik yapabilir, evcil hayvanlarını gezdirebilir ve isterlerse çocuk parkında çocuklarıyla vakit geçirebilirler. Aynı zamanda ev sahipliği yapabilmekle birlikte merkezi bir alan da olduğu için çoğu vatandaşın uğrak noktası haline gelmiş. Yıllardır içinde barındırdığı ağaçlar, hayvanlar, parklar ve heykeller günümüzde hala değerini korumakta. Halk Bahçesi, botanik müze olmasıyla beraber insanlara temiz hava seçeneğini de sunabilmekte. İçerisinde yer alan Halkın Bakkalı da Çanakkale vatandaşıyla beraber kooperatif alışveriş yapılan yer. Bahçenin adeta ayrı bir kasaba gibi olması gelen turistleri etkilemekle birlikte tarihini de merak ettirmekte.
 
 Merak Edilen Bahçe Ne Kadar Eskiye Dayanıyor?
 
Halk Bahçesi, adını 1857 yılında İngiliz ticari ataşeliği yapan Calvert adındaki İngiliz konağından almıştır.1938 yılında ise kamusallaştırılarak parka çevrilen bu alan Çanakkale halkına sunulmuştur.
 
  Gerçek büyüklüğü 150 dönümden oluşmakta ve Çanakkale 18 Mart Stadyumuna kadar devam etmektedir. Günümüzde bu alan küçülmüş ve halka açık bahçe haline gelmiştir. Bu bahçe aslında Calvert ailesinin denizcilikle uğraşması sebebiyle sahile yakın şekilde konumlandırılmış ve ailenin konsolosluk, denizcilik faaliyetleri böylece kolay hale gelmiştir.
 
  Halka sunulan bu alan uzakta oturan ailelerin ilgisini çekmiş ve bu alanda türlü aktiviteler yapılabilmektedir. Aile, Çanakkale’yi benimsemiş ve kendilerini bu topraklara özgü kılmıştır. Zamanla büyük konak küçültülmüş ve günümüzdeki şeklini almıştır. Bu bol yeşillikli alanda insanlar çeşitli etkinlikler yapabilme olanağını bulmuştur.
 
    Ayrıca Calvert’in botanik bahçesi adeta canlı ağaç müzesi niteliğini taşımaktadır.
İçerisinde; Karaağaç, Dallı Selvi, Çınar, Akçaağaç, Erguvan, Akasya, Maklora, Defne ağaçları olmak üzere 900 civarı ağaç, 90 adet kuş türü, Zübeyde Hanım Heykeli, süs havuzu, köpekler için parkur, kedi evi, spor alanı, çocuk parkı, her yaş için faaliyet alanları, amfi ve bakkal bulundurmaktadır. Yıllar öncesinde kurulan bu bahçe 1.Truva(Troia) Festivali’ne  ev sahipliği yapmış ve günümüzde hala çeşitli aktivitelere de yer vermektedir.
Çanakkale toplumu bu bahçeyi kordona olan yakınlığı, doğal ortamı ve belirli etkinlikleri için tercih etmektedir.
Arzu Baladur