Biga ilçesi Hisarlı köyü yakınlarında Hermaion Antik Kenti'nin yeri tespit edildi. Bu yerleşimin milattan önce 7'nci yüzyılda kurulmuş olduğu ve yine yerleşimin İskender zamanında da burada var olduğu yapılan araştırmada belirlendi. Antik kent, Çanakkale’nin binlerce yıl önceki tarihine ışık tutacak.

 

Çanakkale, konumu, havası ve doğası ile asırlarca hep ilgi odağı olmuş. Binlerce yıl önceden beri bul bölgeye ilginin olduğu antik kentlerde yapılan çalışmalarda ortaya çıkıyor. İl sınırları içinde çok sayıda antik kent bulunuyor. Bunların en fazla tanınanları Truva, Assos. Bu antik kentler dünyada en çok tanınan antik kentler arasında yer alırken, bunların dışında geçmişteki yaşantıyı günümüze taşıyan çok sayıda antik kent bulunuyor. Şuanda gün yüzüne çıkartılan ve kazı çalışmaların yapıldığı antik kentlerin dışında yeni yeni antik kentler de tespit ediliyor.

Yeni bir antik kentin yeri daha tespit edildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe,, 20 yıl önce, 150 yıldır keşfedilmeye çalışan Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında yapılan üç büyük savaştan ilki olan Granikos Savaşı alanını bulmak için çalışmalara başladı. Biga ilçesi ve çevresinde yüzey araştırmaları yapılırken 2024 yılındaki çalışmalarda hem yaklaşık 2 bin 400 yıl önceki 'Granikos Savaşı'nın yapıldığı alanı hem de Hermaion Antik Kenti'ni günümüzdeki yeri tespit edildi.

 

Biga ilçesinin batısındaki Kozçeşme, Hisarlı ve Selvi köyleri çevresinde yoğunlaştıklarını belirten Prof. Dr. Reyhan Körpe, "İskender'in antik kaynaklarında Granikos Savaşı'na ulaşmak için bu bölgeden geçtiği söylenmekteydi. Antik kaynaklarda ayrıca bu bölgede olduğu söylenen Hermaion Kenti bizim için çok önemliydi. Hermaion yine antik kaynaklarda özellikle Arianos'ta İskender'in seferinde ordusunun 3'üncü gün kamp yaptığı yere yakın bir yerde bulunmaktaydı. Bu kentin Biga Ovası'ndaki konumu İskender'in savaş alanına kuzeyden ya da güneyden ulaştığını bize kanıtlayacaktı. Hermaion Antik Kenti'ni günümüzde Hisarlı köyü yakınlarında tespit ettik.

 

Burada yaptıkları yüzey araştırmalarında çok sayıda antik döneme ait çanak çömlek parçalarıyla, çok sayıda mimari kalıntı tespit ettik. Bu, yerleşimin milattan önce 7'nci yüzyılda kurulmuş olduğunu ve yine yerleşimin İskender zamanında da burada var olduğunu kanıtlamaktaydı. Burada bulduğumu seramikler içerisinde gri renkte olanlar Troas Bölgesi’nde sıklıkla rastladığımız yerel kaplardır. Bunlar milattan önce 7'nci yüzyılı işaret ediyor. Kentin bu dönemde kurulduğunu anlıyoruz. Özellikle bazı kırmızı renkli ve siyah astarlı kaplar var. Milattan önce 4'üncü yüzyılın sonuna tarihlediğimiz bu kaplar Büyük İskender'in o zamanlarda buradan geçtiğinde kentin var olduğunu bize söylüyor. Muhtemelen bu kapları elinde tutan insanlar kentlerinden vadiye doğru baktığında Büyük İskender'in ordusunun görkemli geçişine şahit olmuşlar" dedi.

 

Mehmet Güler