CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Resmî Gazete’de önceki gün yayınlanan dökme ve varilli zeytinyağına kilo başı 20 centlik fon uygulanmasının, Türk Zeytinyağı’nın marka değerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl İspanya’da, İtalya’da kuraklık etkisiyle rekolte düşerken, Dünya ikincisi olan bir rekolteye rağmen Türk Zeytinyağı üreticisinin paketli ürün ihracatının önünü açamayan iktidar, bu yıl açıkladığı 20 centlik fon kesintisi ile paketli ürün satışının kapılarını iyice kapatmıştır” dedi.
Özgür Ceylan, dökme zeytinyağı ihracatına uygulanan 20 centlik (Yaşlaşık 6 lira) fon kesintisinin Türk Zeytinyağı markalarının Dünya raflarına girmesini engellediğini söyledi. Özgür Ceylan, Resmî Gazete’de önceki gece açıklanan fon kesintisi ile yerli üreticinin paketli ürün ihracatını destekler nitelikte olmadığını ifade ederek, “90 liradan 180 liraya çıkan bir fiyat söz konusuyken, 20 centlik bir fon kesintisi ihracatçıyı yine dökme zeytinyağına mecbur kılacak. Türk Zeytinyağı dünya raflarında, İspanyol, İtalyan, Yunan markaları altında satılacak” dedi.Avrupa’da Zeytinyağı Açığı Varken, Markalar Desteklenmeliydi.
Türk zeytinyağı üreticisinin geçtiğimiz yıl elde ettiği yüksek rekolteyle Dünya sıralamasında ikinci sıraya yükseldiğini hatırlatan CHP’li Özgür Ceylan, “Avrupa’da zeytinyağı açığı varken, Türkiye’nin zeytinyağı üreticilerinin markalı ürünlerinin satışları desteklenmeliydi. Ama geç kalındı. Bu yetmezmiş gibi bu yıl litre fiyatı 180 lirayken, dökme zeytinyağı ihracatında 20 centlik bir fon kesintisi, paketli ürün ihracatının önünü açmayacaktır” dedi.
Kiloda 15 kuruş Destek Nedir? En Az 3-5 Lira Olmalıdır.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, zeytinyağı endüstrisinin gelişmesinin zeytin üreticisinin ayakta durmasına bağlı olduğunu söyleyerek, “Geçtiğimiz yıl yağlık zeytininin maliyeti kilo başı 15-20 lira, sofralık Gemlik zeytininin kilo maliyeti 40-50 lira civarındaydı. Bu fiyat günlük 300 liralık işçilik fiyatı üzerinde hesaplanıyordu. Bu yıl ise yevmiye 800 lira. Mazot 26 liraydı, bugün 33 lira. Elektrik, gübre, ilaç vb. girdi maliyetlerindeki artışları da eklediğimizde zeytin fiyatları en az üç kat artacaktır diyebiliriz. Kiloda 15 kuruş destek nedir?” diye sordu. Özgür Ceylan bu girdi maliyetleri ile küçük üreticinin ayakta durmasının imkânsız olduğunu ifade ederken, “İktidar 100 dönüme 7-8 bin lira destek veriyor. Bu rakam hasat döneminde bir günlük maliyeti bile karşılayamaz. Zeytinin anavatında üreticinin böylesi zor durumda olması kabul edilemez. Sürdürülebilirlik için 15 kuruşluk destek en az 3-5 liraya yükseltilmelidir” diye konuştu.
Haber merkezi