Tarım ve orman Bakanlığı Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesinin, Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında “Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın” projesi Çanakkale’de 10 ilçede yürütülüyor. Çeşitli nedenlerle hasara uğramış, yıpranmış, ekonomik ömrünü tamamlamış ve bu nedenlerden dolayı üretime ara verilmiş ya da yılın her ayında üretim yapılamayan örtü altı yapılarının, plastik örtü materyali değiştirilerek tekrar üretime kazandırılması ve tüketicilerin ihtiyaç duyduğu sebze ve meyvelerin üretim arzının devamlılığının sağlanması amacıyla "Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın" projesi uygulanmaya başlandı.
 
Artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere büyük kentlerin sebze ihtiyacını yakın üretim havzalarından karşılamak hedefiyle, Çanakkale genelinde  örtüsüz, atıl durumdaki mevcut seraların ve işgücünün ekonomiye kazandırılması amaçlandığı öğrenildi.
Modern seracılığı yaygınlaştırmak, yetiştiricileri katma değeri ve stratejik önemi yüksek tarımsal faaliyetlere yöneltmek amaçlanıyor.  Lapseki Merkez, Çardak ve Umurbey’den başvuru yapan üreticiler  ile yürütülen  proje atıl durumda olan yüksek tünelleri üretime kazandırmak ve örtü altı yapılarındaki sebze üretim miktarını yılın 12 ayında üretim yapılarak % 20 arttırmak amaçlandığı öğrenildi.
 
LAPSEKİ’DE 19 ÜREİTCİ FAYDALANDI
Bu Proje 01.01.2023 – 31.12.2025 tarihleri arasında 3 yıl süreyle devam edeceği öğrenilirken, Proje %70,11 hibe destekli ve %29,89 üretici katkısı olacak.
Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın Projesinden İlçede  19 üretici faydalandığı .  Proje kapsamında üreticilerimize 10.687,73 kg sera naylonu dağıtımı yapılmaya başlandığı öğrenildi.
 Sera naylonu dağtım programına il müdürü Erdem Karadağ, İl müdürlüğünden koordinasyon ve kırsal veriler şube müdürü İbrahim Büyükgaga, il ve ilçe tarım ve orman müdürlüğü personellerinin katıldı.
 
Bünyamin Nami Tonka
Foto: BHA