Edirne’den Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne atanan Nazan Türkarslan, farklı bir müdür portresi çiziyor. Göreve başlar başlamaz, koltukta oturma yerine her gün bir tarlada çiftçilerle buluşuyor. Kentin tarım ürünlerini yerinde inceleyerek çiftçilerin sorunlarını dinleyerek önerilerde bulunuyor. Türkarslan’ın bu davranışı diğer müdürlere örnek olması isteniyor.
Çanakkale daire müdürlerinden yana pek şansı yok. Son yıllarda atanan müdürlerin çoğu çalışmamaları ile tanınıyor. Bu konuda yıllardır eleştiriler basında sık sık yer aldı. vatandaşlar da sosyal medya hesaplarında bunu dile getirdi. Çanakkale’ye yeni atanan İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, göreve başlar başlamaz sahaya çıktı. Koltuğunda oturarak görevi yapmak yerine sahada üreticilerle görüşüyor. Bir gün kapya biber tarlasında, diğer gün zeytin üreticinin tarlasına gidiyor. Başka gün başka bir çiftçinin yanında yer alıyor. Çiftçilerle görüşüp ürün durumu ve sorunlarını yerinde dinliyor. Müdür Türkarslan’ın bu davranışı diğer müdürlere örnek olması isteniyor.
TÜRKARSLAN, HİBE DESTEĞİ ALAN ÜRETİCİLERİ ZİYARET ETTİ
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Uzman Eller Projesi, Çanakkale'deki tarım sektörünü desteklemeyi hedefliyor. Proje kapsamında, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, hibe desteği alan üreticileri ziyaret ederek sahada incelemelerde bulunuyor ve yatırımlar hakkında bilgi topluyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, görevine başladığı günden bu yana Çanakkale'deki tarımsal üretimi daha yakından tanımak amacıyla saha ziyaretleri ve üretici ziyaretlerine devam ediyor. Uzman Eller Projesi çerçevesinde 2023 yılında hibe desteği alan çiftçileri de yakından takip ediyor. Merkez İlçe Karacaören köyünden üretici Fatma Serra Güler'i ziyaret etti. Fatma Serra Güler, hibe desteğiyle yüksek tünel serası kurarak marul üretimine başlamıştı. İl Müdürü Nazan Türkarslan, serada yapılan üretim süreci hakkında bilgi aldı.
ORMAN YANGININDA ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİ ZİYARET ETTİ
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan orman yangınından dolayı zarar gören Çanakkale Merkez ilçe Yağcılar köyü ile Çıplak ve Tevfikiye köylerindeki kadın çiftçileri ziyaret etti.
Ziyarete Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ile birlikte Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga ve teknik personel katıldı.
Yaptığı ziyaretlere ilişkin açıklamalarda bulunan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, "Birleşmiş milletler, kadınların tarımsal üretimde kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve güvenliğinde sahip olduğu öneminden hareketle 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü olarak ilan etmiş ve 2008 yılından bu yana her yıl 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü olarak kutlanmaktadır. Dünyada tarımsal iş gücünün % 43 ünü kadınlar oluşturmakta. Kadın çiftçilerimizin emeğini ve bu ülke için değerini anlatmaya ne zaman ne de kelimeler yeter. Bu toprakları nakış gibi işleyen, binbir emekle nesiller ve nimetler yetiştiren, elinin değdiğini güzelleştiren, üreten, ürettiğine katma değer katmayı çok iyi bilen, çiftçi kadınlarımızın Dünya Kadın Çiftçiler Günü" kutlu olsun" dedi.
KAPYA BİBER VE ZEYTİN TARLASINA GİTTİ
Müdür Türkarslan, Çanakkale’nin meşhur kapya biber ve zeytin ağaçlarının olduğu tarlalara da gitti. Burada biber üreticisi çiftçilerle sohbet etti, biber topladı ve verimli tarlaları yerinde gördü. İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, zeytin rekolte tespit çalışmalarına da katıldı, teknik personellerden bilgi aldı.
Mehmet Güler
Foto: Tarım müdürlüğü