Çanakkale Belediyesi’nin 173 kiracısı bulunuyor. Yazın bakanlık müfettişleri yaptığı incelemede kiraların çok düşük kaldığını tespit etti. Müfettişlerin yaptığı uyarı sonrasında Çanakkale Belediyesi tarafından bağımsız bir kuruluşa fiyat ekspertiz raporu hazırlatıldı. Yapılan araştırmalar sonunda belediye encümeni bu yıl kiralara 2 ile 5 kat arasında zam yaptı. Zamla beraber bazı kiralar 300 bin TL’yi geçti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Çanakkale’de yaptığı kira artışı ise belediyenin yaptığı artışın çok üzerinde olduğu öğrenildi.
Çanakkale’nin merkezde çok sayıda taşınmazları bulunuyor. Belediye bunları da kiraya vererek gelir elde ediyor. Şimdiye kadar belediye Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) oranında zam yapıyordu. Geçen süre içinde kiralar piyasa şartlarının çok altında kaldı. Hatta bu konuda sık sık şikayetler de geliyordu. Belediye az zam yaptığı yönünde halk arasında şikayetler hep dolaşıyordu.
Son olarak bu yıl bakanlık müfettişleri Çanakkale Belediyesi’nde inceleme yaparken kira fiyatlarının çok düşük olduğunu belirterek uyarıda bulunduğu öğrenildi. Yapılan uyarı sonrasında belediye aylar önce bağımsız bir şirkette uzman incelemesi raporu hazırlattı. Her kiracı için hazırlanan fiyat raporu doğrultusunda belediye encümeni piyasa fiyatından biraz daha düşük olması kaydı ile en az 2 kat en fazla 5 kat fiyat artışı yaptı.
Yapılan artışlar sonrasında kordonda bulunan bazı işletmelerin kiraları 250 bin TL’yi buldu. Yeni kordon civarında bulunan bazı işletmelerin aylık kiraları ise 300 bin TL’yi geçtiği öğrenildi.
YÜZDE 400 ZAM YAPILDI
Bu fiyatlardan sonra kiracılar, fiyatları çok bularak ÇTSO ile bir görüşme yaptı. Mülkiyeti Çanakkale Belediyesine ait olan işyerlerinde işletmecilik yapan Ahmet Albay, Metin Ataol, Özgür Öktem ve İbrahim Gürbüz Odamızı ziyaret ettiler.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleşen ziyarette; ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman ile Genel Sekreter Sema Sandal hazır bulundu.
İşletmeci üyelerin 2024 yılı kiralarında %400 oranında artış yapıldığını belirterek bu durumun verecekleri hizmeti olumsuz etkileyeceğinden kiraların yeniden değerlendirilmesi konusunda girişimde bulunmak istediklerini beyan ettiler.
Toplantı hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “Çanakkale Merkezde Belediyemize ait işyerlerinde kiracı olan üyelerimizin talebi üzerine Odamızda bir toplantı gerçekleştirdik. Kiralarına gelen zamlar enflasyon oranının çok üzerinde. Pandemiden en fazla etkilenen sektörde faaliyet gösteren üyelerimizden bazıları pandemide yapılandırdıkları kiraları daha yeni ödediklerini beyan ettiler. %400 oranındaki kira artışı diğer kamu ve özel mülk sahiplerine de emsal olması durumunda polemik yaratabilir. Ayrıca bu kiralar hizmet verdikleri ürünlerin fiyatlarına ciddi etki yapacağından sonuçta tüketiciler de mağdur olacaktır. Üyelerimiz önlerini görmek istiyorlar ve 2024 yılı kiralarının yeniden değerlendirilmesi noktasında taleplerini bize ilettiler. Hem kamunun zarar görmemesi hem de üyelerimizin işletmelerinin sürdürülebilirliği açısından kiraların karşılıklı mutabakatla m2, konum vs kriterlerle yeniden gözden geçirilmesi gerektiği konusunda istişarede bulunduk.” dedi.
İPTAL EDİLİR Mİ?
İşletme sahipleri kiraların çok bulması üzerine girişimlerde bulundu. Bazı kaynaklardan alınan bilgiye göre; kiracıların dava açmaya hazırlandığı öğrenildi. Dava açılması durumunda taşınmazların olduğu yerde yeniden inceleme yapılacak, düşük olan kiralar daha da artacak, yüksek olan kiralar da indirilebileceği belirtiliyor. Alınan bilgiye göre; belediye piyasanın yüzde 30 oranında düşük zam yaptığı için kiraların artmasının zor olduğu öğrenildi.
Mehmet Güler