Ciğerin faydaları arasında yüksek demir içeriğinin sağladığı yararlar önem taşır. Ciğer, vücuda faydaları aynı zamanda lezzeti için sıkça tüketilen bir sakatat türüdür.
Kansızlık, çeşitli vitamin eksiklikleri gibi sorunların tedavisi, beyin işleyişi üzerindeki etkileri nedeniyle tercih edilir.
Çeşitli yörelerde Edirne tava, Arnavut ciğeri gibi farklı tariflerle hazırlanabilir. Bunun yanında çeşitli hayvanların ciğerleri de tüketilebilir.
Dana, tavuk, kuzu, kaz ve morina balığı ciğeri besin olarak tercih edilen hayvanlardır.
Ciğer bir organ olarak vücutta istenmeyen bileşiklerin ayrıştırılması, vücuttaki dengenin sağlanması gibi işlemlerde görevlidir. Toksinlerin vücuda zarar vermeden atılımını sağlar.
Tavuk Ciğeri Faydaları Nelerdir?
Ciğerin faydaları için tüketilmesinde tavuk ciğeri diğer türlere göre daha uygun fiyatlı, ulaşılabilir olmasıyla iyi bir alternatiftir.
Kümeste yetişmesi, hayvanın özellikleri gibi değişkenler nedeniyle içerdiği vitamin, minerallerin miktarı daha az olsa da tercih edilebilir.
Tavuk ciğeri faydaları arasından bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Kan hücrelerini çalışmasında görev alan, anemiyi önlemeye yardımcı B12 vitaminini günlük alınması gereken miktarın yaklaşık 3 katı kadar bulundurabilir.
Bağışıklık sistemini destekleyerek genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olur.
Yüksek A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığına fayda sağlayabilir.
Protein açısından zengin olduğu için doyurucudur. Kaslardaki hasarın daha hızlı iyileşmesi, kasların büyümesi gibi etkilere sahiptir. İçerdiği vitamin, mineraller nedeniyle sporcuların sıkça tercih ettiği tavuk göğüs eti yerine kullanılabilir.
C vitamini yeteri kadar tüketilmediğinde cilt kuruluğu, beklenmeyen morluklar, diş ve diş eti sorunları ortaya çıkabilir. Tavuk ciğeri, bu sorunların önlenmesi amacıyla C vitamini kaynağı olarak tercih edilebilir.
Dana Ciğeri Faydaları Nelerdir?
Ciğerin faydaları için kullanılmasında tercih edilebilecek seçeneklerden bir tanesi de dana ciğeridir. Yüksek oranda A vitamini ve demir içerir.
Demir eksikliğinde ortaya çıkan anemi, yorgunluk, aritmi gibi sorunlara karşı önlem olarak tüketilebilir. Dana ciğeri faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:
İçerdiği bol miktarda B vitaminleri, demir sayesinde yorgunluğu gidererek enerji verir. Demir sayesinde oksijen taşınım mekanizmasını düzenleyerek metabolizmanın işleyişine yardımcı olabilir.
Demir, B vitaminleri sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır. İçeriğindeki B12, folat bu sürecin işlemesine fayda sağlayabilir.
Dana karaciğerinin barındırdığı kolin, beyin işleyişini destekler. Ruh halinin daha dengeli olması, hafıza ve öğrenmenin desteklenmesi için etkilidir. Yapılan çalışmalarda ciğer köftesi ile beslenen çocuklarda bilişsel işlevde artış olduğu görülmüştür.
Hamile kadınlarda bebeğin sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için bazı vitaminlerin ihtiyacında artış görülür. Artan folat, demir gibi minerallerin ihtiyacının sağlanabilmesi için ciğer iyi bir tercih olabilir.
Detoksifikasyon sürecini düzenleyerek karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir.
İçerdiği fosfor sayesinde kemik, diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri görülebilir.
Kuzu Ciğeri Faydaları Nelerdir?
Ciğerin faydaları sebebiyle tercih edilmesinin yanında lezzeti sebebiyle de kuzu ciğeri oldukça sık tercih edildiği söylenebilir.
Kuzu ciğeri faydalarından bazıları şöyle ifade edilebilir:
İçerdiği B vitamini türevleri sayesinde kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur. Hormon üretim mekanizmalarını düzenler, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu arttırır.
Yüksek A vitamini içeriği sayesinde cilt ve göz sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir. Akne, sivilce problemlerinin içten düzeltilmesine fayda sağlar.
Barındırdığı selenyum ile tiroid hormonunun üretimini düzenler. Nörolojik, metabolik sağlığın düzenlenmesinde görevli kimyasalların üretimini kontrol edebilir.
Düşük yağ, yüksek proteine sahip olması sayesinde az kaloriyle tokluk sağlanmasına yardımcı olur. Sporcular, diyet yapan kişiler için besleyici bir öğün tercihi olabilir.
C vitamini ve Bakır içeriği ile daha parlak, canlı cilt görünümüne sahip olmaya yardımcı olabilir.
Ciğer Nasıl Hazırlanır ve Pişirilir?
Ciğerin faydaları için kullanılmak istendiğinde kullanılan hayvanın türü, istenen tarife bağlı olarak hazırlama süreci değişiklik gösterir.
Tavuk ciğeri faydaları için tüketilmek istenirse doğranmış soğan, biber, mantar ve patates gibi sebzelerle birlikte kavrulur.
Üzerine dilendiğinde salça, çeşitli baharatlar eklenebilir. Bunun yanında küp şeklinde kesilmiş ciğerlerin defne yaprakları ile harmanlanarak şişlere geçirildiği farklı bir tarif de tercih edilebilir.
Izgara veya kızartma şeklinde pişirilen bu ciğerler damak tadına uygun soslarla servis edilir.
Tavuk ciğeri diğer et türlerinin aksine yapısı nedeniyle marinasyon işlemine ihtiyaç duymaz.
Dana ciğeri faydaları için tüketileceği zaman öncelikle pişirme işleminden yaklaşık yarım saat kadar süt içerisinde bekletilir.
Bu işlem ciğerin acı tadının azalması, kendine has ciğer kokusunun giderilmesi için etkilidir. Bu işlemden sonra ciğerler soğanla birlikte tavada kavrulabilir.
Sütten çıkarılan ciğerler una bulanarak veya sade haliyle kızgın yağda kızartılabilir.
Küp şeklinde doğranarak şişe takılıp ızgara, kızartma gibi işlemlerle pişirilebilir. Bu yöntemlerden kişinin damak zevkine uygun olan herhangi biri tercih edilebilir.
Kuzu ciğeri faydaları için tüketilmek istendiğinde dana ciğeri ile benzer yöntemler uygulanarak hazırlanabilir.
Ciğerin Zararları Nelerdir?
Ciğerin faydaları için tüketilmesi durumunda yanlış veya fazla tüketilmesi istenmeyen sorunların ortaya çıkması mümkündür.
Ciğer tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilecek zararlardan bazıları şunlardır:
Hayvansal ürünlerin kolesterol içeriği diğer besinlere oranla daha yüksektir. Sağlıklı kişilerde hayvansal gıdaların tüketimi kısa vadede herhangi bir sorun oluşturmasa da yüksek kolesterole sahip kişilerde bazı yan etkilere neden olabilir.
A vitamini yağda çözünen bir vitamin türevi olduğundan fazla tüketildiğinde vücutta depolanır. Ciğer yüksek miktarda A vitamini içerir, fazla miktarda ciğer tüketimi A vitamininin toksik etkilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bulantı, baş ağrısı, kusma ve sinirlilik gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu tip belirtiler ortaya çıktığında ciğer tüketimine belirli bir süre ara verilmeli, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Ciğerin barındırdığı yüksek orandaki bakır, vücuda fazla alındığında zehirlenme belirtilerine yol açabilir. İshal, kusma, bulantı gibi şikayetler olabilir. Daha şiddetli vakalarda karaciğer hasarı, hatta ölüm görülebilir.
Ciğer içerisinde bulunan bazı vitamin ve mineraller ilaç etkileşimine yol açarak ilaçların etkisinin artması veya azalmasına neden olabilir. İlaç kullanan, kronik hastalığa sahip kişilerin tüketime dikkat etmesi gerekir. İlaç ile ciğer tüketiminin aynı öğüne denk gelmemesi sağlanmalıdır.
Hayvanların hastalanmaması, tedavi edilmesi gibi amaçlar için antibiyotikler kullanılabilir. Bu antibiyotiklerin dikkatsiz ve fazla kullanımı sonucu insanlara geçişi olur. kişinin alerjileri, sağlık durumu gibi sebeplerle bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunun yanında antibiyotik direncinin gelişmesine de neden olabilir.
Sık Sorulan Sorular
CİĞER KAN YAPAR MI?
Ciğer faydaları arasında en çok bilinenlerinden biri de kansızlık üzerine etkileridir. Ciğer içerisinde bulunan B12, demir, folat gibi bileşikler sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırabilir. Anemi, yorgunluk gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur. Ancak ciddi miktarda vitamin ve mineral eksikliği bulunan kişilerde bu tip beslenme değişiklikleri yeterli etki göstermeyebilir. Bu hastaların muayene olarak doktor tarafından uygulanacak tedavilere başvurmaları gerekir.
ÇİĞ CİĞER YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Halk arasında çiğ ciğer yemenin kansızlığa iyi geldiği üzerine bir inanış bulunmaktadır. Besinlerin pişirilmesi sürecinde besin değerlerinde düşüşlerin olabileceği doğru olsa da hayvansal gıdaların çiğ tüketimi doğru bir yaklaşım değildir. Hayvansal ürünlerin çiğ olarak yenmesi bağırsak parazitleri, çeşitli enfeksiyonların oluşmasına zemin hazırlar. Bu tip besinlerin besin değerleri olabildiğince korunarak yeteri kadar ısıl işleme tabi tutulduktan sonra tüketilmesi önemlidir.
SABAH CİĞER YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Ciğer faydaları için tercih edilirken genellikle demir eksikliğini gidermek amacıyla kullanılır. Demir ilaçlarının sabah aç karnına kullanılması nedeniyle bu tip bir algı oluşmuş olabilir. Demirin besinler yoluyla alımında böyle bir zaman kısıtlaması zorunlu değildir. Hastanın damak tadı, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak istediği öğünde tüketmesi sonucunda ciğerin faydalarından yararlanabilir.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr