Çardak beldesinde düzenlenen program, Gazi Yakup Bey Türbesi başında Kur'an-ı Kerim okunması sonrasında dua okundu. Ardından Çanakkale  Gelibolu Tarihi alan başkanı  İsmail Kaşdemir, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak, Lapseki Belediye Başkanı Atilla Öztürk,  Gazi Yakup Bey'in mezarına buket  bıraktı.

Ardından programa katılan protokol üyeleri mehteran eşliğinde Çardak sahilinde bulunan çamlık mevkiinde programa geçti. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Programda günün anlamına binaen bir konuşma gerçekleştiren Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, "Çardak Beldesi Çanakkale Boğazının kuzeyinde yer alan, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği Asya ile Avrupa’nın göz göze geldiği şirin bir Belde olup, Türk ve Osmanlı tarihi içerisinde çok önemli bir hadiseye şahit olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır. 670 yıl öncesine dayanan bu hadise ise şöyle gerçekleşmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey’in oğlu olan Orhan Gazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetmek için, bu görevi kendi oğlu olan Gazi Süleyman Paşa’ya verir. O dönemin gözü pek ve savaşçı komutanı olan Süleyman Paşa, 80 kişilik bir kuvvet oluşturarak yola çıkar.Yaya olarak 4 günde Bursa’dan şu an bulunduğumuz mevkiye ulaşır. Alem Sultan otağını kurarak Çardak Beldemize yerleşmiş olur. Gözlerini karşı kıyıda uzanan Bizans topraklarından ayırmayan Süleyman Paşa, askerlerine birkaç gün dinlendikten sonra hazırlık yapmaları emrini verir. Askerler de ilk önce bir mescit oluşturup, su kuyusu açarak hazırlık yapmaya başlarlar. Bu çalışmalar neticesinde Gelibolu'ya sal yaparak geçmeyi planlayan yiğitler bugün Salbaş diye adlandırılan mevkii o zamanlar gür ormanlarla kaplı bir arazidir. Osmanlılar büyük bir gizlilik içinde burada sal yapımına girişirler. Sevindik ismindeki bir neferin, salların altına öküz işkembelerinden tulum yaparak koyma fikri ile bu konuda başarılı olan askerlerimiz Çardak kıyılarından 2 büyük salla karşıya geçmeyi başarırlar” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiir okundu. Lapseki Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi tarafından halk oyunları gösterisi sunuldu.

 

Arzu Baladur - Foto:BHA