S.S. 18  No'lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin Haziran ayında biten destekleme süresinin sonunda yeni dönem için Çanakkale Belediyesinde yeni talepte bulundu.  Kooperatif, 8 TL olan kilometre başına desteğin 15 TL’ye çıkarılması taleb hem komisyonda hem de Belediye Meclisinde görüşüldü. Talepte  destek kararın 12 TL olarak kabul eden Plan Bütçe Komisyonunun kararı Mecliste de oy çokluğu ile kabul edildi.

  5 Haziran  2024'e 191 sayılı yazıları ile S.S. 18  no'lu motorlu taşıyıcılar kooperatifi 2024 Haziran ayında son bulan gelir desteği ödemesinin kilometre başına 15 TL olacak şekilde uzatılması hususunda talepleri  plan bütçe komisyonu tarafından değerlendirildi. 1 Temmuz’da yapılan  Ulaşım ve plan bütçe Komisyonu ortak toplantısında kilometre  başına verilecek olan destekleme ücreti talebi  değerlendirildi.  Komisyonda yapılan kooperatifin 15 TL destek teklifine karşılık, kilometre başına verilen 8 TL destekleme ücretinin meclis kararı onay tarihi itibariyle 6 ay süreyle uygulanacak şekilde 12 TL  olarak arttırılması  AK Parti’nin Komisyon Üyeleri ve İYİ Parti’nin Komisyon üyelerinin ret oyuna karşılık    Cumhuriyet Halk Partisi komisyon üyelerinin kabul oyları ile Oy çokluğu ile kabul edilerek Meclis gündemine getirildi.

 Tüm Şikayetlere Rağmen Değişen Bir Şey Yok

Temmuz Ayı Meclis Gündemine alınan destek maddesi ile ilgili söz alan İYİ Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili  Emirhan Şahbaz “Biz kooperatifin yeterince denetlenmediğini,  kötü hizmet verdiğini düşünüyoruz ve bunu görüyoruz. Yaz aylarında otobüsün klimaları açık değil. Buna ilişkin bir çok şikayet alıyoruz Ve bu şikayetlere rağmen henüz bir iyileştirme de söz konusu değil aynı şekilde otobüslerin sözleşme şartlarına göre yenilenmediği de biliyoruz.  Normalde   yani otobüs yaşlarının  en fazla  12 olduğunu biliyoruz.  Yaşların buna uygun olmadığında daha eski otobüsler de kullanıldığını da biliyoruz. Biz bu sebeplerle gelir desteğine ve belediyenin, dolayısıyla vatandaşın cebinden bu kötü hizmet için fazladan ücret çıkmasına karşıyız” dedi.

Zararların Çanakkale Halkına Mal Edilmesini Doğru Bulmuyoruz

AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ergin Sezen ise “Otobüslerin  kimisinin klimasının çalışmadığı kimisinin,  gerçekten  taşıma koşullarını doğru düzgün sağlamadığını pek çok kullanıcı ifade ediyor. Fakat buna rağmen  şirketin ya da  kooperatifin uzun zamandır zarar ettiği, yüksek bir hatta çok yüksek bir vergi borçlarının olduğu vesaire , bu sebeplerle  buradan doğan maliyetlerin Çanakkaleliler fatura edilmesini doğru bulmuyoruz.   Az önce  Çanakkale Belediyesi için  5 otobüs alınması ile ilgili bir madde geçmişti.    Dolayısı ile Çanakkale Belediyesi olarak bu hizmetin artık ve Çanakkale Belediyesinin yapmasını istiyoruz. Eğer bir kooperatif  maliyetini sağlayamıyorsa, zarar ediyorsa  biz bunun maliyetini Çanakkale halkına fatura edemeyiz dolayısı ile biz bu maddeye ret vereceğiz” dedi.

 Sıkıntıların Farkındayız, Çözüyoruz

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı İrfan Dehmen, şu an için en uygunu kooperatifle devam etmek olduğunu, fakat  sorunların farkında olduklarını ve daha iyi bir yaklaşım için çalıştıklarını belirterek “Bu maddede sözü edilen ücretsiz olarak bu ulaşım hizmetinden faydalanan, bedelsiz olarak ulaşım hizmetinden faydalanan vatandaşlar için idarenin yüklenici firmaya desteği. Bu kanunla belirlenmiş bir hak  ve uzunca bir zamandır da bir artış yapılmamış. Kilometre başı ödenen bir ücret bu.  Ulaşım ve otobüslerle ilgili çeşitli sıkıntıların olduğunun farkındayız, bununla ilgili de çok ciddi bir çalışma yürütüyor, bu sistemi belki kökten değiştirecek farklı şeyler üzerinde çalışıyoruz şu an. Ama Neticede şu an elimizdeki mevcut sistemimiz bu  ve vatandaşın sağlıklı bir şekilde bu ulaşım hizmetini mümkün olduğu en iyi şekilde alabilmesi için de firmaya çeşitli katkılar kanun Temelli sunmak zorundayız. Aldıkları katkı 8 TL'ydi,  15 TL talepleri vardı. Biz 12TL vererek  %50 bir artışla 12 TL’yi  Plan bütçe Komisyonu olarak sunmayı uygun bulduk” dedi.

 Destekleri Vermek Durumundayız

CHP Belediye Meclis Üyesi Hanifi Araz, ise yaptığı değerlendirmede “Yaklaşık 20 sene önce Çanakkale'de minibüsle taşımacılık yapan arkadaşlarımız bir kooperatif oluşturarak kendi kentlilerimiz, hemşehrilerimiz  o  günün koşullarında Tüm Türkiye'de örnek gösterilen bir hizmet başlatmışlardır. Çok haksızlık etmemek lazım çünkü çok olağan dışı koşullardan geliyoruz. Pandemi yaşadık,  hiç hesapta olmayan şeyler yaşadık.  Çanakkale Belediyesi bu anlamda sorumluluk alıyor ve bu desteğini yasal olarak   sürdürüyor. Bu 65 yaş üstü Gönül ister ki genel hükümetimiz katkı yapsın hiç Çanakkale halkına böyle bir yük binmeden kooperatif veya Çanakkale Belediyesi de ücretsiz olarak taşıdığı bu  vatandaşların  desteğini hükümetimizden  alsın.  ama hükümetimiz kararları çıkartıp ama hiçbir destek vermeden bunu halkımızın  sırtından çıkartmaya alışık olduğu için maalesef biz de Çanakkale Belediyesi olarak bu tür destekleri vermek durumundayız” dedi.

Destekler Kooperatifi Kurtarmaz

Komisyon üyesi ve ASK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı ise yaptığı değerlendirmede “ Biz komisyonda konuşurken  belediye otobüslerimiz kar ettiği söylendi.  Geçen dönem de ben belediye meclis üyesiydim  kooperatifimiz  bir çok nedenden dolayı geçen dönem de zarar ediyordu.    Kooperatiflerimizin sisteminde bir yanlışlık var ve belediyemizin de bunu denetlemediği düşünüyorum. Çünkü   50- 60 milyon bir borcu var bildiğim kadarıyla.  Kooperatifin bu gelir desteği de yapsak ne kadar da zam yapsak bu  borçları ödeyemezler” dedi.

Bu Destek Ücretsiz Binenler İçin Veriliyor

Belediye Başkan Vekili  Bülent Şarlan ise ilgili madde ile sön sözü söyleyerek “ Ulaşım alanında çok önemli çalışmalara başladık ve  süreç devam ediyor. Bu çalışmalarla ilgili  hazırlıklar da devam ediyor. Bu konuyu en yakın zamanda sizlerle de kamuoyuyla da paylaşacağımız   çözüm önerilerini tespitlerimizi d e dile getireceğiz. Halkımıza konforlu ulaşım hizmetini sunmak her zaman önde tuttuğumuz bir anlayıştır. İrfan Bey'in dediği gibi, otobüslere ücretsiz binen kısım açısından verilen bir destek bu. Yani kooperatif  üyelerine ekstra verilen bir destek değil.  Ben o şekilde değerlendiriyorum, algılıyorum.   ücretsiz kullananlar da belirli bir yaşın üstündeki vatandaşlarımız biliyorsunuz” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Maddenin oylamasına geçildi. Komisyonda Oy çokluğu ile geçen Kooperatife destek maddesi, bu kez de meclis üyeleri önünde oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonucunda İYİ Parti ve AK Partili üyelerin Ret, CHP’li üyelerin ise kabul oyu ile oy çokluğu ile kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre Kooperatife kilometre başına verilen 8 TL’lik destek 12 TL’ye çıkarıldı.

 

Mine Yel

Foto: BHA