Damla sakızı, sakız ağacından üretilen bir reçine olarak bilinir. Özellikle Sakız Adası'nda ve Çeşme'de yetiştirilir. Normalde sıvı bir kıvama sahip olan bu reçine katılaşarak sakız formunu alır. Katılaştırma işlemi direkt olarak reçinenin güneşte kurutulması sayesinde gerçekleşir. Bu işlemlerde kimyasal bir maddenin kullanımına yer verilmez. Aktarlarda kolaylıkla doğal damla sakızlarını bulabilmek mümkündür.

 

Damla sakızı adı altında paketlenmiş sakızlar satışa sunulur. Bu sakızlarda sadece damla sakızı aromasına yer verilir. Bu işlemler ise kimyasal maddelerin kullanımı ile gerçekleşir. Bu nedenle damla sakızı faydalarından yararlanılması mümkün değildir. Bu sakızın faydalarından yararlanmak için direkt olarak doğal ürünlerin tüketimi gerçekleştirilmelidir.

 

Damla sakızı faydaları, insan sağlığı açısından büyük önem taşır. Her ne kadar tıbbi alanda bu konulara yer verilmiyor olsa da alternatif tıp alanında damla sakızı faydalarından sıklıkla yararlanır. Geçmişten günümüze kadar damla sakızı yardımı ile hastalıklardan korunulduğu bilinir. Bu tüketim göz önüne alındığında damla sakızının faydalarının önem taşıdığı da ortaya çıkar.

 

Tıbbi olmayan kaynaklara göre damla sakızının faydaları arasında; ağız içerisinde mikropların yok edilmesi, diş eti sağlığının korunması ve mide problemlerine iyi geldiği bilgisi yer alır. Damla sakızı faydalarından yararlanmak isterken ise bilinçli olmakta fayda vardır. Aşırı miktarda damla sakızı tüketimine bağlı olarak ortaya farklı sağlık problemlerinin çıkma ihtimali de vardır. Kısacası damla sakızı faydaları ve zararları olan bir besin olarak bilinir.

 

Damla sakızı, sıvı kıvamda olan ve kurutulma işlemi ile sakız formuna getirilen bir reçinedir. Bu reçinenin tüketilmesinin insan sağlığına faydaları olduğu bilinir. Tıbbi olmayan kaynaklara göre damla sakızı faydaları şu şekilde sıralanabilir;

 

Sindirim sistemi problemlerine iyi gelir

Helicobacter pylori bakterilerini öldürür

Ülser hastalığının tedavisinde yardımcı bir besindir

İnflamatuar bağırsak hastalığının tedavisinde yardımcıdır

Kolesterolü düşürür

Kan şekeri seviyesini dengeler

Karaciğer sağlığı açısından faydalıdır

Alerjik astıma bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri hafifletir

Prostat kanserini önleyici etkileri bulunur

Dişleri beyazlatır

Saçlara canlılık katar

Cilde iyi gelir

Öksürük kesici özelliği bulunur

Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir

Konsantrasyon ve odaklanma problemine iyi gelir

Böbrek taşı oluşumunu engelleyici özelliği bulunur

Damla Sakızının Mideye Faydaları Nelerdir?

Damla sakızı faydaları mide problemlerinde de kendisini gösterir. Özellikle ülser, reflü ve gastrit problemi olan kişilerde mide yanması sıklıkla rastlanan bir durum olarak bilinir. Oluşan bu mide yanması, damla sakızının çiğnenmesi ile büyük ölçüde hafifler. Mideyi rahatsız edecek bir yemek yenmişse yemekten hemen sonra damla sakızı çiğnenebilir.

 

Osmanlı döneminde dahi mide rahatsızlıkları için damla sakızından faydalandığı bilinir. O dönem ile günümüzde damla sakızı tüketimi arasındaki tek fark ise Osmanlı döneminde damla sakızının macun olarak kullanılmasıdır. Günümüzde ise sakız formunda çiğneyerek bu sakızdan faydalanmak mümkündür.

 

Damla Sakızının Saça Faydaları Nelerdir?

Damla sakızının işlenmemiş hali bulunur. Bu sakızın şampuanlara ilave edilerek kullanılması mümkündür. Aynı zamanda damla sakızı içerikli olarak satılan bazı şampuan türleri de vardır. Bu şampuanların kullanımı ile saç telleri güçlenir. Saçlarda meydana gelen dökülme problemi için de damla sakızından faydalanılabilir. 

 

Saçlar daha canlı ve daha parlak bir görünüme kavuşur. Aynı zamanda saçların daha yumuşak bir yapıya sahip olmasına da yardımcı olur. Damla sakızı hoş bir kokuya sahiptir. Çoğu kişi bu sakızın kokusunu çam kokusuna benzetir. Damla sakızının hoş kokusu böylelikle saçlarınıza da etki eder ve saçlarınızın da güzel kokmasını sağlar.

 

Damla Sakızının Cilde Faydası Nedir?

Düzenli olarak damla sakızı çiğnemek yüze canlılık katar. Dişlerin beyazlamasına da yardımcı olan damla sakızı, bu sayede yüzde de hoş bir görünüm oluşmasına yardımcı olmuş olur.

 

Damla sakızının eritilip cilde sürülmesi pek fazla tavsiye edilen bir durum değildir. Bu işlem kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle de doktorunuza danışmadan bu tip işlemleri uygulamamanız gerekir. Kişilerin cildinin hassas olması ya da alerjik bir bünyeye sahip olunması, doğal besinler dahi olsa alerjik reaksiyonların oluşumuna yol açabilir.

 

DAMLA SAKIZININ ZARARLARI NELERDİR?

Damla sakızı doğal bir besin türü olarak kabul edilir. Direkt olarak reçine olmasına rağmen çiğnenebilir olma özelliği ile besin kategorisinde kendisine yer edinir. Doğal ürünlerin tüketimine bağlı olarak kişilerde çok ciddi problemler meydana gelmez.

 

Fakat damla sakızının alerji yapma ihtimali bulunur. Kişilerin direkt olarak sakız ağaçlarına ya da sadece damla sakızı ağacına alerjisi olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin damla sakızı çiğnemesi ağız içerisinde yara oluşumuna ya da cilt problemlerine yol açabilir.

 

Bunun haricinde ise tarihi geçmiş ya da bozulmuş olan damla sakızının tüketilmesi halinde mide bulantısı ya da kusma gibi belirtilerin ortaya çıkma ihtimali vardır. Bozulmuş damla sakızı tüketimine bağlı olarak böbreklerde ağrı hissi ya da idrarda yanma gibi durumlar gözlemlenebilir. Bu durum çoğu zaman böbrek taşı ya da böbrek kumu ile karıştırılır. Doğal ve taze damla sakızlarının tüketiminde ise bu gibi durumlar ile karşılaşılması pek sık görülen bir durum değildir.

 

DAMLA SAKIZI NEREDE NASIL KULLANILIR?

Damla sakızını ev bakımında da kullanmak mümkündür. Kıyafetlerin güzel kokması için gardırop içerisine damla sakızı parçaları koyulabilir. Çamaşır sepetlerinin içerisine de damla sakızı koymak, kirli çamaşır kokusunun da ortadan kalkmasına yardımcı olur. Hoş kokusu ile damla sakızı evinizin daha ferah ve temiz kokmasına yardımcı olur.

 

Damla sakızı kullanımından kozmetik alanında da faydalanır. Şampuanlar, parfümler, temizlik malzemeleri ve daha birçok ürün içerisinde damla sakızına yer verilir. Damla sakızı içerikli ürünlerin kullanılması ile yine damla sakızı faydalarından yararlanmak mümkün hale gelir.

 

Fakat bu tip ürünlerin içeriğinin de doğal olması önemlidir. Kimyasal karışımlı ürünler, kişiye fayda sağlamak yerine zarar verebilir. Parfümlerde damla sakızına yer verilmesi, hoş bir koku kullanım imkanı sunar. Aynı şekilde temizlik ürünleri için de bu durum geçerlidir. Şampuanlarda kullanılan damla sakızı ise hoş kokusunun yanı sıra saçınızın ihtiyaç duyduğu bakımın karşılanmasına yardımcıdır.

 

KAHVELERDE DAMLA SAKIZI FAYDALI MIDIR?

Türk kahvesinin daha aromatik bir tada sahip olması ve hafif içimli olması için genellikle damla sakızlı Türk kahveleri hazırlanır. Damla sakızlı Türk kahvesinin sakinleştirici bir etkisi bulunur. Aynı zamanda midenin ve sindirim sisteminin rahatlatılmasına da katkı sağlar. Mide bulantısı problemlerinde de damla sakızlı Türk kahvesi tüketiminden faydalanmak mümkündür. Damla sakızlı Türk kahvesinin mide bulantısını hafiflettiği bilinir.

 

Türk kahvesi, antioksidan açısından zengin olan kültürel bir içecektir. Bu içeceğin damla sakızı ile birleşmesi halinde ise Türk kahvesinin faydalarında da artış meydana gelir. Günde bir fincan damla sakızlı Türk kahvesi tüketmek; vücudu serbest radikallere karşı korur, enerji verir ve odaklanmayı arttırır. Damla sakızının kahvelerde tüketimi oldukça faydalı bir durum olarak bilinir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr