Tarım kenti olan Çanakkale’de en büyük sorunların başında ürünlere zarar veren canlılar geliyor. Bu zararlılarla mücadele etmek için daha çok ilaçlar kullanılıyor. Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, gıda güvenliğini arttırmak amacı ile kimyasal gübre ve ilaçlar yerine, zararlılara karşı gerçekleştirdiği teknolojik mücadeleyi genişletiyor.

Tarımsal alanda yaşanan zararlılara karşı teknolojik mücadeleyi arttıran Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticilere desteklerini de arttırıyor.  Yapılan teknoloji uygulamaları kapsamında Üzümün en çok üretildiği Gökçeada ve Bozcaada İlçelerinde Salkım Güvesi ve Zeytin Sineği  tuzağı, Bayramiç’te Elma İçi Kurdu, Lapseki İlçesinde Şeftali Meyve güvesi ve filiz güvesi zararlılarına karşı teknolojik Tuzaklar kuruldu.

Akıllı Tarım Teknolojileri Uygulamaları kapsamında  Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü destekleriyle yürütülen ‘Gökçeada-Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi’  kapsamında  Bozcaada İlçesinde bağ salkım güvesi ve zeytin sineği takibi amacıyla ‘Dijital Kameralı Zararlı Takip Sitemi’ kuruldu.  Bayramiç İlçesinde elma iç kurdu,   Lapseki ilçesinde şeftalide doğu meyve güvesi ve filiz güvesi,  Ezine İlçesinde zeytin sineği ve zeytin güvesi takipleri amacıyla daha önceden kurulan 5 adet uzaktan görüntü alabilen dijital kameralı zararlı takip sistemlerinin sayısı  7’ye çıkarıldı.

Atakan Alkış

Foto: BHA