Çanakkale tarihinin en büyük orman kayıplarını son iki yılda verdi. Geçen yıl ve bu yıl neredeyse yanmayan orman kalmadı. Geçen yine bu aylarda peş peşe çıkan yangınlar günlerce sürmüş ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün ihmalleri sorgulanmıştı. Geçen bir yılda ders alınmadığı görüldü ve Çanakkale’nin dört bir yanında peş peşe çıkan yangınlarda ormanların büyük bölümü yandı. Son olarak şehitliklerde çıkan yangında tarihimiz ile beraber 700 hektarlık alan yandı.

 

Yeşil alan ve ormanlarla kaplı illerden biri de Çanakkale. Fabrikaların olmadığı ilde ekonomi daha çok daha çok tarım ve hayvancılık üzerine dönüyor. Doğası havasını güzelleştiren ise ormanlar. Yeşil Çanakkale, son zamanlarda çıkan orman yangınları ile başı dertte. Önceki yıllarda da yangınlar çıkardı ve fazla zarar vermeden kontrol altına alınırdı. Son yıllarda bu oran o kadar arttı ki yanmayan orman kalmadı. Son iki yılda Çanakkale’nin dört bir yanında yangınlar çıkıyor ve yeşil alanları küle çeviriyor.

GEÇEN YIL GÜNLERCE SÜRDÜ

Çanakkale’nin başına gelen orman felaketlerinin en büyükleri geçen yıl başladı. Geçen yıl Ağustos ayında başlayan orman yangınları günlerce sürdü. Atıkhisar Barajı’nı Lapseki tarafından çıkan yangın bile kontrol altına alınmadı ve yangın Atıkhisar Barajı’nı bile geçti. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün emrinde helikopter ve o kadar araç ve insan gücü varken yangın daha da büyüdü. Atikhisar barajının kenarına kadar gelen yangın burada bile durdurulamadı. Yangın kısa sürede barajın en geniş noktasını da geçerek karşı tarafa sıçradı. Yangının karşı tarafta başlaması herkesi şaşkına çevirdi. Buraya sıçrayan yangın hızla Çanakkale’ye doğru geldi.

 

İHMALLER Mİ VAR

Günlerce süren yangın Çanakkale’nin üst tarafını yaktı kül etti. Geçen yıl peşe peşe çıkan bu yangınlar günlerce sürdü ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu konuda ihmalleri olduğu hep konuşuldu. Geçen yıl yaşanan orman felaketlerinden ders alınmadığı görüldü. Geçen yıl evleri ve hayvanları da içine alarak yakıp kül eden orman yangınları, bu yıl kaldığı yerde devam etti. Bu yıl çıkan orman yangınlarından artış oldu. Çanakkale’nin dört bir yanında yangınlar çıkıyor. Biri söndürülmeden diğeri başlıyor. Çanakkale’de hiç bu kadar orman yangınları meydana gelmemişti. Orman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Çanakkale’de yaşanan bu felaketler, müdürlüğü görevini iyi yapıp yapmadığı sorgular hale geldi. 

 

 

ŞEHİTLİKLERDE 700 HEKTAR ALAN YANDI

Son olarak şehitliklerde yangın çıktı. Çanakkale Savaşları’nın en çetin geçtiği bölgede çıkan orman yangını alanın büyük bölümünü yakarak kül etti. Mezarlıklar, tarihi yerler alevler içinde kaldı. Havadan ve karadan yapılan tüm müdahaleler sonucunda yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışması sürerken 700 hektarlık alan zarar gördü.

 

Yangın geçen hafta Eceabat ilçesi Büyükanafarta köyü yakınındaki ormanda saat 10.00 sıralarında çıktı. Yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 8 uçak, 12 helikopter, 51 arazöz ve 780 personel sevk edildi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Orman Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine 4'üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığı’ndan 1 adet S-70 tipi helikopter de bölgeye gönderildi. Tedbir amacıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı ziyarete kapatıldı. Yangın ikinci gün kontrol altına alındı ve 700 hektarlık alanın yandığı açıklandı.

Arzu Baladur

Foto: Arşiv