Ekonomik krizin en fazla yaşandığı bu dönemde emekliler geçinmekte zorlanırken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Kültür Yolu Festivali adı altında büyük paralar harcayarak israf ediyor. Başkan Kaşdemir de asil görevi olan şehitliklerdeki sorunları bir kenara bırakıp israf festivali ile ilgilenmesi ayrı tepki topluyor.

 

Türkiye, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Başta emekliler ve asgari ücretliler olmak üzere çalışanlar büyük sorun yaşıyor. En düşük emekli maaşı 12 bin TL civarındayken, ev kiraları bu maaşı kat kat geçmiş durumda. Hem emekli hem de asgari ücretliler açlık sınırının ok altında kaldı. Durum bu kadar kötüye gidince devlet bir süre önce tasarruf tedbirlerini uygulamaya baladı.

Bu tedbirlere bazı kurum ve kuruluşların hiç uymadığı hatta çok daha fazla israf ettiği de bilinen bir gerçek. Bu kurumlardan biri de Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale’de kültür yolu adı altında alan başkanlığı ile beraber bir festival düzenliyor. 31 Ağustos’ta başlayan festivalde büyük paralar harcanıyor.

500 ETKİNLİK 1000’e YAKIN SANATÇI

İsraf adı verilen festival 31 Ağustos’ta başladı, 8 Eylül’e kadar devam edecek. 50’den fazla noktada gerçekleşecek 500 civarı etkinlikte, 1000’e yakın sanatçıya para ödenecek. Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde kurulacak ana sahnede, Murat Boz, Derya Uluğ sahne aldı, Sonraki günlerde  Gazapizm, Can Bonomo, Ebru Yaşar, Emre Fel, Buray, Berkay, Gökhan Türkmen sevenleriyle bir araya gelecek. Bu sanatçıların konser fiyatı ise dudak uçuklatıyor.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’ndan Yüzyılın Şarkıları Konseri, Orhan Çakmak konseri, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu’ndan Türkülerimiz ve Oyunlarımız Konseri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. 100 civarında etkinlik ve bin civarında sanatçıya harcanacak paranın boyutu çok fazla. Emeklilere ve çalışanlara verilmeyen paralar bu festival adı altında israf edildiği belirtiliyor.

 

İSRAF FESTİVALİ İLE İLGİLENİYOR

İsraf Festivalinin organizasyonunu ise bakanlık personeli ile beraber Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yapıyor. Bir yandan emekliler açlık çekerken diğer yandan bu kadar fazla israfın yapılması büyük tepki topluyor. Kaşdemir’e gelen tepkilerden biri de daha kısa süre önce şehitliklerde büyük bir orman yangını çıktı. Bu yangının yaraları sarması için çalışması gereken Kaşdemir, artık alan başkanlığına bile uğramadığı ve gece gündüz festivalle uğraşması eleştiriliyor. Bir yandan emekliler sefalet çekerken, diğer yandan festival adı altında büyük bir israfa imza atılıyor.

 

Mehmet Güler