Kendine özgü aroması, tadı ve rengiyle dikkat çeken Bayramiç Beyazı, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de öne çıkan bir ürün haline geldi. TV8'de yayınlanan MasterChef Türkiye'nin önceki akşamki bölümünde, yarışmacılara Bayramiç Beyazı ana malzeme olarak verildi ve şefler ürüne dair detaylar sundu.

 

Bayramiç Beyazı'na Şef Somer Sivrioğlu'ndan Övgü

Şef Somer Sivrioğlu, Bayramiç Beyazı'nın Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaretle tescil edilmiş olmasına vurgu yaparak, Bu ürün yalnızca Çanakkale'nin Biga Yarımadası'nda, Bayramiç ilçesinde yetişiyor. Başka bir bölgede yetiştirildiğinde bu beyazlık ve renk aynı şekilde elde edilemiyor. Bunun sebebi, bölgedeki Kazdağları'nın oksijeni, bitki örtüsü ve hava akımı. Dolayısıyla üretim oldukça kısıtlı, yılda sadece 15 bin ton civarında üretiliyor ve şu anda tam zamanı. Coğrafi işaretli ürünler konusunda bu aşamalarda dikkat etmeye çalışıyoruz. Yurt içindeki coğrafi işaretlerden çok yurt dışındaki coğrafi işaretleme benim için daha önemli çünkü Türkiye'nin tarımda global çapta öne çıkması gerekiyor. 2021'de Taşköprü sarımsağı ile birlikte Bayramiç Beyazı da Avrupa'da coğrafi işaret alan 7. ürünümüz oldu. Kayısıyla nektarin arasında bir tadı var dedi.

Yarışmacılar, Bayramiç Beyazı'nı ana malzeme olarak kullanarak yaratıcı tabaklar hazırladılar ve bu bölümde Bayramiç Beyazı'nın tanıtımı önemli ölçüde sağlandı.

 

Mine Yel