Çanakkale Savaşları’nda ilk şehitlerin verildiği yerlerden biri olan Anadolu Hamidiye Tabyası’nda düzenlenen Çanakkale Kültür Yolu Festivali’nde içki su gibi akıyor. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı bu alanda içki içilmesine tepkiler yağarken, burada şehit olanların kemiklerinin sızladığı belirtiliyor. Vatandaşlar manevi açıdan büyük önem taşıyan bu yerde festival düzenlenmesini doğru bulmuyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise gelen tepkilere kulak asmadan asıl görevini bir kenara bırakıp festival ve başka işlerle ilgilenmeye devam ediyor.

 

Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşları’nda binlerce dedemiz şehit oldu. Hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasında. Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitliklerde yatan şehitlerimize saygısızlık yapılmaması için bu bölgede içki içilmiyor. Daha önce buralardaki organizasyonlarda içki içildiği için vatandaşlardan gelen tepki üzerine yasaklandı. Bu alanlar gibi Anadolu Hamidiye Tabyası da Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı.

İLK ŞEHİTLERİN VERİLDİĞİ YERLERDEN BİRİ

Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale Savaşları’nda çok önemli bir rol oynadı. 109 yıl önce düşmanın Boğaz girişinde  susturacağı kale ve tabyalardan sonra, Boğazın en dar yerine doğru ilerlerken Baykuş, İntepe, Akyarlar, Cevat Paşa, Hasan Mevsuf, Tenker, Domuzderesi Tabya ve Bataryalarından sonra Boğazın en dar yeri ve çevresinde kurulu olan tabyaların en önemlilerinden birisi de Anadolu Hamidiye Tabyası. Rumeli'de bulunan Mecidiye, Hamidiye, Namazgâh, Değirmenburnu Tabyaları'nın tam karşısında, Hamidiye Tabyası ve Çimenlik  Kalesi bulunuyor.

Düşmanın yoğun top atışına maruz kalmış; şehit ve yaralılarımız da ilk müdahale ile Hastanebayırı Hastanesine getirilmiş. Ancak, ilk etapta şehit olanlar da Namazgâh Tabyası' nın şimdiki ana giriş bölgesine defnedilmişler.

ONSEKİZ MART TÖRENLERİNİN DE İLKİ BURADA YAPILMIŞ

Daha sonra, burada gömülü olan şehitlerimizin naaşları da şimdiki Barbaros Şehitliğine nakledilmiş. Denetleme heyetine, savaşla ilgili kıt imkânla büyük iş başarma gücünü gösterme dersi de burada verilmiş. Tarihimizde büyük rol oynayan ve ilk şehit kanlarının akıtıldığı yerlerde şimdi festival düzenleniyor ve festivallerde su gibi içki içiliyor. Bu da şehitlerin kemiklerini sızlatıyor.

 

HER TARAF İÇKİ ŞİŞELERİ İLE DOLU

Şehitlerin kanının aktığı yerlerin üzerinde şimdi her gün festival programları düzenleniyor. Konser  ve benzeri programlara binlerce kişi geliyor. Kimisi orada kamp sandalyelerini ve masalarını kurup içiyor, kimisi ise konserde halk arasında açık açık alkol alarak eğleniyor. Konser sonunda alan alkol şişeleri ile doluyor. Bu manzarayı gören vatandaşlar da oluşan manzaranın şehitlere saygısızlık olarak görüyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar bu alanın konserlere uygun olmadığını belirtiyor. Tüm bu tepkilere rağmen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise kulaklarını tıkıyor. Şehitlerin kanının aktığı yerlerin üzerinde adeta alem yapılması şehitlerin kemiklerini sızlatıyor.

ŞEHİTLİKLERDE İÇKİ İÇİLMESİNE TEPKİ GÖSTERİLMİŞTİ

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda daha önce içki içilmesine büyük tepkiler gelmişti. Anzaklar ilk defa Şafak Ayinine katılmak üzere topluca geldiklerinde ellerinde içki şişeleri ile bu mübarek topraklara geldiler. Sonra tepki üzerine “İçki” olayı kaldırıldı.

Ağustos 2017’de CHP, bu topraklarda bulunan Kocadere Kamp Alanı’nda, “Adalet” konulu bir kurultay yaptı. Ve burada 3 kişinin içki içtiği belirlendi.

Olayın duyulmasının ardından adeta tepkiler yağdı. O dönem Kültür ve Turizm Bakanı olan Numan Kurtulmuş bir açıklama yaparak; “Söz konusu şahıslar hakkında yasal işlem başlatılacağını” söyledi.

O dönem AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili olan Bülent Turan ise “Kimin ne içtiğinde değiliz, ama hiç olmazsa mekânın hatırası için şehitlikte yapmasaydınız. Ayıptır, yazıktır” diyerek tepki göstermişti.

O bölge şehitler vardı bu bölgede de. Her iki kısım da Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı. O gün orada içki içilmesine tepki gösterilirken, şimdi burada adeta alem yapılmasına alan başkanlığı izin vermesi dikkat çekiyor.

 

Mehmet Güler