Çanakkale İskele Meydanı, şehrin en hareketli noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Bu bölgede en faza turist çeken yer ise Truva atının olduğu yer. Truva Atı’nın hemen yanında ise bir birinden güzel ve değerli El Emeği Satış Alanı bulunuyor. Fakat bu alana turistler hiç uğramadan gidiyor. Bölgeye gelen turistlerin ve tur rehberlerinin ziyaretçileri genellikle Aynalı Çarşı’ya yönlendirmelerinden dolayı bu alan turistlerin gelmediği belirtiliyor. Bu durum, El Emeği Satış Alanı’na olan turist ilgisinin düşük kalmasına neden oluyor. Yerli halkın alana olan ilgisi daha belirginken, turistlerin bu alana uğramadığı belirtiliyor. Kadınlar, bu sorunu yetkililere iletmelerine rağmen, herhangi bir olumlu geri dönüş almadıklarını ve sorunun çözülmesi için hala umutlu olduklarını ifade ediyorlar.

 

41 SATIŞ TEZGAHI VAR

Bölgede el emeği ürünlerin sergilendiği 41 tane satış tezgahı var. Tezgahların 21 tanesi El Emeği Derneği’ne ait olup, diğer tezgahlar ise Türk Anneler Derneği ve Türk Kadınlar Derneği tarafından işletiliyor.

Tezgahlar, her gün saat 14.00’de açılarak gece yarısı 24.00’e kadar hizmet vermekte. Satışlar sadece kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor ve ürünler tamamen el emeği olarak üretiliyor. Bu ürünlerin fiyatları ise 20 ile 300 TL arasında değişiklik göstermekte. Satılan takılar, doğal taşlardan yapılmış olup, kuvars, yeşim, akik, ametist, sitrin, turkuaz ve obsidyen gibi değerli taşlar kullanılarak özenle hazırlanıyor. Doğal taşlar ile kolye, bileklik, yüzük, küpe, çanta, magnet ve çeşitli süs eşyaları yapılıyor. Bu ürünler rengarenk ve canlı görüntüsüyle tezgahları süslüyor.

Satış yapan kadınlar, genellikle satışların beklenenin altında olduğunu ve bu nedenle maddi açıdan büyük kazanç sağlamadıklarını belirtiyor. Çoğunlukla bu işi bir hobi olarak gördüklerini ve elde ettikleri gelirlerin dernekler adına ailelere bağışlandığını, özellikle çocukların eğitimine katkı sağladıklarını ifade ediyor.

 

Mine Yel